Porvoonjoen Strömsbergin kalatielle rahaa – Potti eduskunnan "joulurahoista" iloinen yllätys

Strömsbergin kalatien kunnostaminen saa rahaa valtion ensi vuoden budjetissa. Yhteensä 200 000 euron avustus jaetaan Keravanjoen Kirkonkylänkosken kalatien kesken.

Tarkoituksena on, että summa jaetaan suunnilleen puoliksi kahdelle hankkeelle. Päätöksen tekee aikanaan ELY-keskus.

Talousarvioaloitteen kahden joen kalatien kunnostamisrahoista teki keravalainen kansanedustaja Pia Lohikoski (vas.).

– Porvoonjoen Strömsbergin kalatien korjaushankkeella tulee olemaan merkittävät positiiviset alueelliset vesistö- ja kalatalousvaikutukset, Lohikoski kuvailee.

Porvoo-Sipoon kalatalousalueen hallituksen puheenjohtaja Markku Välimäki luonnehtii eduskunnan ns. joululahjarahoista saatavaa summaa positiiviseksi yllätykseksi.

– Laskelmat ovat kriittisessä paikassa olleet tiukkoja. On hyvä, että saadaan varmistus, jos kustannusarvio ylittyy, kun hanketta lähdetään toteuttamaan.

Kalatien kunnostussuunnitelma on jo valmiina ja työt oli määrä aloittaa tänä syksynä. Kalatalousalue on varannut hankkeeseen 10 000 euroa, maa-alueen ja osan vesialueesta omistava Porvoon Energia 15 000 euroa ja kaupungin liikuntatoimi 10 000 euroa. Valvoja on kaupungin kunnallistekninen toimialue, joka antaa hankkeelle teknistä apua.

Toive lisärahoituksesta lykkäsi kunnostuksen aloittamista. Välimäen mukaan kalatien kunnostustöihin päästään aikaisintaan vuoden 2022 keskikesällä.

1990-luvun lopulla valmistunut Strömsbergin kalatie tehtiin sen ajan parhaalla osaamisella, mutta käytäntö osoitti, että vaelluskaloilla on vaikeuksia löytää kalatien sisäänkäynti ja päästä nousemaan padon yläpuolelle.

Kalat uivat padolle, mutta ne ovat silloin 200 metriä sivussa kalatien suulta. Sen sijaan niillä kaloilla, jotka osuvat suuaukolle, ei ole ongelmia nousta kalatietä pitkin.

– Joku viisas kala on saattanut päästä livahtamaan. Nyt kalat pommittelevat vain padon seinää.

Välimäki luonnehtii Strömsbergin kalatietä vaativaksi, epätavanomaiseksi kunnostuskohteeksi, joka vaatii koneita, sekä sora- ja kivirakentamista.

Kalatien kunnostamisen kokonaiskustannusarvio on noin 120 000 euroa. Mikäli budjettirahoituksesta saadaan nyt puolet, hanke on turvallisessa tilanteessa. Välimäki arvioi, että lisärahaa voidaan tarvittaessa saada valtakunnallisen vaelluskalaohjelma Nousun kautta.

– Nyt saamme käytännössä varmistuksen sille, että hanke saadaan taloudellisesti toteutettua. Nousu-rahoja säästyy muille.

Jokien voimalat ja padot haittaavat kalojen kulkua ja niiden elinmahdollisuuksia vesistöissä, mikäli kalojen esteetöntä kulkua patojen ohi ei mahdollisteta.

– Kaikki Etelä-Suomen virtavedet on arvioitu uhanalaisiksi. Padoista vapaana virtaavien jokiosuuksien määrä on vain neljännes niiden kokonaispituudesta. Siksi kalateiden rakentaminen on erittäin tarpeellinen toimenpide vesistöjen hyvinvoinnin puolesta, Lohikoski sanoo.

Mainos: LähiTapiola Uusimaa

Etusivulla nyt

Luetuimmat

Mistä tänään puhutaan?

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut