Irrallaan juosseet koirat kävivät päälle pimeällä pururadalla ja raatelivat Pia Stenströmin ja pikkukoirat verille –  "Moni pelkää täällä. Mitä, jos paikalle olisi minun sijaan sattunut koiraansa ulkoiluttava lapsi?"

Petit basset griffoon vendeen -rotuiset Wima ja Vera toipuvat koettelemuksestaan, mutta molempia pelottaa mennä ulos. Pia Stenström toivoo, että jokainen koiranomistaja kantaisi vastuunsa ja pitäisi koiransa kytkettynä. Inka Töyrylä

Inka Töyrylä

Pikkuiset karkeakarvaiset bassetit Vera ja Wilma tulevat katsomaan vierasta varovasti. Ne ovat olleet varuillaan viime viikosta asti, jolloin kolme isoa koiraa kävi niiden kimppuun pimeällä pururadalla lähellä Haikon kartanoa.

Veran ja Wilman omistaja Pia Stenström toivoo, ettei kenenkään muun tarvitsisi enää kokea samaa.

– Moni on kertonut viime aikoina Haikkoon alueella vapaana juoksevista koirista. Läheltä piti -tilanteitakin on ollut. Nyt sitten kävi pahasti, Stenström kertoo.

Stenström oli Veran ja Wilman kanssa viime keskiviikkona iltalenkillä.

– Kuulin takaani töminää ja käännyin ympäri. Ensimmäinen ajatus oli, että se on susi! Seuraavalla sekunnilla kolme isoa koiraa oli piirittänyt meidät ja alkoi hirveä rähinä.

Stenström yritti suojella omia koiriaan ja huusi apua niin lujaa, että hänen äänensä on vieläkin käheänä.

– Huusin varmaan kymmenen minuuttia. Kaksi kertaa yritin päästä lähtemään tilanteesta, mutta en onnistunut. Pururadan valot olivat pimeänä, enkä nähnyt kunnolla. Kuulin, kuinka koirani ulisivat. Tunsin, kuinka varsinkin Wilma sai kyytiä.

Aika tuntui ikuisuudelta, kunnes metsässä vihdoin näkyi valoa ja koirien omistaja tuli paikalle.

– Hän kysyi heti, purivatko kaikki koirat. En tiedä, kun oli niin pimeää.

Omistaja vei koiransa lähellä parkissa olleeseen autoonsa.

– Minulla ei ollut puhelinta mukana. Hän soitti miehelleni, joka tuli hakemaan meidät. Olin shokissa ja kun näin automme, aloin tärisemään. Mukaan tullut poikani joutui taluttamaan minut autoon.

Vasta valoisalla parkkipaikalla Stenström näki, että molemmat koirat olivat aivan veressä.

– Kotona huomasin, että myös minua oli purtu jalkaan. Koirien hampaat olivat menneet paksuista housuistani läpi, vasemmassa jalassani on kolme puruhaavaa ja isot mustelmat. Olin niin paniikissa, etten tuntenut mitään, kun keskityin suojelemaan omia koiriani ja huutamaan apua.

Paikalliset eläinlääkäriasemat olivat menneet jo kiinni, joten Stenströmin mies lähti viemään Veran ja Wilman eläinlääkäriin Vantaan Tammistoon. Reissu kesti yöyhteen asti. Molemmilla koirilla oli eri puolilla kehoa useita haavoja, joita liimattiin kiinni. Lisäksi ison koiran hammas oli mennyt Veran luppakorvasta läpi.

– Pienempi Wilma loukkaantui pahemmin. Se vain makasi monta päivää tapahtuneen jälkeen ja hakeutui piiloon nurkkiin tai saunaan. Sitä oli riepoteltu niin, että sen selässä on nyt jotain. Sillä on vahva kipulääkekuuri, mutta jos kivut eivät hellitä, pitää selkäranka kuvata, Johan Stenström kertoo.

– Yöt ovat olleet levottomia. Wilma tärisee ja läähättää. Vera on rauhaton ja käy jatkuvasti huolestuneena tarkistamassa Wilman vointia. Molemmat pelkäävät mennä ulos, Pia Stenström jatkaa.

Pia Stenström kävi tapahtuneen jälkeen ottamassa varmuuden vuoksi jäykkäkouristusrokotuksen ja sai antibioottikuurin.

– Liikkuminen on yhä vaikeaa ja jalka on arka puremien kohdalta. Lisäksi jäi pelko. Ihanat metsäpolut ovat olleet parasta täällä, mutta nyt joudun psyykkaamaan itseäni, että taas uskaltaisin lähteä pururadalle tai johonkin pitemmälle.

Stenströmit ovat tehneet tapahtuneesta rikosilmoituksen.

– Kerroimme tapahtuneesta Facebookissa, minkä jälkeen olemme saaneet lukuisia viestejä ihmisiltä, jotka ovat kohdanneet täällä irrallaan juoksevia koiria ja läheltä piti -tapauksia on ollut useita, Pia Stenström kertoo.

Hän toteaa, että jokaiselle koiranomistajalle voi joskus tapahtua vahinko ja koira voi päästä irti. Toistuvasti metsissä irrallaan juoksentelevat koirat eivät kuitenkaan ole vahinkoja.

– Tämän on loputtava. Moni pelkää täällä. Mitä, jos paikalle olisi minun sijaan sattunut koiraansa ulkoiluttava lapsi? Stenström kysyy.

Järjestyslaki 14 §

Koiran omistajan tai haltijan on pidettävä koira taajamassa kytkettynä sekä pidettävä huolta siitä, ettei koira pääse kytkemättömänä kuntopolulle tai muulle sen kaltaiselle juoksuradalle.

itä 1 momentin 1 kohdassa säädetään, ei koske suljettua pihaa, koirien harjoituspaikkaa eikä erityisesti osoitettua aidattua jaloittelualuetta. Koiran tulee kuitenkin näissäkin paikoissa olla omistajansa tai haltijansa valvonnassa.

Myöskään metsässä tai maaseudulla koiria ei voi pitää kytkemättöminä ilman valvontaa. Metsästyslain mukaan koiraa ei saa pitää irti toisen alueella ilman maanomistajan tai metsästysoikeuden haltijan lupaa.

Lähde: www.kennelliitto.fi

Kommentoi

Mainos: Uusimaa

Monipuoliset sisältömme odottavat sinua!

| Päivitetty

Mainos: LähiTapiola Uusimaa

Näin Itä-Uudellamalla sairastetaan – selvitä mikä kansansairaus sinua uhkaa

| Päivitetty

Uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut