Porvoolaisen urheilun merkittävä vaikuttaja Kalevi Först on kuollut

Pitkäaikaisen sairauden uuvuttaman Kalevi Förstin poisnukkumisesta tiistaina 2. marraskuuta iltapäivällä tullut suruviesti koskettaa erityisesti monia urheilun ystäviä.

Kalevi oli syntynyt 3.7.1935 Helsingissä ja oli kuollessaan saavuttanut 86 vuoden iän.

Kalevin lapsuus Kallion ”kundina” seikkaillessa kesti aina 12 vuoden ikään ennen kuin perheen muutto vei Espooseen Tuomarilaan. Koulutiensä hän kävi keskikouluasteelle saakka kuuluisan Reaalilyseon ”Ressun” opinahjossa. Siellä hän sai jo vahvan kipinän urheiluun monipuolisen liikunnan toimijan liikunnanlehtorin Niilo Tammisalon herättämänä. Työelämässä koulun jälkeen nuorena tuli koluttua eri tehtävissä muun muassa Valmetilla ja AEG:ssä.

Armeijakomennus vei hänet Turkuun ja sitä kautta reipas nuori suoritti Reserviupseerikoulun ja sen pohjalta vahva maanpuolustuksellinen toiminta ja tahtotila virisi. Hänen oli sotilasarvoltaan kapteeni. Armeijan ja muun työnteon jälkeen hän hakeutui liikunnanohjaajakoulutukseen vuonna 1958 Pajulahden urheiluopistoon.

Valmistuttuaan hän työskenteli Espoon kunnassa ja 1,5 vuotta Työväen Urheiluliitossa työmaana koko maa ja toimena valmentajien valmentaja kunnes hän sai urheilu- ja nuoriso-ohjaajan viran Porvoossa vuonna 1961. Kalevi muuttikin heti Porvooseen ja virkatehtävä muuttui 1970-luvun alussa urheilutoimenjohtajan viraksi ja jääden eläkkeelle Porvoon kaupungin ja maalaiskunnan yhdistymisen jälkeisenä vuonna 1998.

Läheisenä kollegana Porvoon maalaiskunnan puolelta ja hyvänä vuosikymmenten ystävänä seurasin läheltä hänen toimintaansa urheilun ja liikunnan hyväksi niin Porvoossa kuin valtakunnallisestikin. Hänen saavutuksiaan tältä osin on valtava määrä, mutta muutamista hänelle tärkeimmistä on syytä julkituoda tässä yhteydessä nostoina neljä hanketta.

Porvoon uimahallin rakentaminen vuonna 1971. Monet poliittiset päättäjät ja kaupungin virkamiesjohto olivat maauimalan rakentamisen kannalla. Kalevin hyvät suhteet opetusministeriön johtaviin virkamiehiin jo tuolloin ja heidän yhteinen vahva mielipiteensä hyvän valtionavun myötä ratkaisivat, että uimahalli rakennettiin porvoolaisten iloksi.

Toinen todella iso hanke Kalevi keskiössä oli Kokonniemen liikuntakeskuksen toteuttamisen aloittaminen myös 1970-luvun alussa yhdessä Porvoon mlk:n kanssa. Tässäkin opetusministeriön vahvalla tuella edettiin todella vauhdikkaasti ja liikuntakeskuksesta olemme saaneet olla ylpeitä vuosikymmenet.

Kolmas yksittäinen hanke on ison tekojääradan toteuttaminen Porvoossa ensimmäisten joukossa Suomessa ja neljäs on Virvikin ulkoilualueen toteuttaminen usean muun ulkoilualueen lisäksi. Kaikilla näillä ja monilla muillakin hankkeilla ja toiminnoilla olisi omat mielenkiintoiset tarinansa, mutta palstatila ei tässä yhteydessä sitä mahdollista.

Luottamustehtäviin Kalevia pyydettiin paljon varsinkin järjestösektorilla, mutta toimiminen Porvoossa ei johtavan viran ollessa kyseessä ollut mahdollista. Yksi merkittävä tehtävä oli valtionhallinnon puolella läänin urheilulautakunnan monivuotinen jäsenyys. Tämä lautakunta nimittäin teki esitykset ministeriölle valtionavustusten ja –lainojen kohdistamisesta liikuntainvestointeihin.

Eläkeiän kynnyksellä hän kuten minulle sanoi, että halusi ”maksaa” järjestötoiminnalle jäänyttä velkaa lähtien Akilleen jääpallojaoston toimintaan vuonna 1997 aina vuoteen 2011. Hän toimi tänä aikana myös usean vuoden ajan jaoston puheenjohtajana. Uskallan väittää, että hänen työnsä jääpalloilun eteen tuona aikana on ollut perustavaa laatua ja äärimmäisen ratkaisevaakin tuolloisista haastavista hetkistä aina tähän päiviin saakka.

Lähes viikoittaiset keskinäiset puhelinsoittomme jäävät nyt pois. Useasti Kalevi toisteli itse asiassa vuosien ajan, ettei näe seuraavaa joulua tai kesää. Sinnikäs urheilumies jaksoi vaikeasta sairaudestaan ja vaivalloisesta liikkumisestaan huolimatta saavuttaa korkean iän ennen siirtymistään nyt laajemmille urheiluareenoille.

Kalevia jää kaipaamaan Leena-vaimo, kolme lasta ja kaksi lastenlasta sekä lukuisa ystävien joukko.

Markku Välimäki, pitkäaikainen ystävä

Mainos: LähiTapiola Uusimaa

Mainos: Mediatalo Keskisuomalainen

Mainos: Mediatalo Keskisuomalainen

Vaalimainoksesi mukana bussimatkoilla ja aamupalapöydissä

Etusivulla nyt

Luetuimmat

Mistä tänään puhutaan?

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut