"Tehtäväni on olla kaupungin kasvot yrityksiin päin" – Elina Duréault on Porvoon uusi elinkeinopäällikkö

Porvoon kaupungin uusi elinkeinopäällikkö Elina Duréault aikoo luoda Porvoolle toimivat sijoittumispalvelut yrityksille tarjottaviksi. Jyrki Hämäläinen

Jyrki Hämäläinen

Monet porvoolaiset yrittäjäyhdistykset ja poliitikot voivat laittaa tehtävälistansa viereen vihreän väkäsen: valmista tuli. Porvoon kaupunki on vuosien väännön jälkeen saanut organisaatioonsa elinkeinopäällikön. Tehtävässä aloitti hiljattain Elina Duréault.

Toimeen kohdistuu paljon odotuksia. Rekryilmoituksessa luki, että tärkeimpiä tehtäviä ovat yhteydenpito yrityksiin, uusien yritysten houkuttelu Porvooseen, yritystonttien myyminen sekä yritysnäkökulman tuominen kaavahankkeisiin.

Suomessa on vähintäänkin satoja ihmisiä, joiden toimenkuva omissa kunnissaan on sama.

– Kaikissa kunnissa odotetaan, että elinkeinopäällikkö on sateentekijä. Otan haasteen vastaan, mutta ajattelen, ettei sade tule tanssimalla. Pohjimmiltaan tämä on kädet savessa tehtävää jalkatyötä, Elina Duréault sanoo.

Hän on taustaltaan filosofian maisteri ja kielitieteilijä, joka taitaa useita kieliä. Se loi pohjan käännöstoimistoyrityksen perustamiselle. Sen jälkeen hän päätyi kielitaitonsa vuoksi auttamaan belgialaisia yrityksiä sijoittumaan Suomeen ja havaitsi, että yritysmaailma globaaleine ulottuvuuksineen on erittäin mielenkiintoinen.

Tämä mielenkiinto johti yrityskehittäjän tehtäviin Keski-Uudenmaan kehittämiskeskuksessa, ja samalla Duréault lisäkouluttautui liiketalouden alalle. Hän on tehnyt siihen liittyvää työtä viimeksi Porvoon läntisen naapurin Sipoon elinkeinopäällikkönä, jossa tehtävässä hän vastasi myös kunnan markkinoinnista ja matkailusta.

Kilpilahti on mieletön voimavara.

Elina Duréault, elinkeinopäällikkö

– Loin Sipoolle omasta mielestäni hyvät elinkeinopalvelut, ja luulen, että sillä oli valinnassani jotain painoa. Tuli sellainen olo, että seuraava urakka voisi olla Porvoossa, Duréault sanoo.

Hän ei näe, että Porvoossa olisi elinkeinoasioissa jotain rikki. Päin vastoin hän pitää lähtökohtia työlleen hyvinä.

Porvoon seutukunta on Suomen teollistunein, ja yrityksiä on väkilukuun suhteutettuna Helsingin jälkeen toiseksi eniten Suomessa, kun vertailupohjana ovat maan 23 suurinta kaupunkia.

Kilpilahtea ei voida sivuuttaa mitenkään. Se on Pohjoismaiden suurin petrokemian teollisuuden alue, joka näkyy Suomen bkt-tilastoissakin.

– Kilpilahti on Porvoolle mieletön voimavara. Se tekee Porvoosta erityisen. Vastaavaa ei muualla Suomessa ole, Duréault muistuttaa.

Elinvoimavertailuissakin Porvoo on pärjännyt hyvin, mutta Suomen Yrittäjien yritysilmapiiritutkimuksissa ei aina.

– Porvoosta on puuttunut perinteinen elinkeinoasimiesduuni, tulkki yritysten ja kaupungin väliltä. Tehtäväni on olla kaupungin kasvot yrityksiin päin, viedä viestiä yrityksistä kaupungin organisaatioon ja toisin päin, Elina Duréault sanoo.

– Tavoitteena on elinkeinopalveluiden terävöittäminen ja niiden saavutettavuuden parantaminen. Olemme enemmän läsnä.

Osan Porvoon elinkeinoasioista on hoitanut pitkään kehitysyhtiö Posintra, jossa kaupunki on suurin, muttei enemmistöosakas. Uusi pitkä yhteistyösopimus allekirjoitettiin keväällä.

– Posintra on tehnyt laadukasta yritysneuvontaa ja kehittämistyötä. Rajapintani yhteistyössä Posintran kanssa on luova eli sellainen malli, joka toimii parhaiten käytännössä, Elina Duréault linjaa.

Yrityksille kolme keskeistä kriteeriä sijoittumispaikan valintaan ovat etäisyydet yrityksen kannalta keskeisiin kohteisiin, kuten satamiin tai asiakkaisiin, investointihankkeen hinta rakentamis-, tontti- ja infrakustannuksineen sekä sijoittumispalvelut, joita kunta tarjoaa.

– Kunta voi vaikuttaa vain osaan näistä, mutta ne asiat, joihin voidaan vaikuttaa, pitää hoitaa mahdollisimman hyvin, Elina Duréault painottaa.

Sijoittumispalvelut kuuluvat Duréaultin suosikkiasioihin. Sellaiset hän on rakentanut Sipooseen, ja nyt on Porvoo-version vuoro. Kyse on siitä, että yrityksille etsitään toimipaikka, tuetaan yhteistyökumppaneiden haussa ja parhaimmillaan jopa henkilökunnan etsimisessä. Tätä kautta autetaan yrityksiä kasvamaan hyvin konkreettisin toimin.

Yritysten tonttitarpeisiin vastaamisessa Elina Duréault ja tonttipäällikkö Pekka Söyrilä muodostavat tiiviin työparin. Sama koskee kaavoitusta ja elinkeinoelämän tarpeiden kääntämistä kaavakielelle yhdessä kaupunkikehityspäällikkö Dan Mollgrenin kanssa.

Posintra on jo buukannut tapaamisia Elina Duréaultille yrityksissä. Duréault painottaa, että häntä saa lähestyä matalalla kynnyksellä.

– Ne, jotka haluavat tapaamisen uuden elinkeinopäällikön kanssa, varmasti saavat sellaisen.

Kommentoi

Mainos: LähiTapiola Uusimaa

Näin Itä-Uudellamalla sairastetaan – selvitä mikä kansansairaus sinua uhkaa

| Päivitetty

Uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut