Ensi vuodesta tulee suomalaisyrityksille hyvä. Näin vakuuttivat asiantuntijat Etelä-Suomen Median ja OP Uusimaan webinaarissa torstaiaamuna.
– Talouskasvu ehkä hiukan taittuu ensi vuonna, mutta työllisyyshän näyttää hyvältä. Osaavan työvoiman saaminen voi olla hankalaakin joillakin toimialoilla. Se ratkaisee, mitkä yritykset onnistuvat, sanoi yritys- ja yhteisöasiakasliiketoiminnasta vastaava pankinjohtaja Markus Sillanaukee OP Uusimaasta.
Hyvien tekijöiden houkuttelu ja heidän pitämisensä hyvinvoivina ja tyytyväisinä nousi keskustelussa yhdeksi yrityksen menestyksen avaimeksi.
– Kasvua tulee ihmisten kautta, Sillanaukee tiivisti.
Myyntivalmennusyritys Johtajatiimin omistaja Mika D. Rubanovitsch totesi, että eri arvioiden mukaan noin 40 prosenttia palkansaajista miettii työpaikan vaihtoa. Siksi pk-yritykset joutuvat miettimään, miten pitää kiinni huippuosaajistaan.
– Miten olemme merkityksellisiä vuonna 2022, mitä muuta meillä on tarjota kuin palkka?
Rubanovitsch totesi, että hotelli- ja ravintola-alalla osaajien merkitys jo näkyy, kun monet yritykset ovat menettäneet parhaat tekijänsä koronasulun aikana. Jos yritys ei ole pystynyt rekrytoimaan yhtä hyviä tekijöitä, asiakaspalvelun taso on laskenut.
Taloushallintokonserni Rantalainen Auditin perustaja Antti Rantalainen totesi, että hyvistä tekijöistä kilpaillakseen yrityksen on pystyttävä ilmaisemaan, että sen tarjoama työ on merkityksellistä. Tämä on erityisen tärkeää nuorille.
– On helppo puhua nuorista, mutta kaikenikäisissä on osaajia, joilla on halu tehdä merkityksellisiä asioita, Rantalainen kuitenkin sanoi.
Hän korosti, että nuorten osaajien houkuttelun lisäksi yrityksen konkarityöntekijöiden pitää tuntea, että heitä arvostetaan ja että heillä on mahdollisuus kehittää osaamistaan.
Sillanaukee mainitsi, että esimerkiksi terveysedut ja lisäeläke-edut ovat houkuttelevia tapoja huolehtia henkilökunnasta.
Osaajien houkuttelun lisäksi menestyksen avaintekijöitä tulevana vuonna ovat panelistien mukaan myös yrityksen vastuullisuus ja uudistumiskyky.
– Uskon, että tämä on tosi iso asia ensi vuodelle, kun mietitään menestyksen eväitä: kaikkien yritysten pitää miettiä vastuullisuutta, sanoi Markus Sillanaukee.
Hänen mukaansa tulevaisuudessa vastuullisuusvaatimuksia tulee myös sääntelyn kautta. Tämä vaikuttaa siihen, millaista rahoitusta on saatavilla ja mihin hintaan.
Mika D. Rubanovitsch sanoi kuitenkin, että paine vastuullisuuteen ei tule valtiolta, vaan kuluttajilta.
– Pk-yritys ei menesty, ellei se pysty muuttamaan ajatusmaailmaansa.
Rubanovitschin mukaan muutos kuluttajien odotuksissa on tapahtunut erittäin nopeasti, noin viidessä vuodessa.
– Vuodessa voi tapahtua erittäin suuri muutos.
Tällä hetkellä Suomessa voi esimerkiksi hotellissa yöpyessään kompensoida päästönsä lisämaksulla.
– Olemme vielä niin alkeellisella tasolla. Ja tätä tekevät suuryritykset. Näen tässä mahdollisuuksia: tässä olisi pk-yrityksille iso erottautumisen mahdollisuus, jos tekisivät tästä oikeasti itselleen kilpailuedun, Rubanovitsch vinkkasi.
Hänen mielestään Apple on esimerkki yrityksestä, joka on onnistunut ottamaan vastuullisuuden olennaiseksi osaksi tuotantoprosessiaan: koko tuotteen elinkaarta mietitään suunnitteluvaiheesta alkaen.
– Vastuullisuus ei ole pelkästään kierrätettävyys, vaan myös ihmisten yksityisyys ja datan turva. Kun suomalaisia haastatellaan, turvallisuus on ykkösasia, joka menee joissakin tutkimuksissa jopa terveyden edelle, Rubanovitsch sanoi.
Vastuullisuus on Antti Rantalaisen mukaan tapa kilpailla paitsi asiakkaista, myös hyvistä työntekijöistä.
– Nuoret asettavat riman tosi korkealle siitä, millainen työnantajan maineen pitää olla.
Kolmas menestyksen avaintekijä vuonna 2022 on uudistuminen. Markus Sillanaukee totesi, että suomalaisyritykset ovat erittäin hyvässä kunnossa, mutta riskinottokykyä voi puuttua.
Mika Rubanovitsch kaipasi kaikilta yrityksiltä startup-asennetta eli sitä, että jopa vakiintuneessa vaiheessa pystyisi luomaan nahkaansa uudelleen. Samaa sanoivat muutkin puhujat.
– 10 vuotta on jo liian pitkä aika, melkein joka vuosi pitäisi uudistua, näki Antti Rantalainen.
Rubanovitschin mukaan kehittäminen ja suunnan näyttäminen on sitä johtajuutta, mitä vuonna 2022 kaivataan.
– Itseohjautuvuus on usein ymmärretty niin, että annamme vallan johdettaville ja johtajat ovat ruvenneet jopa pelkäämään perinteistä johtamista. Siinä on tapahtunut väärinymmärrys. Tänä päivänä odotetaan jopa entistä enemmän suunnan näyttämistä.
Itseohjautuvuus on Rubanovitschin mukaan sitä, että kun johtaja on kertonut suunnan ja tavoitteet, niihin pääsyn tapa jätetään työntekijöiden mietittäväksi.
– Huippuasiantuntijat löytävät kyllä keinot, sanoi Sillanaukee.
Webinaari oli kolmas ja viimeinen osa Kasvun kynnyksellä -sarjaa, jonka järjestivät yhteistyössä Etelä-Suomen Media ja OP Uusimaa.
Webinaarit kuvattiin Vantaalla ja ne juonsi toimittaja-yrittäjä Jaakko Loikkanen.
Kaikki webinaarit ja puhujaesittelyt löytyvät tapahtuman verkkosivuilta.
Tuoreimman webinaarin voit katsoa myös alta: