Porvoon Energian jättimäinen termospullo on lähes käyttövalmis – tasaa kuormaa kaukolämpöverkossa ja säästää rahaa

Porvoon Energian jättimäinen termospullo eli suuri lämpöakku Kevätkummun Kipinätien lämpökeskuksen yhteydessä on lähes valmis, muttei aivan vielä käyttöönottokunnossa.

– Komponentteja testataan ja koeistetaan. Lämpövarasto otetaan käyttöön alkaneen lämmityskauden aikana, Porvoon Energian lämpö- ja tuotantopäällikkö Ari Raunio kertoo.

Työt ovat sujuneet hyvin, mutta ne ovat hieman aikataulusta myöhässä. Syynä on maailmanlaajuinen komponenttipula ja niiden toimitusongelmat.

– Ei voi osoittaa vain yhtä toimittajaa tai tuotetta, vaan tavaraa tulee kautta linjan hitaammin maailmalta.

Lämpöakku on kuumavesivarasto, johon mahtuu 10 000 kuutiometriä vettä. Rakennelmaa on vaikea olla huomaamatta, sillä se on noin 40 metriä korkea ja halkaisijaltaan noin 20 metriä.

Ari Raunio kertoo, että akun hyödyt tulevat esiin parhaiten silloin, kun vuorokauden lämpötilaerot ovat suurimmillaan eli talven kevätpuolella.

Akku tuo joustoa.

Ari Raunio, Porvoon Energia

Akku on aina täynnä vettä. Sellaisina ajankohtina, jolloin lämmön kulutukseen osuu esimerkiksi aamulla huippukohta, akkuun varastoidaan yöllä kuumaa kaukolämpövettä, kun verkossa on vähemmän kuormaa. Sitä syötetään akusta tarpeen mukaan kaukolämpöverkkoon.

Porvoon Energia voi purkaa Tolkkisten voimalaitoksen tuotantoa lämpöakusta kymmenen tunnin ajaksi ilman, että yhtiön tarvitsee ottaa käyttöön Tolkkisten toista voimalaitosta tai maakaasua.

– Akku tuo joustoa, jolla voidaan tasoittaa päivän ja yön kuormaa, jolloin voimalat käyvät tasaisemmin, Ari Raunio kertoo.

Myös sähkön hinta vaikuttaa akun käyttöön. Tolkkisten voimalaitoksissa syntyy lämmön ohella sähköä. Tuotantoa voidaan akun avulla optimoida niin, että sähköstä saadaan paras mahdollinen hinta.

Vuodessa on tiettyinä aikoina kulutuspiikkejä, jolloin on jouduttu käynnistämään maakaasulla toimivia lämpölaitoksia. Jatkossa tarvittava lisälämpöteho voidaan ottaa akusta.

Etusivulla nyt

Luetuimmat

Palvelut