Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Näin Porvoon Gigantin murtomiehet jäivät kiinni keskellä yötä – Katso kuvat poliisin operaatiosta!

Porvoon Giganttiin lauantain ja sunnuntain välisenä yönä murtautunut kolmen kopla jäi verekseltään kiinni kauppias Mikko Nguyen myymäläänsä asennuttaman hälytysjärjestelmän ja ripeän toiminnan ansiosta. Hän sai hälytyksen kännykkäänsä vähän puolenyön jälkeen.

– Katsoin, että myymälässä hiippailee jotain väkeä. Soitin hälytyskeskukseen lähettämään partioita paikalle. Näin kameroista, kuinka kaverit juoksivat ympäri myymälää, repivät tuotteita irti ja pakkasivat niitä kasseihin ja jätesäkkeihin.

Ensimmäinen partioista oli paikalla alle kymmenessä minuutissa.

Porvoon Gigantin törkeään varkauteen epäillyt jäivät kiinni verekseltään, apuna käytettiin poliisikoira Oskua – "Teko oli tehty varsin ammattimaisesti"

– Opastin väkeä puhelimitse, miten sijoittautua sen mukaan mistä varkaat saattavat yrittää tulla ulos. Pelastuslaitos tuli paikalle ja poliisi sai dronensa ilmaan, kun kaverit olivat jo nousseet takaisin katolle. He olivat yrittäneet potkia väliovia hajalle sisällä pois päästäkseen, mutta rakennus on lukossa kuin vankila kun hälytys on päällä, Nquyen kertoo.

Varkaat pyrkivät karkuun katon kautta, mutta havaitsivat pian yrityksen toivottomaksi. Partioita oli kymmenkunta ympäri rakennusta. Yksi heistä yritti paniikissa juosta pakoon kattoja pitkin, mutta havaitsi pian yrityksen turhaksi. Poliisin drone seurasi kintereillä.

– Kyllä tämä oli ihan leffameininkiä. Erittäin iso kiitos ja hatunnosto poliisille siitä, miten nopeasti he tulivat ja ottivat tilanteen hallintaansa, kauppias kiittelee.

Murtautujat antautuivat ja laskeutuivat pelastuslaitoksen nosturin avustamana alas ja vangittavaksi.

Poliisikoira Osku oli paikalla hillitsemässä tehokkaasti miesten pakohaluja. Nelijalkainen viranomainen nuuski myymälässä paikat siltä varalta, että piilossa sattuisi olemaan vielä neljäskin rosvo.

– Meidän henkilöstö seurasi whatsapp-ryhmästämme tapahtumien etenemistä, kun sinne laitettiin kuvia ja videota tapahtumahetkellä. Sunnuntaiaamuna tuli osa porukasta vähän aikaisemmin töihin, niin saatiin paikat takaisin kuntoon ja hoidettua myyntipäivä ihan normaalisti, myymäläpäällikkö Tony Pajari kertoo.

Itä-Uudenmaan poliisi kertoi kiinniotosta jo sunnuntaiyönä Twitter-tilillään. Tutkinnanjohtaja rikoskomisario Rauno Jämsä luonnehtii ryöstön yritystä varsin ammattimaiseksi.

– Epäillyt olivat ensin nousseet rakennuksen kattotasanteelle, jossa he olivat leikanneet reiän rakennuksen seinärakenteisiin päästäkseen liikkeen sisätiloihin.

Ennen poliisin saapumista olivat epäillyt ennättäneet kerätä ja pakata lähes kaikki esillä olleet kannettavat tietokoneet ja pelikonsolit useisiin kasseihin. Osa löytyi katolta, osa odotti ylös siirtoa.

– Kiinniotetut epäillyt ovat ulkomaalaisia ja olemme takavarikoineet heidän jäljiltään muun muassa radiopuhelimia, joilla he olivat pitäneet teon aikana yhteyttä toisiinsa. Emme vielä poissulje mahdollisuutta, että joku tekoon osallistunut epäilty olisi vielä vapaana ja tavoittamatta, Jämsä summaa.

Törkeästä varkaudesta epäillyt ovat pidätetty ja vangittuina. Kauppias Nguyen arvelee tekijät samoiksi, jotka ovat jo kolmesti murtautuneet liikkeeseen ja onnistuneetkin. Tällä kertaa kävi toisin.

– He ovat tulleet joka kerta samasta paikasta sisään. Katolle, sivuseinäään puukkosahalla reikä ja siitä sisään sähköjohtolinjaston päälle ja vesiputkien kautta alas. Onneksi eivät saaneet hypittyä vesiputkea ihan poikki. Siihen vesivahinkoon olisi pysähtynyt meidän sesonkimyynti. Muitakin korjattavaa on vielä, sähköjohtoja ja nosto-ovi.

– Se tässä harmittaa, etteivät nämä kaverit käytännössä saa tästä mitään rangaistusta. Omaisuusrikoksista tulee yleensä ehdollista vankeutta ja sakkoja, ja kohta he ovat taas vapaana tekemään seuraavan keikan.