Isänpäivän iltana muuttolaatikoita ja ikuista rakkautta – Samuli Putron rukoukset upposivat porvoolaisyleisöön

Viisikymppinen risupartainen Samuli Putro tulee lavalle nukkavierussa ruutupuvussa näyttäen ikäistään vanhemmalta. Hän asettuu pianon ääreen ja aloittaa konsertin Tuolla lentää pääskysiä -kappaleella. Kolmisatapäinen Avanti-sali hiljentyy kuuntelemaan tuttua, karismaattista ääntä.

Mentyäsi sisälle

Jään rappusille istumaan

Ajatukset suoristuvat

Ilman seuraa paremmin

Samuli Putro nousi valtakunnalliseen maineeseen 1990-luvun lopulla Zen Cafen nokkamiehenä. Yhtye jäi tauolle viitisentoista vuotta sitten, eikä ole vieläkään tehnyt comebackia.

Putron soolouran kaupallinen lakipiste osui heti alkuun, kun Elämä on juhla vakuutti sekä kriitikot että yleisön. Tuon jälkeen on ilmestynyt jo kuusi albumia, mutta Putro ei tunnu haluavan Vain elämää -kaartiin, vaikka meriitit riittäisivät sinne kepeästi.

Porvoon isänpäivän ilta jakautui kahteen settiin, ensimmäinen soolona ja toinen bändin kanssa.

Taiteilija Putro oli silminnähden hyvällä tuulella, vaikka menossa oli keikkaviikon neljäs peräkkäinen ilta. Hän soitti kaksi vielä julkaisematonta kappaletta, joista ensimmäisessä isä kertoi lapsilleen, kuinka rakastaa yhä heitä ja äitiäkin eri tavalla, mutta perhe jatkaa kahdessa eri osoitteessa. Sen nimeksi voi tulla Muuttolaatikoita.

Toinen uusi kappale, kutsutaan sitä vaikka Automatkalle Ruotsiin nimellä, oli Putron mukaan maailman ensiesitys.

– Levy-yhtiökään ei ole vielä kuullut tätä. Jos tästä tulee valtava hitti, niin voitte kaikki kertoa kuulleenne sen ensimmäisinä, Putro ilahdutti yleisöä.

Soolosetti päättyi kahteen odotettuun helmeen – Hankala, vaativa, helppo ja kaunis ja tietenkin Elämä on juhla.

Väliajan jälkeen iltaan tuli vauhtia, joka olisi toisenlaisella areenalla voinut saada yleisön tanssahtelemaan. Putro ei vaihtanut vaatteita, mutta lavaliikehdintään tuli mukaan Iggy Pop-maisia potkuja ja vääntelehtimistä. Artistin olemuksessa yhdistyivät vakuuttavasti Gösta Sundqvist ja rock´n roll, joka on nykyisin keski-ikäisten ja vanhusten musiikkia.

Putron toinen vahvuus on myötämielinen saarnamiesmäisyys – pienet rukoukset meidän kaikkien puolesta. Hän muistuttaa, että onni on vain postinkantaja, joka käytyään jatkaa seuraavaan osoitteeseen. Ilman pitkiä varjoja ei ole pakahduttavaa valoa.

Putro esiintyi porvoolaisille karvaa vaille kahden tunnin ajan. Nykykeikat ovat ani harvoin näin pitkiä, mutta yleisö jaksoi syttyä vielä keikan loppunousuihin. Älkää unohtako toisianne muistuttaa hyvän elämän perusasioista, Mitäpä jos kehottaa pelkäämään elämää vähemmän ja Olet puolisoni nyt sanoittaa kauneimmalla mahdollisella tavalla kahden ihmisen elämänmittaisen rakkauden.

Kyyneleitä virtaa vasta alakerrassa

On hiljaisuus niin täydellisen hiljaista,

Että kuiskauskin on huuto

En vaihtais sekuntiakaan

En nuoruutta, en vimmaisia kasvukipuja

En jäätä, joka murtui, en kirkonkelloja

Olit puolisoni silloin

Olet puolisoni nyt

Encorekin saatiin. Putro vaihtoi vasta sen aikana veden olueksi. Yleisö oli saanut enemmän kuin oli odottanut.

Mainos: Uusimaa

Etusivulla nyt

Luetuimmat

Mistä tänään puhutaan?

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut