Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Vuoden palvelevan yrityksen vahvuus on kotiruoassa, jota haluaa yhä useampi porvoolainen – Hanna Mariassa on meneillään sukupolvenvaihdos

Porvoon vuoden 2021 palveleva perheyritys ravintola Hanna Maria on palvellut 35 vuotta Vanhassa Porvoossa ja tullut tunnetuksi suomalaisesta kotiruoasta, kuten lohikeitosta, lihapullista ja läskisoosista.

Koronapandemian alussa ravintola toi markkinoille suositut ruokakassit, joiden ansiosta yritys säästyi lomautuksilta. Tämä oli yksi perusteista, kun yrittäjäjärjestön raati mietti tunnustuksen saajaa yrittäjille vaikeana aikana.

– Ensin tuli shokki. Sitten löimme viisaat päät yhteen ja ryhdyimme kehittämään take away -ruokia, kuten kiusauksia foliovuokiin. Heidin lanseerasi ruokakassin, jossa on viiden päivän ruoat 2–4 henkilölle: keittoa, kiusauksia, pihvejä. Kalaa, lihaa, kasvista. Siitä tuli tosi suosittu, Monica Hänninen summaa.

Hän pyörittää ravintolaa tyttäriensä Heidi Hännisen ja Anna Juustovaaran kanssa. Hanna Mariassa on meneillään rauhallinen, hitaasti muotoutuva sukupolvenvaihdos, kun tyttäret ottavat vähitellen vetovastuun toiminnasta tulevan vuoden sisällä. Monica ja Tapio Hänninen toki ovat jatkossakin tarvittaessa mukana, mutta etenkin jouluna Monicaa kaivataan soppakauhan varteen. Tyttäret ovat pienten lasten äitejä, joten eläkkeelle jäävälle voi tulla myös kutsuja mummin töihin.

Porvoon tämän vuoden yrittäjäpalkinnot ruokapaikka Hanna Marialle ja Kiviveistämö Berglöfille– "Häneltä olen perinyt intohimon yrittämiseen ja työn tekemiseen"

Porvoon Yrittäjien tunnustus otetaan hyvillä mielin vastaan työyhteisössä, jossa perhearvot ovat korkeassa kurssissa ja kaikki ovat mukana tekemässä yhdessä.

– Hienoa, kun koko yritys saa tunnustuksen. Se on tosi hieno! Me ollaan yhtä perhettä täällä. Tunnustus lämmittää, kun ei sellaisia olla koskaan saatu, Heidi sanoo.

– Meillä on hyvä henkilökunta ja hyvä pohja yrityksellä toimia ja valmis asiakaskunta, Monica painottaa.

Hänen ja Gunvor Fagerholmin 1986 perustamalla yrityksellä on ollut mottona tarjota perinteistä suomalaista kotiruokaa, ja töitä on riittänyt. Aamut alkavat neljän, viiden maissa. Lounasaikaan on kiireistä, kunnes taas pöydissä on paremmin tilaa. Sunnuntaisin ravintola on kiinni, sen päivän perheyrittäjät ovat varanneet levolle ja perheilleen.

Korona-ajan viemät ulkomaiset matkailijat ovat alkaneet pikkuhiljaa palata Välikadulle. Yrittäjät arvelevat, että kattavan rokotesuojan ja suojautumisvälineiden myötä he pärjäävät jatkossakin.

Suuria muutoksia ei ole näköpiirissä. Heidi Hännisen mukaan kehitettäviä asioita ovat take away, somemarkkinointi ja kotiin vietävät ruoat. Hanna Maria toimittajaa arkisin ja lauantaisin päivittäisen aterian – lämpimän ruoan, salaatin ja leivän – kymmenille pääasiassa iäkkäämmille porvoolaisille. Tämän yrittäjä uskoo laajenevan keskusta-aluetta laajemmaksi, mutta ensi vuonna he panostavat erikseen saaristolaisruokakierrokseen.