Kriisissä on pärjättävä yksin. Näin ajattelee moni mies, Mieli ry tiedottaa.
Miehet hakevat apua kriisissä vasta, kun asiat ovat jo isossa solmussa. Häpeä ja opitut miehen mallit estävät hakemasta apua.
Mieli ry:n erityisasiantuntija Jukka Valkonen korostaa, että miehisyys itsessään ei ole ongelma, vaikka joskus niin saatetaan argumentoidakin.
– On tärkeää arvostaa monia tapoja olla mies. Kaikkien ei tarvitse osata puhua tunteista. On kuitenkin hyvä muistaa, että mikä tahansa tapa voi johtaa ongelmiin, Valkonen arvioi Mieli ry:n tiedotteessa.
Avun hakemiseen ei sisälly vaatimusta siitä, että täytyisi muuttua miehenä, Valkonen kertoo.
Miesten kokemat vaikeudet hakea apua ovat näkyneet mielenterveysyhdistyksen toiminnassa.
Kaikkien ei tarvitse osata puhua tunteista.
Jukka Valkonen
Mieli ry:n tiedotteessa kerrotaan esimerkkinä miehestä, joka oli saapunut kriisivastaanotolle ja lysähti tuoliin.
Hänellä oli ollut itsetuhoisia ajatuksia, työkyky oli mennyt ja kotona puhuttiin avioerosta. Silti mies oli sitä mieltä, että hänen olisi pitänyt pärjätä yksin.
Mies oli pohtinut vastaanotolle hakeutumista pitkään, mutta avun hakeminen viivästyi ja viivästyi.
Kun mies vihdoin saapui paikalle, hän piti rypistynyttä esitettä kädessään.
Mies ei muistanut mistä hän oli aikoinaan saanut esitteen, jossa kerrottiin, mistä voi saada apua.
– Mulla oli tämä taskussa kaksi vuotta, mutta en mä pystynyt tulemaan, Mieli ry:n tiedotteessa ilmoitetaan miehen sanoneen.
Mieli ry:n vastaava kriisityöntekijä Visa Kuusikallio huomauttaa, että jo yhdestä keskustelukerrasta saattaa olla apua kriisissä olevalle ihmiselle.
Lisäksi yhdistyksen tiedotteessa viitataan tilastotietoihin siitä, että masennus on hengenvaarallinen erityisesti miehille.
– Tukea voi antaa myös kaveri, puoliso tai työterveyslääkäri, Kuusikallio listaa Mieli ry:n tiedotteessa.
Kriisipuhelintoiminnan asiantuntija kertoo, että ongelmista avautumalla miehetkin ovat saaneet niihin saatu apua lukuisissa eri tilanteissa.
Valkonen ja Kuusikallio kannustavat miehiä hyväksymään itsensä. Erityisesti hyväksymään sen, että haavoittuvuus on osa ihmisyyttä.
– Suurinta tuhoa aiheuttaa, että yrittää vastustaa sitä, mitä on tai tuntee, Kuusikallio sanoo tiedotteessa.
Mielenterveysalan kansalaisjärjestö, Mieli Suomen mielenterveys ry, kerää tietoa miesten avun hakemisesta kyselyllä marraskuun ajan.