Poistotekstiilikeräys loppuun kuluneille vaatteille ja kodin tekstiileille alkoi Porvoossa ja Loviisassa

Poistotekstiilistä tehdään uusiokuitua, mistä puolestaan valmistetaan esimerkiksi lankaa ja erilaisia kuitukangasmateriaaleja. Rosk’n Roll

Jäteyhtiö Rosk’n Roll kertoo tiedotteessaan ryhtyneensä keräämään poistotekstiilejä maanantaista alkaen. Alkuvaiheessa poistotekstiilejä kerätään määrätyillä jäteasemilla sekä muutaman yhteistyökumppanin toimipisteissä. Kerätyistä tekstiileistä jalostetaan uusiokuitua.

Rosk’n Rollin poistotekstiilien keräys alkaa viidellä paikkakunnalla: Loviisassa, Porvoossa, Raaseporissa, Lohjalla ja Vihdissä. Kotitalouksien poistotekstiilejä otetaan vastaan maksutta.

Rosk’n Roll kasvattaa keräyspisteiden määrää lähivuosina. Keräyspisteiden määrän ja sijainnit voi tarkistaa yhtiön verkkosivuilta rosknroll.fi/poistotekstiilit.

Poistotekstiilien keräykseen kuuluvat kotitalouksien loppuun kuluneet vaatteet ja kodintekstiilit.

– Nyrkkisääntö on, että kuivat ja puhtaat, loppuun kuluneet eli käyttökelvottomat vaatekappaleet ja kodintekstiilit ovat poistotekstiilejä, kertoo Rosk’n Rollin projektisuunnitelija Marika Makkonen tiedotteessa.

Keräykseen ei kuitenkaan saa laittaa esimerkiksi alusvaatteita tai sukkia eikä myöskään kenkiä, peittoja tai mattoja. Myöskään kosteita, homeisia, vahvasti haisevia tai tuholaisia sisältäviä tekstiilejä ei saa tuoda keräykseen. Nämä kuuluvat sekajätteeseen.

– Jos poistotekstiilin keräyspiste ei vielä sijaitse kohtuullisen etäisyyden päässä, voi kaikki käyttökelvottomat tekstiilit laittaa edelleen sekajäteastiaan, josta ne kuljetetaan jätevoimalaan energiana hyödynnettäväksi, Makkonen lisää.

Kerätyt poistotekstiilit lajitellaan laadun mukaan yhteistyökumppanien toimesta. Käyttökelvottomat tekstiilit ohjataan Paimioon, Lounais-Suomen jätehuollon juuri avattuun uuteen laitokseen, jossa tekstiilit käsitellään ja jalostetaan kierrätysraaka-aineeksi.

Uusiokuiduista valmistetaan esimerkiksi lankaa, erilaisia kuitukangasmateriaaleja, eristeitä, akustiikkalevyjä ja suodatinkankaita sekä komposiitteja. Uusiokuidulle haetaan jatkuvasti uusia käyttökohteita.

Sellaisenaan käyttökelpoinen materiaali ohjataan takaisin tekstiiliteollisuuteen tai uusiokäyttöön pienyrittäjien työstettäväksi.

– Jos mukaan on eksynyt hyvälaatuisia vaatteita tai tekstiilejä, ne käytetään uudestaan sellaisenaan. Rosk’n Roll kuitenkin kannustaa laittamaan käyttökelpoiset, hyvälaatuiset vaatteet suoraan esimerkiksi hyväntekeväisyysjärjestöjen keräyksiin, kierrätysmyymälöihin tai kirpputoreille eikä poistotekstiilien keräykseen, sanoo Marika Makkonen.

Tekstiiliteollisuus kuuluu suurimpiin ympäristön kuormittajiin. Pelkästään Suomessa syntyy noin 100 miljoona kiloa tekstiilijätettä vuosittain. Siksi loppuun kuluneiden vaatteiden ja kodin tekstiilien asianmukainen kierrätys tukee kestävämpää kehitystä.

Tähän saakka poistotekstiilejä ei ole ollut mahdollista käsitellä Suomessa. "Paimion jalostuslaitoksen myötä kuluneet farkut ja reikäinen mekko voivat saada uuden elämän uusiokuidun muodossa," tiedotteessa todetaan.

Eduskunta hyväksyi kesäkuussa uuden jätealain, jossa määrätään, että koko maassa on aloitettava poistotekstiilien keräys vuoteen 2023 mennessä. Poistotekstiilien keräyksestä kotitalouksilta vastaavat kunnalliset jäteyhtiöt, Itä- ja Länsi-Uudellamaalla Rosk’n Roll.

Näin lajittelet poistotekstiilejä

Poistotekstiilien keräykseen kuuluvat:

Puhtaat, kuivat, loppuun kuluneet, käyttökelvottomat vaatteet ja kodintekstiilit, kuten takit, housut, paidat, hameet, lakanat, pyyhkeet ja pöytäliinat.

Tekstiileistä ei saa irrota likaa tai hajuja, mutta pinttyneet tahrat eivät haittaa.

Keräykseen ei saa laittaa:

Mattoja, kenkiä, laukkuja, vöitä, alusvaatteita, sukkia, sukkahousuja, tyynyjä, peittoja, pehmusteita tai pehmoeläimiä eikä kosteita, homeisia, tekstiilituholaisia sisältäviä tai vahvasti haisevia tekstiilejä.

Tee näin:

Pakkaa poistotekstiilit jätesäkkiin ja sulje tiiviisti.

Tuo säkit keräyspisteeseen.

Tunnistat keräysastiat tarroista, joissa lukee ”Poistotekstiilit” viininpunaisella pohjalla.

Keräyspisteet itäisellä Uudellamaalla:

Porvoo: Domargårdin jätekeskus, Goodwill-myymälä

Loviisa: Loviisa jäteasema, Goodwill-lahjoituspiste

Kommentoi

Mainos: Uusimaa

Monipuoliset sisältömme odottavat sinua!

| Päivitetty

Mainos: LähiTapiola Uusimaa

Näin Itä-Uudellamalla sairastetaan – selvitä mikä kansansairaus sinua uhkaa

| Päivitetty

Uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut