Porvoon taidelainaamo siirtyi ammattitaiteilijoille – Koordinaattori Nitta Mäkinen hakee kasvua koronan jälkeen

Porvoossa on toiminut taidelainaamo pian 25 vuoden ajan. Aivan alkuvaiheita lukuunottamatta toiminta on ollut Porvoon taideyhdistyksen vastuulla, mutta nyt vetäjätaho vaihtuu.

Taidetehtaan 2. kerroksessa toimiva taidelainaamo Konsta on siirtynyt Porvoon taiteilijaseuran hoidettavaksi. Puheenjohtaja Kirsi Kaulasen mukaan aiheesta on puhuttu noin 5–10 vuoden ajan, mutta nyt aika oli viimein kypsä muutokselle. Muutosta vauhditti merkittävällä panoksellaan taidehistorioitsija ja kuraattori Krista Mikkola.

Ammattilaisista koostuva seura on looginen taho hoitamaan lainaamoa, sillä lähes kaikki vuokrattavana oleva taide on heidän luomaansa. Taiteilijaseura pyrkii kehittämään taiteilijoiden elinkeinoa. Taidelainaamosta löytyy noin 40 porvoolaistaiteilijan töitä.

Lainaamon päivittäisvetovastuun saanut taiteilijaseuran koordinaattori Nitta Mäkinen näytti osaamisensa kehutun Näsin kartanon kesänäyttelyn yhteydessä. Mäkinen ei ole itse taiteilija, vaan myynnin ja markkinoinnin ammattilainen.

– Aiomme rakentaa erilaisia palvelupaketteja yrityksille ja yksityishenkilöille ja lisäämme yhteydenpitoa yleisön suuntaan, Mäkinen kertoo.

Lainaamotoiminnan ideahan on, että asiakas voi vuokrata taideteoksen kotiinsa 20–60 euron kuukausihintaa vastaan ja saa sen halutessaan omakseen, kun teoksen hinta täyttyy. Esimerkiksi opiskelijat ovat nykyään kiinnostuneita hankkimaan uniikkitaidetta ja heidän tuloillaan pieni kuukausiveloitus mahdollistaa hankinnan.

Aiomme rakentaa erilaisia palvelupaketteja yrityksille ja yksityishenkilöille.

Ennen koronapandemian puhkeamista lainaajien määrä oli Porvoossa vuositasolla noin 30. Tämän vuoden luku on vasta viisi, sillä alkuvuosi meni vielä nollille.

Taidelainaamon näyttely aiotaan rakentaa kokonaan uusiksi 30. marraskuuta ja sen jälkeen pitää avajaistilaisuus.

– Jatkossa lainaamon näyttely uudistetaan eli taiteilijoiden työt vaihtuvat kolme kertaa vuodessa, Mäkinen linjaa.

Porvoon taideyhdistyksen puheenjohtaja Iina Olin katsoo, että kuvataiteen ammattilaisten töitä välittävä lainaamo on nyt oikeissa käsissä.

– Taideyhdistyksellä on laajempi katsanto eri taiteisiin. Pyrimme yhdistämään paikallisia taiteilijoita ja taiteen ystäviä.

Porvoon taiteilijaseura ja taideyhdistys aikovat kehittää yhteistyötä muun muassa kurssitoiminnassa ja varhaiskasvatuksen piirissä. Näin etsitään uusia yleisöjä, kumppaneita ja näkyvyyttä luoville aloille.

Taidelainaamo Konsta. Porvoon Taidetehdas / Taidehalli 2.krs. Avoinna ti–pe klo 10–18 ja la–su klo 11–16, ma suljettu.

Tausta

Taidelainaamon vaiheita Porvoossa

Kaupungin ensimmäistä artoteekkia pyöritti Porvoon paperitaiteen keskus Harri Leppäsen ja Väiski Putkosen johdolla. Se aloitti toimintansa Porvoon silloisen kirjaston kerhohuoneessa keväällä 1998.

Jo samana syksynä taidelainaamo siirtyi Porvoon taideyhdistyksen hoidettavaksi.

Keväällä 2000 lainaamo muutti kunnantalon alakertaan.

Vuonna 2003 syntyi uusi taidelainaamo Konsta, jossa oli lisäksi vaihtuvia näyttelyitä. Sen perustamisessa voimahahmo oli taideyhdistyksen aktiivi Beni Juslin.

Taidelainaamo Konsta muutti vanhalle Taidetehtaalle 2006. Siellä lainaamo on sittemmin toiminutkin, lukuunottamatta evakkoaikaa Taidetehtaan jättiremontin aikana 2009–12.

Taidelainaamon valikoimassa on piirustuksia, maalauksia, grafiikkaa, veistoksia, keramiikkaa, valokuvia ja sekatekniikkatöitä.

Lähde: Uusimaan arkisto

Mainos: LähiTapiola Uusimaa

Etusivulla nyt

Luetuimmat

Mistä tänään puhutaan?

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut