Mistä tänään puhutaan?
Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.
Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.
Kirjallisuuden Runeberg-palkintoa tavoittelee tänä vuonna kymmenen kirjailijaa. Finalistit julkistettiin torstaina Runebergin kodissa järjestetyssä tilaisuudessa.
– On todella hienoa, että tällaisenakin aikana yhdeksän kirjailijaa kymmenestä pääsi tulemaan paikalle. Se kertoo, kuinka paljon tätä arvostetaan kirjailijoiden keskuudessa. Ja se, kuinka paljon mediaa on paikalla, kertoo suuresta kiinnostuksesta tätä palkintoa kohtaan. Runeberg-palkinto on Finlandia-palkinnon ohella kirjallisuuspalkinnoista arvostetuin ja siksi merkittävä koko Porvoolle, sanoo Uusimaan päätoimittaja Marko Enberg.
Ehdokkuudesta kilpaili tänä vuonna ennätysmäärä kirjailijoita.
– Sen vuoksi myös ehdokkaiden määrä nostettiin kahdeksasta kymmeneen, Enberg sanoo.
Ehkä pisimmän matkan takaa tilaisuuteen saapui Quynh Tran, joka asuu nykyisin Ruotsissa Malmössä ja työskentelee siellä psykiatrina. Pietarsaaressa kasvanut esikoiskirjailija on hämmentynyt ja yllättynyt palkintoehdokkuudestaan.
– Kun kuulin ehdokkuudesta, totesin ensin että kiva juttu. Tajusin vasta hetken päästä, mitä se tarkoitti. Googlasin Runeberg-palkinnon. Wau! Se tunne oli jossain unen ja toden väliltä. Olen pienestä asti unelmoinut, että kirjoittaisin kirjan. Mutta en osannut unelmoida mistään palkinnoista. Siksi halusin ehdottomasti tulla tänne paikan päälle. On todella hienoa olla täällä ja tavata muut ehdokkaat, Quynh Tran sanoo.
Ehdokkuudesta kilpaili tänä vuonna ennätysmäärä kirjailijoita.
Esikoisromaani Varjo ja viileys kertoo vietnamilaistaustaisesta perheestä, mutta Quynh Tran korostaa sen olevan fiktiota alusta loppuun. Hän kertoo kuitenkin hakeneensa kirjoittaessaan juuri oikeaa kielellistä sävyä tai ennemminkin luonnetta, jossa hänen oli helppo oleilla.
– Haaveilen toisesta kirjasta. Mutta katsotaan, mitä tapahtuu.
Ilmastokatastrofia taiteen keinoin käsittelevän Musta peili -romaanin kirjoittaja Emma Puikkonen iloitsee ehdokkuudestaan vähintään yhtä paljon.
– Tämä kirja on ollut vähän katveessa. Nyt se saa lisää lukuaikaa, ehkä tämä ehdokkuus hiukan nostaa sitä, Puikkonen pohtii.
Runeberg-palkintoehdokkuuden Puikkonen kokee suurena kunniana. Hänellä on kokemusta erilaisista ehdokkuuksista ennestäänkin. Muun muassa Puikkosen romaani Eurooppalaiset unet oli vuonna 2016 ehdolla Finlandia- ja Tulenkantaja-palkinnon saajaksi.
– Runeberg-palkinto on erityisen merkittävä siksi, että kilpailussa on mukana useita kirjallisuuden lajeja, kaksi kieltä sekä laajasti lukenut raati. Kyllä minua hiukan hirvitti tuolla takahuoneessa. Ajattelin, että aika hienoon porukkaan olen päässyt mukaan.
Puikkonen kertoo olevansa Runebergin kodissa nyt ensimmäistä kertaa, vaikka muuten käy Porvoossa usein.
– Tässä tilaisuudessa on hieno historiallinen tunnelma. Täällä tuntee kerrostuvansa johonkin suurempaan.
Runoilijat Susinukke Kosola ja Kaija Rantakari ovat samoilla linjoilla Puikkosen kanssa Runeberg-palkinnon merkityksellisyydestä.
– On ihan mahtavaa, että tässä ei ole erikseen mitään sarjoja proosalle ja runoudelle ja muille, vaan kaikki kirjallisuuden lajit ovat samassa liigassa, Rantakari kehuu.
Ehdokastilaisuus on kummallekin tärkeä. Kosola toteaa vierastavansa hiukan juhlallisuuksia, mutta näinä aikoina mahdollisuus nähdä ihmisiä kasvotusten, tuntuu hyvältä. Runebergin koti antaa tilaisuudelle juuri oikeat puitteet.
– Olen näköjään kerännyt tietynlaista värisuoraa. Ensin olin Eino Leino -seuran juhlissa puhumassa, sitten sain Eeva-Liisa Manner -palkinnon ja nyt olen täällä. Nämä kolme runoilijaa ovat minulle ne kaikkein suurimmat, Kosola sanoo.
Kaija Rantakari kertoo nauttivansa tilaisuudesta koko sielullaan.
– Kirjallani ei ollut lainkaan fyysistä julkistamistilaisuutta, kun se ilmestyi huhtikuussa. Tuntuu siltä, että vasta nyt konkretisoituu, että tämä kirja on tullut maailmaan, se on oikeasti olemassa, sillä on lukijoita ja siitä on pidetty.
Rantakari ja Kosola nauravat olevansa "palkintobestiksiä".
– Päädymme jatkuvasti samoihin tilaisuuksiin. Se on hauskaa. Tosin palkintoja ja ehdokkuuksia ei pidä miettiä liikaa. Tulee turhia paineita ja odotuksia, ehdokkuudet eivät saa alkaa ohjaamaan kirjoittamista, Kosola toteaa.
Runeberg-palkinto: Valitsijaraadin mukaan ehdokaskirjoissa on läsnä kirjallisuuden tulevaisuus
Varjo-Runeberg -äänestys on avattu – Lukijoiden suosikki valitaan jo 17. kerran
Mainos: LähiTapiola Uusimaa
Mainos: LähiTapiola Uusimaa
Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.
Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.