Porvoolaisnuorten laskemat kynttilät valaisevat jo Näsinmäen sankarihautoja

Näsinmäen sankarihaudoilla palaa rauhallinen kynttilämeri. Joukko lapsia ja nuoria sytytti kynttilät perinteiseen tapaan sunnuntaina itsenäisyyspäivää ennakoiden. Mukana oli oppilaita ainakin Linnankosken lukiosta sekä Albert Edelfeltin koulusta. Tilaisuus toteutettiin yhteistyössä Porvoon seudun Sotaveteraanit ry:n, Porvoon Energian, suomalaisen seurakunnan sekä usean partiolippukunnan kanssa.

Diakoniajohtaja Pasi Nieminen ja kipinämies Tuomo Kankkunen Porvoon seudun Sotaveteraaneista toivottivat porukan tervetulleeksi.

– Tämä kaunis ja koskettava tapahtuma on toteutettu Porvoossa monesti aikaisemminkin. Sytyttämänne kynttilät palavat kauniisti sankarihaudoilla itsenäisyyspäivän aamuna. Iloitaan yhteistyöstä ja talkoolaisuudesta, Nieminen sanoi.

Kynttilöiden sytyttäminen kävi ripeiltä käsiltä vauhdikkaasti – lumet pois lapasella kiven päältä ja kynttilä paikoilleen. Albert Edelfeltin koulua käyvä Iisa ei ollut ehtinyt laskea, montako kynttilää oli jo kiikuttanut haudoille.

– Äiti sanoi, että minun pitää tulla tänne.

Linnankosken lukiossa opiskeleva Vanamo Wettig päätti osallistua, kun koulussa kysyttiin vapaaehtoisia kynttilöitä sytyttämään.

Pidetään hienoja perinteitä yllä

– Pidetään hienoja perinteitä yllä ja kunnioitetaan heitä, jotka ovat Suomen puolesta taistelleet. Itsenäisyys on hieno ja tärkeä asia.

Porvoon sivistyslautakunnan nuori varajäsen Tommi Kanon (kok.) osallistui tilaisuuteen ensimmäisen kerran lukiolaisena muutama vuosi sitten. Hän istuu myös veteraaniyhdistyksen hallituksessa.

– Tuomo Kankkunen pyysi minua ohjaamaan tilaisuuden kulkua, mutta tämä näyttää menevän ihan omalla painollaan. On toki isänmaallisuudelle tärkeää, että voimme tällä tavoin kunnioittaa sotiemme vainajia ja sitä kautta myös eläviä veteraaneja.

Kanonin omat isovanhemmat olivat aikanaan rintamalla.

– Edesmennyt vaarini isän puolelta oli yliluutnantti ja johti komppaniaa. Mummi oli lottana. En ole kuullut heiltä sotatarinoita suoraan, mutta luen parhaillaan mummini kirjoittamaa 500-sivuista kirjaa Stadin friidu. Se on hyvin mielenkiintoista tekstiä. Mummi kertoo kirjassa rakkaussuhteestaan silloiseen mieheensä. Kirja avaa aivan uusia piirteitä ja tietoja mummista, sellaista puolta ei ole tullut esille aikaisemmin.

Itsenäisyyspäivänä Porvoon kaupungin sekä seurakuntien ja kansalaisjärjestöjen edustajat kokoontuvat sankarihaudoille kunnianosoitukseen ja seppeleenlaskuun kello 12.50.

Mainos: LähiTapiola Uusimaa

Mainos: Mediatalo Keskisuomalainen

Mainos: Mediatalo Keskisuomalainen

Vaalimainoksesi mukana bussimatkoilla ja aamupalapöydissä

Etusivulla nyt

Luetuimmat

Mistä tänään puhutaan?

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut