Kun joulu on ohi, kuusi saa kyytiä – näin hävität joulukuusen asianmukaisesti

Perinteen mukaan joulukuusi viedään ulos viimeistään Nuutinpäivänä 13. tammikuuta, mutta valtaosa purkaa koristeet ja antaa kyytiä kuuselle loppiaisen tienoilla.

Kun kuusi on nähnyt parhaat päivänsä, ei se vieläkään ole käynyt tarpeettomaksi. Jos hyvin käy, kuusesta tehdään haketta, lämpöä ja sähköä. Tämä edellyttää, että joulukuusi hävitetään oikein.

Vähintään viiden huoneiston kerros- ja rivitaloissa, jotka kuuluvat biojätekeräyksen piiriin, kuusen voi jättää siististi biojäteastian läheisyyteen tai lukollisen katoksen ulkopuolelle, kunhan se ei tuki kulkuteitä. Kuuset on jätettävä kerättäväksi Porvoossa viimeistään 16. tammikuuta.

Pienempien, alle viiden huoneiston kiinteistöjen asukkaat voivat viedä joulukuuset aukiololoaikojen puitteissa Rosk’n Rollin jäteasemille, jossa ne otetaan vastaan maksutta. Myös omakotitaloissa asuvat voivat viedä kuuset maksutta jäteasemalle. Kuuset viedään samaan kasaan, mihin risut ja oksatkin.

Itä-Uudellamaalla on myös useita kuusenkeräyspisteitä, joihin kuusen voi toimittaa viimeistään 16. tammikuuta mennessä. Porvoossa niitä on Kerkkoon Ekopisteellä osoitteessa Kerkkoontie 92,, Tolkkisten monitoimitalon pihalla sekä Eestinmäen lämpökeskuksen pysäköintialueella Eestinmäentien päässä. Askolassa on kuusenkeräyspiste Kirkonkylän Ekopisteellä Pappilantiellä.

Aikansa eläneen joulukuusen purkaminen on sotkuista puuhaa ja pahimmillaan kuusi voi varistaa neulasensa kerrostalon rappukäytävään. Hyvä vinkki on kellistää kuusi vaikkapa vanhan lakanan päälle ja kääräistä se siihen ikään kuin pussiin solmimalla lakana kulmistaan yhteen. Näin kuusi on helppo kuskata ulos siististi.

Toiset ryhtyvät kotimetsureiksi ja katkovat oksat oksasaksilla ja pakkaavat ne jätesäkkeihin. Pelkkä ranka on toki helppo kantaa ulos sellaisenaan. Mutta.

– Oksia ei pitäisi missään nimessä pakata muovipussiin. Puu haketetaan, ja sitä kautta saadaan energiaa. Pusseja ei voi olla silloin mukana ja niiden poistaminen olisi haketuksen yhteydessä liian työlästä, sanoo Rosk´n Rollin viestintäkoordinaattori Petra Lind.

Pussitettuja oksia ei myöskään saa laittaa jäteastioihin.

– Kuusi tai sen oksat eivät missään nimessä kuulu sekajätteeseen. Sillä on niin korkea energia-arvo, ettei se sovi sinne. Lisäksi se tukkisi roska-astiat ja tekisi ne hyvin painaviksi. Parasta olisi jättää kuusi kokonaisena sille kuuluvalle paikalle, Lind sanoo.

Mainos: Uusimaa

Etusivulla nyt

Luetuimmat

Palvelut