Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Tässä ovat Runeberg-palkinnon kymmenen ehdokasta – "Nykykirjallisuus on monipuolisempaa ja laadukkaampaa kuin koskaan"

Porvoossa on julkistettu 10 ehdokasteosta, jotka tavoittelevat vuoden 2022 Runeberg-kirjallisuuspalkintoa.

Ehdokkaat ovat Niillas Holmbergin romaani Halla Helle, Anneli Kannon romaani Rottien pyhimys, Kaj Korkea-ahon romaani Röda rummet / Punainen huone, Susinukke Kosolan runokokoelma Turkoosi vyöhyke, Martina Moliis-Mellbergin runokokoelma Falk, Emma Puikkosen romaani Musta peili, Kaija Rantakarin runokokoelma Salit, Matias Riikosen romaani Matara, Quynh Tranin romaani Skugga och svalka / Varjo ja viileys ja Suvi Vallin esseekokoelma Hallittua kaatumista ja muita ruumiin kielen asentoja.

Listalla on siis kuusi romaania, kolme runokokoelmaa ja yksi esseekokoelma. Teoksista kolme on ruotsinkielistä, mutta niistä kaksi on suomennettu.

Matias Riikosen romaani oli vastikään Finlandia-palkintoehdokkaana. Susinukke Kosolan runoteos sai juuri kirjailijaliiton Eeva-Liisa Manner-palkinnon ja Quynh Tran voitti tänä syksynä Svenska Ylen kirjallisuuspalkinnon.

Ehdokasteokset on valinnut kolmihenkinen kirjallisuudenalan ammattilaisraati, johon kuuluivat tänä vuonna kirjailija Johanna Hulkko, kriitikko Vesa Rantama ja kirjallisuustoimittaja Camilla Lindberg. Raati valitsi palkintoehdokkaat 284 teoksen joukosta, mikä on ennätyksellisen suuri määrä.

– Suomalainen nykykirjallisuus on monipuolisempaa ja laadukkaampaa kuin koskaan. On ilo valita ensimmäistä kertaa palkinnon historiassa kymmenen palkintoehdokasta, raati kertoo.

Palkinnon ehdokasmäärää päätettiin nostaa aiemmasta 5–8:sta 8–10:een, jotta monimuotoisuus näkyisi ehdokaslistassa paremmin.

Runeberg-palkinnon voittajan valitsee nyt julkistettujen ehdokkaiden joukosta kolmihenkinen palkintoraati. Sen muodostavat kirjailija Marja-Leena Tiainen, kriitikko Merja Leppälahti ja pohjoismaisen kirjallisuuden väitöskirjatutkija Hanna Lahdenperä. Palkinnon voittaja julkistaan Runebergin päivänä 5.2.2022.

Runeberg-palkinnon jakavat sanomalehti Uusimaa, Porvoon kaupunki, Suomen Kirjailijaliitto, Suomen arvostelijain liitto ja Finlands svenska författareförening.

Runeberg-palkinto on avoin kaikille suomalaisille kaunokirjallisille teoksille. Se on jaettu tähän mennessä 35 kertaa ja voittajateoksiksi on noussut romaanien lisäksi novelli- ja runokokoelmia.

Palkinto on perustettu vuonna 1986. Palkintosumma on 20 000 euroa, jonka maksavat yhdessä sanomalehti Uusimaa ja Porvoon kaupunki.

Tästä voit katsoa ehdokasjulkistustilaisuutta Porvoossa 9.12. kello 13.