Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

LähiTapiola Uusimaa lahjoitti 160 000 euroa jaksamisen tukemiseen korona-aikana ja turvallisuusvalistustyöhön

Neljä järjestöä eli Itä-Uudenmaan Omaishoitajat ja Läheiset ry, Mieli ry, Ensi- ja turvakotien liitto sekä Suomen Pelastusalan Keskusjärjestö saivat keskiviikkona porvoolaiselta LähiTapiola Uusimaalta yhteensä 160 000 euron lahjoitukset. Niillä tuettiin kohderyhmiä, joiden elämään korona-aika on erityisesti vaikuttanut. Lisäksi tuettiin lasten paloturvallisuuskasvatusta.

Itä-Uudenmaan Omaishoitajat ja Läheiset ry sai 40 000 euroa omaishoitoperheiden jaksamisen tukemiseen henkilökohtaista neuvontaa ja ohjausta tarjoamalla sekä vertaisryhmätoimintana.

Yhdistys on voinut lahjoituksen turvin jatkaa omaishoitajien tukemista. Vertaistukea tarjoava toiminta on ollut tärkeää, kun lähes kaikki muu omaishoitajien jaksamista tukeva toiminta on ollut epidemian vuoksi tauolla.

– Ilman lahjoitusta itäisen Uudenmaan omaishoitajat olisivat jääneet täysin paitsioon työntekijöiden tuesta, yhdistyksen sihteeri Päivi Aaltonen sanoo.

Mieli ry sai 60 000 euroa Mielenterveys elämäntaitona -koulutuskiertueen järjestämiseen Uudenmaan ja pääkaupunkiseudun 16 kunnan alueella. Lahjoitukseen osallistuivat myös LähiTapiola Pääkaupunkiseutu ja Vahinkoyhtiö.

Yhdistys järjestää vuoden 2022 aikana Mielenterveyden ensiapu 1 -koulutuksia Uudenmaan ja pääkaupunkiseudun 16 kunnan alueella. Koulutus keskittyy mielen hyvinvointiin ja keinoihin vahvistaa ihmisen omia voimavaroja. Tätä Suomessa kehitettyä ja kaikille kiinnostuneille tarkoitettua koulutusta on järjestetty yli 10 vuoden ajan eri puolilla maata.

– Tarve mielenterveyttä vahvistavaan työhön ei kuitenkaan liity vain koronakriisiin. Pärjäämistä ja hyvinvointia pitää vahvistaa myös pitkäjänteisesti, ja sen työn tukemisessa lahjoitus on tärkeä, yhdistyksen toiminnanjohtaja Sari Aalto-Matturi kertoo.

Ensi- ja turvakotien liitto sai 40 000 euroa vauva- ja lapsiperheiden virkistysleirien toteuttamiseen koulutuskeskus Sopukassa Sipoossa.

Liitto auttaa lahjoituksella jaksamisen kanssa kamppailevia vauva- ja pikkulapsiperheitä. Kahdeksalla virkistysleirillä parannetaan vanhempien jaksamista ja lisätään lasten turvallisuutta.

– Poikkeusaika on koetellut erityisen paljon yksinhuoltajaperheitä ja perheitä, joissa on jo aiemmin ollut erilaisia selviytymiseen liittyviä ongelmia ja tuen tarpeita. Tavoitteena on, että jokainen vauva ja lapsi voisivat olla turvassa kotonaan, liiton pääsihteeri Riitta Särkelä sanoo.

Suomen Pelastusalan Keskusjärjestö sai 50 000 euroa paloturvallisuuteen ja kotien turvallisuuteen liittyvän oppiaineiston tuottamiseen 1.–2.-luokkalaisille, opettajille ja vanhemmille. Lahjoitukseen osallistui myös LähiTapiola Vahinkoyhtiö.

Uudenmaan alakoulut saavat vuonna 2022 käyttöönsä uutta oppiaineistoa, jolla lisätään 1.-2.-luokkalaisten paloturvallisuusosaamista. Tavoitteena on ehkäistä kotien tulipaloja ja opastaa lapsia ja heidän perheitään toimimaan turvallisesti.

Suomen Pelastusalan Keskusjärjestössä tuotetaan LähiTapiolan lahjoituksen turvin muun muassa valmiita oppituntipohjia ja -materiaaleja opettajien käyttöön.

– Tulipalosta pelastautumisen ja tulipalon ehkäisemisen tulisi olla kaikkien kotona yksin aikaa viettävien perustaitoja, myös lasten. NouHätä!-kampanja tavoittaa hyvin yläkouluikäiset, mutta alakoulujen turvallisuusopetuksessa paloturvallisuutta ei käydä läpi riittävästi, SPEKin turvallisuusviestinnän asiantuntija Juha Hassila sanoo.

LähiTapiola Uusimaa siirtää vuosittain käyttörahastoon osan yhtiön edellisen tilikauden mahdollisesta voitosta. Käyttörahastosta tehtävien yleishyödyllisten lahjoitusten lisäksi yhtiö tukee pienemmillä summilla toimialueensa liikunta- ja kulttuuritoimintaa.

Viime vuonna lahjoitusvarat ohjattiin Suomen Punaiselle Ristille koronan vastaiseen taisteluun, eikä teemalta vältytty nytkään.

– Korona-aika on koetellut meidän kaikkien kykyä sopeutua ja jaksaa poikkeuksellisissa olosuhteissa, mutta joidenkin ihmisryhmien elämää tämä erikoinen aika on koetellut erityisesti. Valinnassa korostuivat tällä kerralla lapsiperheiden ja omaishoitajien jaksamisen tukeminen sekä mielenterveyden vahvistaminen, LähiTapiola Uusimaan hallituksen jäsen ja käyttörahastotyöryhmän puheenjohtaja Ritva Pihlaja kertoo.

Ideoita ja ehdotuksia lahjoituskohteiksi koottiin LähiTapiola Uusimaan työntekijöiltä ja luottamushenkilöiltä.

LähiTapiolan toiminnan lähtökohdat elämänturva, paikallisuus ja keskinäisyys ohjasivat myös tämänkertaisten lahjoituskohteiden valintaa.

– LähiTapiola on asiakkaidemme omistama keskinäinen yritys. Haluamme näillä yleishyödyllisillä lahjoituksilla tukea paikallista toimintaa, joka vahvistaa toimialueemme asukkaiden ja asiakkaidemme elämänturvaa ja hyvinvointia, LähiTapiola Uusimaan toimitusjohtaja Erik Valros kertoo.