Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Nyt selviää kuka on todellinen Porvoo-tietäjä – Nähdään Vanhalla Raatihuoneella haastaa pelaajat yli 700 kysymyksellä

Mitä koulua kutsutaan myös nimellä Ströhö? Helppo nakki porvoolaisille, mutta entäpä tämä: Kuka Porvoossa 2009 kuollut kirjailija on kirjoittanut teokset Sinun vihasi päivä, Keisarin kaupunki ja Kaupunki kapinassa?

Juuri julkaistussa Nähdään Vanhalla Raatihuoneella -visailulautapelissä ovat mukana nuo ja 718 muuta Porvoo-aiheista kysymystä. Kategorioita on kuusi, historiasta yrityksiin, urheilijoista kylien nimiin. Wikipediaan ei ole luotettu, vaan kysymyksistä paistaa kunnianhimo, ajantasaisuus ja jalkautuminen Porvooseen.

Esimerkiksi Porvoon uudehkoihin kippoloihin kuuluva Bar House of Fun mainitaan kysymyksessä, jossa halutaan tietää mikä on rakennuksen alkuperäinen käyttötarkoitus. Toisaalla halutaan tietää, mikä kirjain Veckjärvi olisi muotonsa puolesta, jos kartasta katsoo?

Nähdään Vanhalla Raatihuoneella on helsinkiläisen Jesper von Hertzenin toiminimi Pepitumin viides kaupunkitietouteen perustuva lautapeli. Originaalipeli oli Helsingistä – Nähdään kellon alla. Porvoon edelle ehättivät vain Turku, Tampere ja Jyväskylä.

– Päätin viime vuoden lopulla, että teen Porvoo-pelin. Toki kaupunki oli tuttu ennestään, mutta aloin käydä siellä usein ja ammentaa uudella, tarkemmalla silmällä tietoa katsomalla taloja, kadun nimiä, patsaita, ikkunoita ja ajelemalla ristiin rastiin. Seurailin paikallislehtiä ja Porvoon Facebook-ryhmiä, von Hertzen kertoo.

Peliin voi osallistua 2–6 henkilöä kerrallaan. Liikkeelle lähdetään laudan reunoilta, esimerkiksi Ilolasta, Hinthaarasta, Emäsalosta tai Pellingistä. Vastaamalla oikein kysymykseen pääsee askeleen kohti Raatihuoneentoria. Jos valitsee vaikean ja onnistuu, saa uuden kysymyksen.

Toki kaupunki oli tuttu ennestään.

Jesper von Hertzen

Pelissä menestyminen vaatii Porvoo-tietoutta, joka karttuu kaupungissa asumalla, liikkumalla ja toimimalla. Kokeilupelin perusteella vaikeat kysymykset ovat sen verran vaikeita, että niiden perusteella Porvoo-tietämys todella punnitaan ja kaverin haastaminen kannattaa. Peli on kaksikielinen, eikä kysymyskorteista koepelin perusteella paljastunut virheitä.

Pelistä on otettu peräti 2 000 kappaleen painos. Jälleenmyyjiä ovat ainakin Design Deli, Suomalainen Kirjakauppa, Luckan, Porvoon museo, Porvoon Taidehalli ja Porvoon Akilles.

– Tulen myös itse Porvooseen joulumyyjäisiin ja torillekin muutamaksi päiväksi, von Hertzen lupaa.

Niin, entä kenen käsialaa olivat jutun alussa mainitut teokset? Kyse on Barbara Winckelmannista (1920–2009). Emäsalolainen kirjoitti urallaan lukuisia historiallisia romaaneja, joista monissa liikutaan Porvoon seudulla.