Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Kysely: Ströhö, Hellbergin talo ja Brunbergin tehdas nurin – Porvoolaisten suosikkeja ovat Näsin kartano ja Porvoontalo

Kunnallispoliitikko (vihr.), maisema-arkkitehti Mika Varpion toteuttaman autiotalokyselyn tulosten mukaan porvoolaisilla on kolme selkeää inhokkia keskustassa. Ne ovat Strömborgska skolanin 1950-luvun koulurakennus, Hellbergin talo Hopean korttelissa ja Brunbergin vanha makeistehdas.

Näiden kolmen rakennuksen purkua kannatti 44–50 vastannutta ja säilyttämistä vain 10–15 henkilöä. Kyselyssä oli mukana viisi muutakin rakennusta, joista Piispankatu 15:n puinen toimistorakennus, Näsin kartano, Taiteilijatalo ja Porvoontalo saivat selvän enemmistön ääniä säilyttämisen puolesta. Etolaa viimeksi palvelleen vanhan keskustapuutalon kohdalla mielipiteet jakautuivat kutakuinkin tasan.

Porvoolaisten inhokeista vain entinen Ströhö on Porvoon kaupungin omistuksessa. Rakennus on nimekkään arkkitehdin Hilding Ekelundin käsialaa, mutta sen muotokieli ei tunnu kaupunkilaisia puhuttelevan, vai vaikuttanevatko asiaan myös heidän yläastemuistonsa.

– Dynamiittia alle. Aivan kauhea röttelö ja tuskin hyödynnettävissä järkevästä. Tontilla olevat puutalot OK. Purettava ja sopivia asuintaloja puiston kylkeen.

– Aikamoinen kasarmi. Ellei saa kohtuu kustannuksilla remontoitua, niin uutta (maltillista ja paikkaan sopivaa) tilalle.

– Vaikka itse olen käynyt oppikoulun kyseisessä rakennuksessa 1967–1975 kun se vielä oli tyttökoulu, niin en rakasta sitä. Talo on melko synkkä eikä se mielestäni istu maisemaan ollenkaan.

Aikamoinen kasarmi.

Toki säilyttäviä ääniäkin annettiin, useimmat kannattivat Ströhön kulttuurikäyttöä.

– Tästä tulisi todella hyvä taidemuseo/Porvoon historiallinen museo, jossa joka kerroksessa oma teema. Myös taiteilijoille löytyisi omat pajat mitkä voi vuokrata.

Vuodelta 1940 peräisin oleva Hellbergin talo Hopean korttelin kulmassa ja vuonna 1916 rakennettu Brunbergin vanha makeistehdas kaupunginpuiston laidalla ovat yksityisomistuksessa. Kumpikin suojeltu rakennus on jarruttanut tonttiensa uudisrakennushankkeiden käynnistymistä.

– Järjen käyttö on sallittua vanhaa arvostavassa Porvoossakin – tulee ehdottomasti purkaa pois pilaamasta keskeistä kaupunkimaisemaa! Turistit tuskin tulee sitä ”ihailemaan”, ehkä vain harvat asianharrastajat.

– Talo on syystäkin suojeltu, mutta jos talolle ei löydy mitään älyllistä käyttöä, niin se on paras purkaa.

– Eikö tämä ihana funkkistalo kannattaisi kunnostaa kaupungin toimesta pienten perheiden vuokrataloksi. Alakertaan liikehuoneistoja ja kahvila.

Makeistehtaan rikotut ikkunat ja hajotetut paikat eivät anna kovin ruusuista kuvaa rakennuksen tulevaisuudesta.

– Tämän arvo kaupunkikuvalle on lähinnä sama kuin jäteläjän. Vaatisin tontin pikaista tyhjennystä romusta ja rakennuksesta.

– Purkaisin vanhan rakennuksen. Mielestäni rakennuksen olemassaolo on riski ympärillä olevalle empirekorttelille, niin monta kertaa tontilla on ollut tulipaloja.

– Nuorisolle kerho- ja harrastustiloja. Skeittaajille sisähalli. Pihapiiriin seinäpinta-alaa graffitien tekemiseen.

Näsin kartano ja Porvoontalo olivat kyselyyn vastanneille mieluisimmat rakennukset. Niiden purkaminen sai vain muutaman hajaäänen ja kehittäminen kaupungin toimiviksi rakennuksiksi paljon kannatusta.

– Toivon, että annetut vastaukset herättävät ajatuksia ja virittävät keskustelua rakennusten kohtalosta. Viranhaltijat ja päättäjät voivat hyödyntää kyselyn antia myös ideapankkina, kun kyseisten kiinteistöjen tulevaisuutta seuraavan kerran pohditaan, Mika Varpio arvioi.

Lue lisää: Tyhjistä kiinteistöistä kaupungille satojen tuhansien menot vuodessa – Wiitakorpi vaatii tilanteeseen puuttumista

Lue lisää: Porvoon autiotalokierros veti hurjan määrän väkeä – ”On surettanut, miten huonoon kuntoon rakennuksia on päästetty”