"Ei tämä vielä paha ole" – lähipäiville luvassa sateita ja huonoa ajokeliä

Bo-Göran Lignell puhdisti autoaan kiireettä, eläkeläisenä hänellä oli aikaa odottaa sään lauhtumista. Outi Paappanen

Outi Paappanen

Porvoolaiset saivat tiistaiaamuna skrapata autojensa ikkunoita ennen töihin lähtöä. Jää oli tiukasti kiinni tulilasissa ja aamun edetessä maisema peittyi kevyeen valkoiseen lumipeitteeseen.

– Aamuyön tunteina Porvoon Harabackan mittausasemalla on kirjattu merkkejä sateesta, joka on ollut alkuun vetistä, mutta muuttunut noin kello kolmen aikaan heikoksi lumisateeksi. Seuraavan kerran merkintöjä heikoista lumisateista on kello kuudesta eteenpäin, kertoi Ilmatieteenlaitoksen päivystävä meteorologi Anu Kokko.

Bo-Göran Lignell puhdisti autoaan lumesta taloyhtiön parkkipaikalla.

– Ei tämä vielä paha ole – eikä ensimmäinen aamu, kun ikkunoita saa skrapata. Eilen aamulla jää oli kovemmin kiinni tuulilasissa.

Eläkeläisenä Lignellin ei tarvitse lähteä liikkeelle aikaisin aamusta, vaan hänellä on aikaa odottaa sään lauhtumista. Talvirenkaat hän oli laitattanut alle jo lokakuun viimeisenä päivänä.

– Talvi tulee joka vuosi. En minä talvesta kyllä tykkää, ne ajat ovat jo takana päin, hän totesi.

Aamupäivällä lumisade yltyi väillä melko sakeaksi ja lumi pysytteli maassa koko päivän. Ajokeli vaihteli päivän aikana suuresti jopa Uudenmaan sisällä.

Päivystävä meteorologi Jani Parviainen Ilmatieteen laitokselta kertoi, että pääkaupunkiseudulla lunta on mitattu vain Espoon Nuuksion sääasemalla. Siellä oli tiistaiaamuna kuuden senttimetrin lumikerros.

– Pääkaupunkiseudulla ei oikeastaan ole muualla lunta mitattu mittausasemillamme. Muualla näyttää nollaa.

Myöskään Porvoon Harabackasta ei ole vielä saatu lumensyvyyslukemaa.

Ilmatieteen laitoksen mittausasemia on varsin harvassa, joten tarkkaa käsitystä lumirajan sijainnista ei ole.

Suomen yli kulkee lähipäivinä useita matalapaineen alueita, jotka tuovat tullessaan sateita. Seuraava sadealue saavuttaa Uudenmaan jo tiistai-illan aikana.

– Se alkaa lumisempana Uudenmaan pohjoisosissa, missä ollaan pakkasella. Aamuyöllä lämpö nousee jo plussalle eikä lunta varmaan jää maahan, Parviainen sanoo.

– Keskiviikon vastaisena yönä maan yli pyyhkäisevä sadealue tuo tullessaan lumisateita, mikä heikentää ajo-olosuhteita. Yöllä on pikku pakkasta, mutta sää lämpenee aamulla ja lumi luultavasti sulaa, kommentoi Kokko.

Seuraavaa sadealuetta odotetaan saapuvaksi torstain vastaisena yönä. Etelässä sade voi tulla vetenä. Torstaina iltapäivällä ollaan plussan puolella koko Uudellamaalla, lämpimintä on rannikolla.

– Perjantai on vähän mielenkiintoisempi, kun Suomenlahdella on säärintama sateineen ja pohjoispuolelta alkaa kylmää ilmaa virrata etelään. Siinä ollaan nollan tuntumassa eli lunta voi tulla ihan etelärannikollekin, Parviainen sanoo.

Perjantain sade-ennuste on vielä epävarma.

– Jos lunta tulee, se jää maahan ainakin viikonlopuksi, koska silloin on koko maassa pakkasta.

Kommentoi

Uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut