Itä-Uudenmaan henkirikokset: Poliisi kehottaa puhumaan huolista, auttavia tahoja on monta – "Aina kannattaa puhua"

Itä-Uudenmaan poliisin alueella on sattunut viime aikoina useita väkivalta- ja henkirikoksia, minkä vuoksi poliisi käyttää puheenvuoron kannustaakseen ihmisiä soittamaan jollekin auttavalle taholle ja puhumaan. Linkkejä auttaviin puhelimiin artikkelissa. Kuvituskuva. Outi Paappanen

Itä-Uudellamaalla on ollut viimeisen kuukauden aikana useita vakavia väkivaltarikoksia ja henkirikoksia.

Poliisi muistuttaa tiedotteessaan, että omista huolista kannattaa aina puhua auttaville tahoille – olipa kyse sitten läheisiä koskevista huolista tai omista kasautuvista ongelmista.

Itä-Uudellamaalla on ollut viimeisen kuukauden aikana useita vakavia väkivaltarikoksia ja henkirikoksia.

– On poikkeuksellista, että alueellamme tapahtuu lyhyessä ajassa näin paljon vakavia väkivaltarikoksia ja henkirikoksia. Koska nämä tapaukset ovat vielä niin tuoreita ja esitutkinnat ovat kesken, tapausten motiivit ovat vielä pääosin selvittämättä. Iso osa tapauksista vaikuttaa kuitenkin kytkeytyvän perhepiiriin, apulaispoliisipäällikkö Seppo Kujala Itä-Uudenmaan poliisilaitokselta kertoo tiedotteessa.

Perhepiirillä Kujala viittaa siihen, että sekä rikostapausten epäilty tekijä että tapausten uhrit ovat olleet toisilleen ennestään tuttuja.

– On edelleen erittäin harvinaista, että väkivalta tai henkirikos kohdistuisi satunnaisesti aivan tuntemattomaan ihmiseen. Siksi onkin erittäin tärkeää, että lähipiirissä tunnistettaisi mahdollinen avuntarve riittävän ajoissa ja apua tarvitsevat ihmiset saataisi riittävän ajoissa heidän kaipaamansa avun piiriin, Kujala sanoo.

Aina kannattaa puhua, poliisi muistuttaa. Poliisi kannustaa kaikkia olemaan matalalla kynnyksellä yhteydessä auttaviin puhelimiin, joista saa apua oman kriisin ja tilanteen käsittelyyn.

Päihteiden osalta tällaisia palveluita ovat esimerkiksi Päihdeneuvonta Ehyt ja Irti huumeista ry:n päivystys.

Jos ajatukset koskevat masennusta tai itsetuhoisuutta, kannattaa olla matalalla kynnyksellä yhteydessä esimerkiksi Mieli ry:n valtakunnalliseen kriisipuhelimeen tai valtakunnalliseen mielenterveysneuvontaan.

Lasten ja nuorten kannattaa olla matalalla kynnyksellä yhteydessä esimerkiksi Mannerheimin lastensuojeluliiton nuorten auttavaan puhelimeen, keskustella Sekasin chatin kautta tai soittaa Väestöliiton pojille tarkoitettuun auttavaan puhelimeen.

– Ottamatta sen enempää kantaa viimeaikaisiin vakaviin rikostapauksiin, haluamme poliisista painottaa, että omista ongelmista kannattaa aina puhua jollekulle, Kujala painottaa.

– Olipa taustalla sitten yksinäisyys, raha- tai perhehuolet, ero, päihteet tai vaikkapa läheisiin liittyvät ongelmat, aina kannattaa puhua. Avun tavoitteena on, ettei tilanne menisi enää huonompaan suuntaan, hän lisää.

Jos tilanne on akuutti eli siihen kuuluu esimerkiksi väkivallan uhkaa, tulee aina soittaa suoraan hätäkeskukseen 112.

Rikosilmiöstä ei viimeaikaisissa väkivalta- ja henkirikosten piikissä Kujalan mukaan ole. Mikään ei sellaiseen erityisesti viittaa.

– Mistään erityisesti rikosilmiöstä, trendistä tai kehityssuunnasta näissä väkivalta- ja henkirikoksissa ei sinänsä ole viitteitä. Perhepiiriin kytkeytymisen lisäksi mitään yhdistäviä tekijöitä ei ole havaittu. Toisaalta voimme sanoa varmaksi vasta pidemmän ajan kuluttua, että onko esimerkiksi korona-ajalla ollut jotain mahdollisia vaikutuksia ihmisten käyttäytymiseen, Kujala kertoo poliisin tiedotteessa.

Henkirikokset ja vakavat väkivaltarikokset työllistävät nyt Itä-Uudenmaan poliisin tutkintaa.

– Vakavien väkivaltarikosten määrä on viimeisen kahden vuoden ajan ollut kasvussa ja seuraamme kehitystä tiiviisti. Vakavat rikokset ovat aina tutkittavien juttujen kärkipäässä ja se näkyy myös niin, että henkirikokset selviävät lähes poikkeuksetta, Kujala sanoo.

Poliisi jatkaa viimeaikaisten tapausten tutkintaa.

Kommentoi

Uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut