Hovioikeus: Varastelusta kiinni jääneen esimiehen sai irtisanoa – Jakoi yrityksen omaisuuden myynnistä saamiaan rahoja muille alaisille saunaillassa "bonuksina"

Helsingin hovioikeuden mukaan varastelusta ja muusta epärehellisyydestä kiinni jääneen esimiehenä ja johtoryhmän jäsenenä toimineen työntekijän sai irtisanoa eikä hänelle tarvitse maksaa irtisanomisajan palkkaa.

Pintakäsittelyalan yrityksen mukaan irtisanottu oli muun muassa myynyt yhtiön omaisuutta ilman kuittia yhteensä noin 10 000 euron edestä. Lisäksi maalia oli kadonnut noin 3 000 euron edestä ja irtisanotulle oli toimitettu kodin lämmittämiseen soveltuvaa öljyä noin 500 euron arvosta.

Yhtiön mukaan irtisanottu oli myös tankannut ja pesettänyt omia kulkuneuvojaan yhtiön kortilla lomansa aikana.

Työntekijä oli jo aikaisemmin vuonna 2018 tuomittu Helsingin hovioikeudessa sakkorangaistukseen kavalluksesta. Tuolloin työntekijä oli myynyt muun muassa sähkötrukin, lämmittimiä sekä hävitettäväksi tarkoitettuja homeisia työhaalareita yhtiön entisestä pääkonttorista Söderkullasta. Osa rahoista oli jaettu alaisille saunaillassa ”bonuksina”.

Hovioikeuden mukaan vakiintuneen esimiesasemassa olevan työntekijän epärehellisyyteen on suhtauduttava ankarasti. Hovioikeus katsoi, että pelkästään se menettely, josta työntekijä on lainvoimaisella tuomiolla tuomittu, puoltaa esimiesasemassa olevan työntekijän työsopimuksen purkuedellytysten täyttymistä. Tämän päälle näytettiin useiden tuhansien eurojen myynnit yhtiön omaisuutta ilman kuittia ja tilittämättä kauppahintaa yhtiölle.

Hovioikeus katsoi, että työntekijän on jo asemansa vuoksi täytynyt tietää, ettei hän ole voinut myydä yhtiön omaisuutta tilittämättä varoja yhtiölle.

Moitittavuutta lisäsi myös se, että työntekijä pyrki työsopimuksen purkamisen jälkeen eri tavoin peittelemään asiaa.

Esimiehenä työskennelleen miehen menettely rikkoi vakavasti ja olennaisesti hänen asemassaan olleelta henkilöltä edellytettävää luottamusta, hovioikeus linjasi.

Lisäksi menettely on ollut omiaan heikentämään yhtiön mainetta yhtiön ulkopuolisiin nähden ja yhtiön sisäisesti työntekijöiden keskuudessa saunaillassa jaetun käteisen rahan vuoksi.

Tankkausasiassa hovioikeus katsoi työntekijän toimien viitanneen epärehellisyyteen. Tankkauksia oli tehty työntekijän vuosiloman aikana, ja lisäksi oli tankattua bensiiniä, vaikka yhtiön autot olivat dieselkäyttöisiä. Epärehellisyydestä puolesta puhuivat myös kortilla maksetut autopesut, jotka tehtiin viikonloppuisin syytetyn kodin lähellä sijainneella huoltoasemalla.

Työntekijä ei myöskään huolehtinut vastuulleen kuuluneiden yhtiön maksuaikakorttien asianmukaisesta käytöstä antamalla oman korttinsa muiden työntekijöiden käyttöön.

Tuomittu ei hovioikeuden mukaan ole oikeutettu irtisanomisajan palkkaan. Lisäksi hänet velvoitettiin maksamaan yhtiölle korvaukseksi oikeudenkäyntikuluista käräjäoikeudessa 17 560 euroa ja hovioikeudessa 11 307 euroa viivästyskorkoineen.

Hovioikeuden päätökseen voi hakea muutosta korkeimmalta oikeudelta, mikäli se myöntää valitusluvan.

Etusivulla nyt

Luetuimmat

Mistä tänään puhutaan?

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut