Porvoo kiristää koronajäljityksen kriteereitä kovan kuormituksen vuoksi – alle 12-vuotiaat koronatestiin pääsääntöisesti oireiden tai altistumisen vuoksi

Porvoon kaupunki muuttaa koronavirustartuntojen jäljitysstrategiaa ja tartunnoista tiedottamista. Jatkossa jäljitys keskittyy ensisijaisesti suuren ja kohtalaisen riskin altistumistilanteisiin, kaupunki tiedottaa.

Merkittävän riskin tilanteita tai tilaisuuksia on useita: Korkea riski saada koronavirustartunta on muun muassa tilanne, jossa tartunnalle altistuu perheenjäsenestä tai yhteismajoituksessa. Lisäksi sekä altistumiset tanssiravintoloissa, baareissa ja pubeissa tai yökerhoissa luetaan korkean tartuntariskin tilanteisiin.

Kohtalaisen riskin tilanteita ovat esimerkiksi kuorolaulutoiminta, jossa on yli 10 henkeä, kaukoliikenne, joukkueurheilu ja ryhmäliikunta ja kontaktilajit sisätiloissa, kuuluu kaupungin listaus.

Kaupunki ei aio enää laajasti selvittää yksittäisiä tartuntoja.

– Eli jatkossa, jos esimerkiksi kouluissa tai päiväkodeissa on vain yksi koronapositiivinen henkilö, emme lähde laajamittaisiin selvityksiin, vaan kartoitamme vain lähialtistumiset, tartuntatautilääkäri Jeff Westerlund kertoo tiedotteessa.

Jäljitysstrategian muuttamisella pyritään keventämään jäljittäjien työmäärää.

– Jäljitys on tällä hetkellä hyvin kuormittunut, minkä vuoksi meidän pitää nyt kiristää jäljittämisen kriteereitä, Westerlund toteaa.

Kaupunki lopettaa lisäksi yksittäisistä koulu- ja päiväkotitartunnoista tiedottamisen julkisuuteen. Myöskään Porvoon kaupungin työpaikoilla esiintyvistä yksittäisistä tartunnoista ei enää tiedoteta.

Jatkossa päiväkodista tai koulusta ilmoitetaan huoltajille tapahtuneesta lievästä altistumisesta ja siitä, että herkästi kannattaa käydä testissä, jos ilmaantuu oireita.

Tartuntatautiviranomaiset määräävät jatkossa kotona tai yhteismajoituksessa altistuneet henkilöt karanteeniin, vaikka heillä olisi täysi rokotussuoja. Syynä ovat useat ns. läpäisyinfektiot, jotka ovat johtaneet joukkoaltistumisiin.

– Meillä on ollut useita ns. läpäisyinfektioita, kun altistunut on saanut taudin perheenjäseneltään. Altistuminen on niin voimakas kotioloissa, että rokotuksen suoja jää puutteelliseksi. Nämä läpäisyinfektiot ovat sitten johtaneet useaan joukkoaltistumiseen, Westerlund kertoo.

Porvoossa noudatetaan THL:n linjausta alle 12-vuotiaiden lasten koronavirustestaamisesta.

– Huoltajalla on toki aina oikeus viedä lapsi testiin. Lapsi testataan myös ennen hänen karanteeninsa päättymistä, Westerlund sanoo.

THL:n mukaan alle 12-vuotias lapsi testataan pääsääntöisesti vain, jos hänellä on oireita ja hän on altistunut, tai jos perhepiirissä on yli 16-vuotias henkilö, jolla ei ole täyttä rokotussuojaa covid-19-tautia vastaan tai henkilö, jonka immuunisuoja koronavirusta vastaan on puutteellinen.

Yli 12-vuotiaiden testauskäytännöt jatkuvat kuten tähänkin saakka.

Mainos: LähiTapiola Uusimaa

Etusivulla nyt

Luetuimmat

Mistä tänään puhutaan?

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut