Pormestarinkadun kerrostalon tuhoisa palo ei vaatinut henkiä – 19 evakuoidun koti on asuinkelvoton pitkän aikaa

Pormestarinkadun palosta lähti sankka savu kaupungin ylle. Outi Paappanen

Tanja Kuisma

Näsin Pormestarinkadun kerrostalon asukkaat evakuoitiin keskiviikkona iltapäivällä turvaan asuintalonsa kattorakenteissa riehuneelta laajalta tulipalolta. 19 evakuoidusta viisitoista kuljetettiin turvaan Gammelbackan seurakuntakeskukseen. Yksi asukkaista loukkaantui lievästi.

– Asun kolmannessa kerroksessa. Oli melkoinen yllätys, kun avasin verhot ja näin mitä oli tapahtumassa, kerrostalossa asuva nainen kertoi ensihetkistä.

Näsin kerrostalopalossa yksi loukkaantunut – sammutustyöt jatkuvat vielä tunteja

Kriisipäivystys perusti iltapäivällä suomalaisen seurakunnan kanssa evakuointikeskuksen Gammelbackan seurakuntakeskukseen, että ihmiset saavat lämpöä, turvaa ja ruokaa. Sosiaali- ja kriisipäivystyksen esimies Kirsi Nurmeen mukaan evakuointikeskukseen kuljetettiin viisitoista henkilöä ja osa on mennyt sairaalaan.

– Meidän kauttamme on hätämajoitusta tarvinnut ja saanut viisi perhettä tai taloutta, joille olemme akuutisti saaneet majoituksen paikallisten majoitusliikkeiden kautta. Työskentely jatkuu tästä, jatkossa voi ihmisillä olla monenlaisia tarpeita, osalle tilanne voi olla hyvin järkyttävä, Nurme kertoi.

Nurmen mukaan evakuoiduilla on ollut tarvetta majoituksen lisäksi monenlaiselle muunlaiselle tuelle. Osa on tarvinnut esimerkiksi lääkkeitä, jotka ovat jääneet kotiin äkillisen lähdön koittaessa.

Pormestarinkadun talosta nousi sakea savu, joka levisi ympäri kaupunkia. Tapani Mansikkala

Olemme saaneet akuutisti majoituksen paikallisiin hotelleihin.

Palopaikalla oli kaikkiaan parikymmentä yksikköä Itä-Uudenmaan pelastuslaitokselta, sopimuspalokunnista ja naapurilaitoksista. Asukkaiden evakuoinneista huolehtivat vapaapalokunnat. Alle viisitoista lähti Gammelbackaan, osa sukulaistensa luo.

– Tulipalo näyttäisi saaneen alkunsa korjaustöistä. Talossa oli korjausta tehneitä työmiehiä paikalla noin kello 14, mihin aikoihin palo on saattanut saada alkunsa, kertoi riskienhallintapäällikkö Tomi Pursiainen Itä-Uudenmaan pelastuslaitokselta STT:lle.

Palotalon asukkaat evakuoitu, pelastuslaitos kehottaa lähialueella siirtymään sisätiloihin – kaksi kolmasosaa Pormestarinkadun katosta on tulessa

Hänen mukaansa palo onnistuttiin kello 17:ään asti rajaamaan kattorakenteisiin, eikä tuli levinnyt huoneistoihin tai lähistön muihin rakennuksiin. Pelastajat joutuivat purkamaan kattorakenteita, jotta palo saatiin sammutettua ja sen mahdolliset palopesäkkeet eliminoitua.

Pormestarinkadun kerrostalon palossa tuhoutui kattorakenne, mutta sammutusvesien ja savun vuoksi asunnoissa ei voi asua. Outi Paappanen

Suurimmat palo- ja vesivahingot ovat porraskäytävissä ja katossa, josta paloi noin kaksi kolmasosaa. Palo ei ole levinnyt asuntoihin tai lähistön muihin rakennuksiin. Pelastuslaitos tiedotti noin kuuden maissa, ettei palosta muodostu enää kitkerää ja myrkyllistä savua, eikä lähialueen asukkaiden tarvitse enää pysyä sisätiloissa.

Raivaustöiden kestoksi venyi illan mittaan, sillä kattorakenteissa ilmeni palopesäkkeitä vielä seitsemän jälkeen illalla. Pursiainen arveli tuolloin jälkiraivauksen kestävän useita tunteja.

– Asuntoihin ei voi lähiaikoina palata asumaan. Kun kattorakenne palaa laajasti niin alaspäin tulee väkisinkin savu- ja vesivahinkoja, vaikka palo sinänsä ei levinnyt asuntoihin.

Pelastuslaitos kertoi 20.43 jälkivartioinnin jatkuvan aamuun asti.

Pormestarinkadun kerrostalossa on kolme kerrosta ja se on rakennettu vuonna 1975.

Sammutustyöt kestävät pitkälle yöhön, koska vielä puoli kahdeksan maissa kattorakenteissa oli palopesäkkeitä. Outi Paappanen

Itä-Uudenmaan sosiaali- ja kriisipäivystyksen henkilöstö tarjoaa akuuttia kriisi- ja keskusteluapua tulipalon vuoksi, väliaikaisen majoituksen sitä tarvitseville ja psykososiaalista tukea.

– Keskusteluapu voi olla tarpeen myös esimerkiksi tapahtuman silminnäkijöille. Kriisipäivystyksen nettisivuilta löytyy ohjeita tilanteeseen, jossa on kokenut jotain järkyttävää ja ohjeita lapsen kanssa keskusteluun äkillisen kriisin jälkeen, toteaa Kirsi Nurme.

Psykososiaalista tukea saa puhelimitse numerosta 040 517 4194.

Lisätty 27.10. kello 21.54 pelastuslaitokselta tieto, että jälkivartiointi jatkuu aamuun asti.

Tulipalo asuinkerrostalossa Näsin Pormestarinkadulla – sakea savu leviää ympäristössä

Kommentoi

Uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut