Näsistä esiin kaivettu vanha lentopommi saattoi olla vain lastin kevennystä – Museolehtori muistelee, kun koululaisena ollessaan löytyi suutari eräänä koulupäivänä koulun viereiseltä pellolta Hinthaarassa

Sodanajan pommeja löytyy tasaisin ajoin vuosikymmeniä Suomen sotien päättymisen jälkeenkin Porvoon seudulta ja muualta Itä-Uudeltamaalta. Porvoossa viimeisin pommi löytyi lokakuussa Näsistä Läntisen Mannerheiminväylän varrelta. Kyseessä oli Kaartin jääkärirykmentin majurin mukaan venäläisten pudottama lentopommi, joka rikkoutuneen kärkensä vuosi ei olisi voinut räjähtää pudottuaan (UM 9.11.) .

Porvoossa löytyi lentopommi Näsin kerrostalojen perustusten kaivuutöissä – Kaartin Jääkärirykmentin majurin mukaan se ei olisi voinut räjähtää aiemmin

Porvoon museolehtori Hannele Tenhovuoren mukaan tarkkaa määrää Porvoosta 80 vuoden aikana sotien jälkeen löydetyistä pommeista tai suutareista ei ole tiedossa, ja todennäköisesti sellaista tietoa ei ole tallennettu mihinkään keskitetysti.

– Tasaisesti niitä näyttää tulevan esille vieläkin mitä lehdistä seuraa. Mieleeni tulee ainakin lehtijutut Hamarista ja Tarkkisista muutaman vuoden takaa. Itse muistan myös koululaisena kuinka eräänä koulupäivän koulumme viereiseltä pellolta Hinthaarasta löytyi suutari, hän sanoo.

Läntinen Mannerheiminväylä on ollut pelkkää peltoa ennen sotia, mistä kertoo myös Kokonniemestä 1920–1930-luvun taitteessa otettu valokuva. Tenhovuori arvelee, että pommikoneen kohteena on tuolloin ollut junarata, joka kulki Länsirannalle asti tai Länsirannalla teollisuusalue lautataapeleineen ja vaneri- ja hevosenkenkätehtaineen.

– Kuuleman mukaan pommitus saattoi joskus myös olla hiukan summittaista pommikoneiden keventämisen vuoksi, Tenhovuori mainitsee.

Nykyistä Mannerheiminväylää ympäröivää aluetta ryhdyttiin muokkaamaan vasta vuonna 1957 valmistuneen Mannerheiminsillan rakentamisen myötä ja 1960-luvulla Porvoon portin rakentamisen myötä.

Porvoon yli lentäneitä pommikoneita oli sotavuosien aikana lukemattomia jo senkin vuoksi, että vihollisen reitti Neuvostoliiton puolelta tuhotöihin Helsinkiä pommittamaan oli rannikonmyötäinen. Uusimaan arkistotiedot ja Suomen armeijan kuva-arkistot kertovat karusti, kuinka kauhea oli tuon ajan asukkaiden ja rakennusten kokema hävitys Porvoon seudulla.

Tuhoisin ilmaisku Elisenvaaran jälkeen – Porvooseen 80 vuotta sitten pudotetut pommit vaativat 33 kuolonuhria

Porvoon pommitus 27.8.1941: Kun koko elämä muuttui

Joulupäivän rauha särkyi talvisodan ensimmäisiin pommeihin

Pommitus saattoi olla hiukan summittaista pommikoneiden keventämisen vuoksi.

Mainos: Uusimaa

Etusivulla nyt

Luetuimmat

Palvelut