50 vuotta täyttävä Uusimaan toimittaja Tanja Kuisma on paikalla, kun jotain tapahtuu – "Mehevät uutiset saavat veren kiertämään vauhdikkaammin"

Uusimaan toimittaja Tanja Kuisma viettää keskiviikkona 1. joulukuuta 50-vuotissyntymäpäiväänsä.

– Olen kutsumusammatissani, tämä on minulle elämäntapa. Omaan kilpailuviettiä, joka kohdentuu minulla siihen, että haluan tehdä mahdollisimman hyviä juttuja ja onnistua niissä. Haluan, että jokainen juttuni saa paljon lukijoita, ja jokainen lukija on minulle arvokas. Heitä varten teen tätä työtä, Kuisma sanoo.

Kuisma on tullut Uusimaan lukijoille tutuksi tehokkaana ja tuotteliaana toimittajana, jonka sormet viuhuvat näppäimistöllä aiheen kuin aiheen tiimoilta. Sellaista uutista ei ole, mitä intohimoinen toimittaja vierastaisi. Toisinaan hän on pyyhältänyt salamana tapahtumapaikalle vaikka keskellä yötä.

– Henkilöjuttujen kirjoittaminen on mieleistä, mutta myös perusuutistyö on todella tärkeää, niin tekijänä itselleni, mutta myös lukijalle. Ihan lyhytkin juttu voi olla arvokas.

Mehevät uutiset saavat toimittajan veren aina kiertämään vauhdikkaammin. Alkuviikon helmiä oli muun muassa Gigantin Hollywood-tyyliin tehty ryöstöyritys, jonka uutisointiin Kuisma pääsi kauppiaan kautta hyvin kiinni.

Kuisma päätyi aikoinaan alalle hiukan sattuman kautta.

Kuisman käsissä on syntynyt tuhansia ja taas tuhansia juttuja.

– Opiskelin vientisihteeriksi ja tein työharjoitteluni ulkomaankaupan parissa Göteborgissa ja Lontoossa. Kun valmistuin, ei 1990-luvun alun lama-Suomessa ollut töitä. Aloin kirjoittaa tarinoita ulkomaan harjoittelustani synnyinkuntani Paltamon paikallislehti Väylään. Ulkomailla vietetty aika kasvatti minua ihmisenä ja suosittelen ulkomaille lähtöä kaikille nuorille. Se on räjähdyttävä kokemus, eikä kotiin palaa enää samanlaisena kuin lähtiessä.

Pian Väylä lähetti Kuisman myös uutiskeikoille.

Tuon vuoden 1993 jälkeen Kuisman käsissä on syntynyt tuhansia ja taas tuhansia juttuja. Väylästä tie vei Puolanka-lehteen, sieltä toimituspäälliköksi Tuusulaan ja sittemmin päätoimittajaksi Järvenpäähän ja lopulta Päijät-Hämeen Viikkouutisten päätoimittajaksi.

Kun kustantaja lopetti Viikkouutiset vuonna 2009, siirtyi Kuisma toimittajaksi ja toimitussihteeriksi Uusimaahan.

– Päätoimittajana esimiestyön huonot puolet tulivat raskaasti iholle. Jouduin tekemään vaikeita päätöksiä, kuten päättämään avustajien työsuhteita. Nautin jokaisesta päivästäni uutistoimittajana, sillä tässä pääsen tekemään sitä, mikä oli lähtökohtani jo silloin, kun nämä työt aloitin. Myös ihmissuhteille on oltava aikaa.

Kainuulaisen pienviljelijän ja lypsykarjatilallisen tytär kertoo saaneensa isältään opin tarttua asioihin rohkeasti.

– Äiti kuoli, kun olin 11-vuotias. Meitä oli neljä sisarusta, joista nuorin vasta seitsemän, kun isä jäi yksinhuoltajaksi. Hän pyysi meiltä lapsilta apua ja kertoi, ettei selviä muuten. Meillä kaikilla oli kotona vastuullamme päivittäisiä talon töitä, että pärjäsimme. Halu kantaa vastuuta heräsi siitä, kun näki, miten oma perheyhteisö hyötyy omasta panoksesta. Se kantaa edelleen, Kuisma sanoo liikuttuen vielä vuosikymmenten jälkeenkin.

Kuisman isä on nyt 80-vuotias. Hänen luona käydessään Kuisma lukee edelleen Väylää, josta uransa aloitti.

– Isäni esimerkki on ollut vahva ohjaava tekijä omassa kasvussani, työssäni, tekemisissäni ja valinnoissani. Elämänkokemuksen ja käytännön myötä olen oppinut, että mitä vain voi tehdä ja mihin tahansa ryhtyä, kunhan vain tarttuu asiaan ja perehtyy siihen, mitä on tekemässä, Kuisma sanoo.

Sielultaan Tanja Kuisma on paitsi kiihkeä uutistoimittaja, myös kainuulainen marjanpoimija.

– Metsässä on vapaata tilaa hengittää. Siellä saa miettiä asioita itsekseen. Luonnossa kulkeminen on tullut minulle vuosi vuodelta tärkeämmäksi.

Myös 11-vuotias poika tuo sisältöä elämään ja touhut hänen kanssaan vastapainoa hektiseen uutistyöhön.

50 ikävuotta on tuonut kokemusten mukana ennen kaikkea varmuutta.

– Ei tarvitse kysellä keneltäkään lupia ollakseen sitä mitä on. Sitä voi hyväksyä itsensä juuri tällaisena ja suhtautua samalla tavalla muihinkin. Särmät ovat jo vähän pyöristyneet, tilalle on tullut humaanimpaa suhtautumista. Enää ei ole ihan niin kärkäs, Kuisma naurahtaa.

Mainos: LähiTapiola Uusimaa

Mainos: Mediatalo Keskisuomalainen

Mainos: Mediatalo Keskisuomalainen

Vaalimainoksesi mukana bussimatkoilla ja aamupalapöydissä

Etusivulla nyt

Luetuimmat

Mistä tänään puhutaan?

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut