Tartuntatautilääkäri patistaa koronapassin käyttöön – Porvoossa tartunnat leviävät nyt voimalla, kaupunki pohtii uusia toimenpiteitä

Koronavirustartunnat lisääntyvät nyt huolestuttavasti Porvoossa. Kaupungin tartuntatautilääkäri Jeff Westerlund sanoo, että jos tilanne ehtii karata käsistä, taudin leviämisen estämisestä voi tulla täysin mahdotonta.

Pääkaupunkiseudun koronakoordinaatioryhmä on jo päättänyt tiukentaa koronalinjauksiaan ja Porvoossa seurataan mitä todennäköisimmin perässä.

– Olen suositellut, että seuraisimme pääkaupunkiseudun esimerkkiä, sillä esimerkiksi tänään [keskiviikkona] meillä oli 13 positiivista tapausta. Tämä leviää kulovalkean tavoin.

Westerlund suosittelee vahvasti koronapassin käyttöönottoa.

– Pikatestien luotettavuus on vähän niin ja näin ja ne ovat myös paljon hankalampia. Koronapassi on mielestäni ehdoton.

Westerlund painottaa, että esimerkiksi ravintolat voivat edellyttää koronapassia omalla päätöksellään.

Ei pelkästään auta, jos kaupungin toimistotyöntekijät ovat etätöissä.

K-P Ujula, kj

– Yksityiset toimijat voivat itse päättää kaikista rajoituksistaan. Ei tarvitse päästää ketään sellaista sisään, jota ei toivo.

– Nyt täytyy olla proaktiivinen, vaikka tilanne ei täällä ole vielä sama kuin pääkaupunkiseudulla. Mitä pikemmin erilaiset rajoitukset otetaan käyttöön, sitä helpommalla pääsemme täällä.

Westerlund pitää selvänä, että tilanne huononee Porvoossa jälleen kerran pääkaupunkiseudun perässä.

– Tämä on hyvin valitettavaa. Kovasti toivon että kaikki, jotka eivät ole vielä ottaneet rokotusta sen ottaisivat. Lisäksi toivon, että kasvomaskia käytettäisiin hyvin aktiivisesti. Vain silloin, kun tuntemattomien seurassa syödään tai juodaan, maski olisi pois, mutta muuten se olisi aina laajasti käytössä.

Ravintoloitsija Kai Kallio kertoo etsivänsä yhteistä linjaa Taidetehtaan kanssa koronapassista. Ennen lopullista päätöstä hän kaipaa vielä lisää tietoa.

Kallio miettii, että jos ravintoloihin tulee 50 prosentin rajoitus asiakaspaikkoihin mikäli koronapassia ei tarkisteta, passin edellyttäminen tulee ajankohtaiseksi. Tällä hetkellä Sinne-ravintolassa paikoista on käytössä 75 prosenttia, eikä Kallio havittele täyttä salia koronapassilla.

Sinnen ja Fabriken-ravintolan lisäksi pohtimista riittää väliaikatarjoiluissa ja tapahtumissa. Mikäli esimerkiksi konsertin väliajalla tarkistettaisiin passit, aika loppuisi kesken.

– Joudumme tekemään isomman rajanvedon. Siihen vaikuttavat myös Porvoon kaupungin ja Taidetehtaan päätökset. Kyllä tässä varmaan samassa rintamassa täytyy kaikkien toimijoiden olla.

Lisää haastetta tulee siitä, että Taidetehtaalla saattaa tapahtumajärjestäjänä olla joku muu kuin kaupungin kulttuuripalvelut tai Event Factory. Siksi yleinen passivelvoite toimisi Kallion mielestä parhaiten, eikä yksittäinen yrittäjä joutuisi ratkaisijaksi.

Kaupunki valmistelee kantaansa rajoituksiin.

– Meidän tilanne tulee aina hiukan jälkijättöisesti pääkaupunkiseutuun nähden. Toki tilanne huonontuu myös meillä, joskaan ei ihan samassa suhteessa. Tämä on vakavassa pohdinnassa, kaupunginjohtaja Jukka-Pekka Ujula sanoo.

– Kaupungin vallassa olevat toimenpiteet ovat saatavissa kohtuullisen yksinkertaisesti käyttöön vanhojen kokemusten perusteella. On muita toimenpiteitä, joissa aluehallintovirasto tai valtio ovat toimijoina.

Kaupungin henkilöstö voi tällä hetkellä laajasti valita etätyön, vaikka varsinainen etätyösuositus päättyi lokakuun puolivälissä.

– Ei välttämättä pelkästään auta, jos kaupungin toimistotyöntekijät ovat etätöissä.

Fakta

Pk-seudun koronakoordinaatioryhmä vaatii valtiolta tiukennuksia ravintolarajoituksiin, eli aukioloaikojen, anniskeluaikojen ja asiakasmäärien rajoittamista. Koronapassia tulisi edellyttää koko ajan.

Ryhmän linjaamat rajoitukset ja suositukset koskevat Helsinkiä, Espoota, Vantaata ja Kauniaisia.

Kasvomaskia suositellaan 12 vuotta ja sitä vanhempien julkisissa sisätiloissa, julkisessa liikenteessä ja kouluissa 6.-luokasta lähtien. Suositus koskee myös rokotettuja.

Laaja etätyösuositus. Työpaikoilla maskisuositus ja ruoka- ja kahvitaukojen porrastus..

Etusivulla nyt

Luetuimmat

Palvelut