Koronan heijastukset ja lasku työttömyyden kasvusta paisuttivat Askolan sote-laskua satoja tuhansia

Askolan sosiaali- ja terveystoimi tarvitsee valtuustolta luvan ylittää taloutensa 720 000 eurolla tältä vuodelta. Perusturvajohtaja Ilona Koskenniemen esityksen mukaan maksutuotot ovat pienentyneet 200 000 eurolla arvioidusta.

Alkuvuonna terveyskeskukseen voitiin korona vuoksi ottaa vähemmän asiakkaita ja heinäkuusta hoitajavastaanotoista tuli maksuttomia lainmuutoksen myötä. Pandemian 420 000 euron kulut Askola odottaa saavansa valtiolta täysin takaisin, joskin rahat tulevat valtionosuuksina, eivät sote-korvamerkittynä.

Suurimmat kulut ovat laboratoriokuluja, siivousta ja materiaaleja, henkilöstön palkkoja, rokotuksia ja jäljitystyötä, ja sijaisten palkkakustannuksia. Lukemissa ei ole loppuvuoden tarpeita, ja meneillään on juuri paha koronavirustilanne: sairastuneita on nyt lähes 40 kahden viikon sisällä ja altistuneita yli 200 (UM 10.11.).

Kaiken lisäksi työllisyydenhoito ylittyy Askolassa 100 000 eurolla työmarkkinatuen kuntaosuuden kasvettua. Kunnat maksavat vuosittain Kelalle korvauksia pitkään työttöminä olleista niin, että yli 300 päivää työttömänä 50 prosenttia työmarkkinatuen määrästä ja yli tuhat päivää työttöminä olleista 70 prosenttia tuesta.

Etusivulla nyt

Luetuimmat

Palvelut