Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Yle: Etelä-Afrikassa havaittu uusi virusmuunnos, johon koronarokotteet eivät välttämättä anna tehokasta suojaa – Suomalaistutkija pitää muunnosta huolestuttavana

Yle uutisoi, että tutkijat ovat havainneet Etelä-Afrikassa huolestuttavan koronavirusmuunnoksen, jota vastaan rokotteet eivät välttämättä suojaa tehokkaasti.

Yle kirjoittaa, että tutkijoiden mukaan variaatiossa on ehkä jopa tuplasti enemmän muunnoksia kuin delta-variantissa. Tämä saattaa merkitä sitä, että tällä hetkellä käytettävät rokotteet eivät välttämättä suojaa taudilta yhtä tehokkaasti. Tutkijat kuitenkin muistuttavat, että vielä ei voida sanoa, miten variantin mutaatiot vaikuttavat rokotteiden tehokkuuteen.

Tutkijat arvioivat lisäksi, että tauti saattaa levitä ärhäkämmin ja ohittaa herkemmin elimistön immuunipuolustuksen.

Tästä virusmuunnoksesta on aiemmin kirjoittanut muun muassa BBC. Sen mukaan muunnosta on havaittu myös Botswanassa ja Hongkongissa. Yhteensä tartuntoja on kirjattu kymmeniä.

Britannia ja Israel ovat jo ilmoittaneet keskeyttävänsä väliaikaisesti kaikki lennot kuudesta Afrikan maasta muunnoksen takia.

Helsingin Sanomat kertoo, että Euroopan komissio ilmoitti tänään suosittavansa lentoliikenteen pysäyttämistä eteläisen Afrikan alueelta ”huolestuttavan muunnoksen” vuoksi.

Etelä-Afrikan epidemiakeskuksen johtaja on kertonut, että muunnos leviää erittäin nopeasti.

Maailman terveysjärjestö WHO kokoontuu tänään perjantaina arvioimaan muunnoksen vakavuutta. Virusmuunnos on havaittu ensimmäisen kerran marraskuussa.

Evoluutiobiologi, Helsingin yliopiston tutkijatohtori Tuomas Aivelo pitää uutta koronavirusmuunnosta huolestuttavana, kertoo Yle.

Ylen aamussa perjantaina Aivelo totesi, että uuteen muunnokseen liittyy vielä paljon avoimia kysymyksiä. Yksi niistä on hänen mukaansa se, miksi muunnos on lähtenyt yleistymään Etelä-Afrikassa.

– Onko kyse siitä, että muunnos leviää paljon tehokkaammin, jolloin rokotesuojaa täytyy saada korkeammaksi. Vai onko kyse siitä, että muunnos kiertää aikaisemmin hankittua rokotesuojaa jollain tasolla, Aivelo pohti Ylen lähetyksessä.

Hänen mukaansa nykyrokotteiden teho uuteen varianttiin on vielä "tuhannen taalan kysymys".

Lisätty Helsingin Sanomien osuus 26.11. kello 10.12.