Runeberg-palkinto: ”Joskus tunsin itseni kirurgiksi, välillä arkeologiksi” – Martina Moliis-Mellbergin riisutusta runoteoksesta tuli niin kaunis, että itkettää

Helsinkiläinen runoilija Martina Moliis-Mellberg on Runeberg-palkintoehdokkaana kokoelmallaan falk.

Runoteoksen kirjoittaminen oli Moliis-Mellbergille eräänlainen surutyö.

– Se ei tarkoita, että kirja olisi surullinen – sanoisin, että kirja on yritys päästää irti, jatkaa eteenpäin pois surusta. Mutta runouden hienous on, että on useita tapoja lukea. Runous syntyy lukijansa kautta, se mitä näet ja koet on oikein juuri sinulle, Moliis-Mellberg tuumii.

Tämän artikkelin kirjoittaja kokee, että vapaus on falkissa hyvin tärkeä teema. Aikana, jolloin ihminen on sotkeutunut kaiken maailman verkkoihin, käy vapaana lentävää petolintua kateeksi.

– Haukka tai lintu saa usein toimia vapauden symbolina, kunpa voisikin vain lentää pois. Mutta vapaus ei tarkoita kaiken jättämistä, vaan sitä, että löytää itsensä, tulee nähdyksi ja näkee muut.

Falk on myös yksi vuoden kauneimmista kirjoista. Sen graafinen ilme, muoto ja ulkoasu ovat tarkkaan harkitut.

Vapaus ei tarkoita kaiken jättämistä.

– Minulle on vaikeaa erottaa teoksen muotoa ja sisältöä. Falk on sisällöltään niin riisuttu ja tarkka kirja, että se tarvitsi todella muodon, joka kantaa.

– Olen äärettömän kiitollinen yhteistyöstä Emma Strömbergille, joka suunnitteli kirjan ulkoasun. Minulla oli kirkas, mutta abstrakti idea. Emma kuunteli minua ja toteutti oman näkemyksensä. Luojan kiitos siitä, kirjasta tuli niin kaunis, että itkettää, Moliis-Mellberg arvioi.

Runeberg-palkinnon valitsijaraati ylistää falkia siitä, että se korostaa yksittäisten sanojen voimaa. Sanat toimivat keihäänkärkien lailla kun ne kohdistetaan oikein. Runeberg-ehdokkaana on tuskin aiemmin ollut kirjaa, jossa olisi yhtä vähän sanoja kun falkissa.

– Falkin kirjoittaminen oli minulle kuin yritys kehittää uusi kieli. Jokainen sana oli yhtäkkiä niin haavoittuva ja ladattu. Joskus tunsin itseni kirurgiksi, välillä arkeologiksi. Kirjoittaminen tuntui ajoittain siltä kuin olisin vaeltanut maastossa, jossa on sekä smaragdeja että miinoja. Tiedän vain, että jokainen sana tuntui ratkaisevalta. Ei ollut lainkaan tilaa runsaudelle, hän kuvailee.

Meri on tärkeä elementti niin falkissa kuin Moliis-Mellbergin tuotannossa laajemminkin.

– Meri on fantastinen mahdottomuus. Se kiehtoo minua varmasti elämäni loppuun saakka.

Moliis-Mellbergille päättyvä vuosi oli siitä poikkeuksellinen, että häneltä ilmestyi kaksi runoteosta – falk keväällä ja pisces szn syksyllä.

– Falkin jälkeen halusin jatkaa kirjoittamista, mutta täysin erilaisella äänensävyllä ja kielellä. Yhtäkkiä päässäni olikin paljon sanottavaa – monella tapaa päinvastoin kuin falkin aikana. Minun tarvitsi vain kirjoittaa se ja näin syntyi pisces szn.

Pitkään Ruotsissa asunut, nyt jälleen helsinkiläistynyt runoilija ei aseta itselleen selkeitä taiteellisia tavoitteita.

– Luovuuteni kuolee, jos ymmärrän liikaa siitä mitä olen tekemässä ja mitä haluan. Mutta toivon jatkavani kirjoittamista, se tuntuu nyt parhaalta.

Runeberg-palkintoehdokkuus merkitsee Moliis-Mellbergille todella paljon.

– Tulla luetuksi ja arvostetuksi. Tietenkään sillä ei ole mitään tekemistä itse kirjoittamisen kanssa, sillä voima siihen tulee ihan muualta. Mutta tuntuu imartelevalta saada tunnustusta, sitä en kiellä enkä vaihtaisi pois.

Lue lisää: Runeberg-palkinto: Anneli Kanto maalaa Rottien pyhimyksessä verevän tarinan kirkkomaalareiden matkasta

Lue lisää: Runeberg-palkinnosta kilpailee kymmenen loistavaa kirjailijaa – erityistä kiitosta ehdokkailta saa kilpailun monipuolisuus: kaunokirjallisuuden eri lajit painivat rehdisti samassa liigassa

Lue lisää: Varjo-Runeberg -äänestys on avattu – Lukijoiden suosikki valitaan jo 17. kerran

Kuka?

Martina Moliis-Mellberg

Ikä: 37

Kotipaikka: Helsinki

Perhe: vanhemmat, kaksi sisarta.

Ammatti: runoilija, elokuvakriitikko

Kirjallinen tuotanto: A (2015), 7 (2017), falk (2021) pisces szn (2021)

Tieto

Runeberg-raadin perustelut

Martina Moliis-Mellbergin runokokoelma falk tarjoaa minimalistisessa ulkoisessa ja sisäisessä muodossaan vahvan lukuelämyksen.

Se on johdonmukainen, värikäs ja tarkka luonnekuvaus hämärään, arkaaiseen ja naturalistiseen ympäristöön sijoitetun haukan muodossa.

Tässä on ajaton, ytimekäs eksistentiaalinen huuto, vahva, kestävä ääni kerskakulutusyhteiskunnassa, jossa sanoja usein käytetään ylenpalttisesti. Tässä tarkkuus on valttia, satumainen ja visuaalisesti maalaava kuvaus loihditaan esiin vähin sanoin.

Teksti ei tee pelkästään näkyväksi kielen mahdollisuuksia vaan ennen kaikkea yksittäisten sanojen voimaa niiden toimiessa keihäänkärkien lailla kun ne kohdistetaan oikein.

Digitaalisessa maailmassa ja kirjallisuuden maailmassa, jossa valtaa pitävät niin äänikirjat kuin sähköiset kirjat, falk on esimerkki teoksesta, joka saavuttaa täyden voimansa, kun tekstiä täydennetään ruumiillisella läsnäololla. Yhdessä muotoutuu tasapainoinen kokonaisuus.

Mainos: LähiTapiola Uusimaa

Mainos: Relax Center

Mainos: Relax Center

HydraFacial – 3 vaihetta, 30 minuuttia

Etusivulla nyt

Mainos: Mediatalo Keskisuomalainen

Mainos: Mediatalo Keskisuomalainen

Vaalimainoksesi mukana bussimatkoilla ja aamupalapöydissä

Luetuimmat

Mistä tänään puhutaan?

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut