"Opiskelu on valttikortti myös tulevaisuudessanne" – Askolan lukiossa juhlittiin uusia ylioppilaita

Viisi tuoretta ylioppilasta painoi perjantaina valkolakin päähänsä Askolan lukion juhlasalissa. Opinahjon valmistumisensa myötä jättävät Nguyen Quoc Dung, Otto Rantanen, Toni Pitkänen, Sebastian Toivoniemi ja Janette Vänttinen saivat saatteeksi rehtori Pekka Hurskaisen ja vuonna 1980 samasta lukiosta valmistuneiden riemuylioppilaiden elämänohjeita.

– Olette ylioppilastutkinnon suorittamalla osoittaneet sinnikkyyttä, sivistystä ja jopa sankaruutta. Näitä ominaisuuksia tarvitsette, kun haette seuraavaa opintopaikkaa. Opiskelu on valttikortti tulevaisuudessanne. Esikuvien tärkeydestä olen puhunut aiemminkin – te olette nyt esikuvia nuoremmillenne, Hurskainen sanaili.

– Mark Twainia lainatakseni, älä ajattele, että maailma on sinulle jotain velkaa. Tähän ajatukseen kiteytyy tärkeä sanoma, joka on varsinkin tänään hyvä muistaa – valitse itse tiesi ja luo itse polkusi, sillä vain sinä sen pystyt tekemään, Hurskainen jatkoi puheessaan.

Janette Vänttinen sai ylioppilastodistuksen lisäksi Linnankoskiseuran stipendin lukemisesta ja äidinkielen hyvästä hallinnasta sekä Veikko Pohjanpellon säätiön stipendin keskiarvosta ja liikunnallisesta lahjakkuudesta. Ylioppilasarvosanoistaan hän ei tahtonut kertoa julkisesti.

– Kirjoitin tänä syksynä ruotsin, englannin, äidinkielen, psykologian ja maantiedon. Kokeilin, jos olisin saanut nostettua keväästä äikän ja englannin arvosanaa, mutta ne jäivät hilkulle. Viime keväänä kirjoitin lisäksi terveystiedon.

Vänttisellä ei ollut valmistujaispäivänä vielä tulevaisuudensuunnitelmia kerrottavana. Opiskelupaikka olisi mahdollisesti seuraava etappi, mutta ala ei ole vielä hahmottunut.

Valitse itse tiesi, luo itse polkusi

– Harrastan kestävyysjuoksua ja saatan satsata myös siihen jatkossa enemmän. Tähtään ulkomaan kisoihin. Olen ollut mukana EM-kisoissa, mutta juoksen enimmäkseen SM-tasolla.

Koronan vuoksi lakkiaisjuhlia vietettiin ihan vain oman perheen kesken.

Nguyen Quoc Dung sai Veikko Pohjanpellon säätiön stipendi positiivisesta asenteesta opiskeluun.

– Kävin lukion viidessä vuodessa ja hajautin kirjoitukset pitkälle ajalle – tämä oli nyt neljäs kerta putkeen. Tänä syksynä korotin maantiedon arvosanaa, jotta sain sen läpi. Kaiken kaikkiaan kirjoitin suomen toisena kielenä (B), englannin (C), lyhyen matematiikan (C), fysiikan (I) ja maantiedon (A). Sinänsä olen tyytyväinen, mutta matematiikan ja englannin arvosanoja olisin voinut korottaa. Mielestäni englannista olisi pitänyt tulla vähintään M, mutta ehken osannut kirjoittaa niin hyvin kuin luulin. Puhun englantia paremmin kuin kirjoitan.

Lukio on nyt paketissa ja huomio jatko-opinnoissa.

– Toivon pääseväni Tampereelle ammattikorkeakouluun lukemaan tietotekniikka-alaa. Koen, että ICT-ala sopisi minulle, sillä viihdyn tietokoneen ääressä. Sen pidemmälle en ole vielä miettinyt, mutta toivon tietenkin saavani vakaan ja vakituisen työpaikan alalta, tällä hetkellä Porvoon McDonald'sissa työskentelevä Nguyen sanoo.

– Oikeastaan suurin syy juuri Tampereelle muuttoon on ystävä ja entinen koulukaveri, joka asuu siellä. Pääsisimme taas opiskelemaan yhdessä.

Nguyen lakkiaisjuhliin olivat tulossa vain lähimmät sukulaiset.

Mainos: Mediatalo Keskisuomalainen

Mainos: Mediatalo Keskisuomalainen

Vaalimainoksesi mukana bussimatkoilla ja aamupalapöydissä

Mainos: LähiTapiola Uusimaa

Etusivulla nyt

Luetuimmat

Mistä tänään puhutaan?

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut