Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Pornaisten markettiin murtautunut kaksikko poliisin haltuun – epäily: nuoret miehet tehtailivat törkeitä varkauksia parin vuoden ajan

Helsingin poliisi on tutkinut mittavaa, myös Pornaisiin ulottuvaa varkaussarjaa Länsi- ja Itä-Uudenmaan poliisilaitosten kanssa. Epäillyt rikokset tapahtuivat vuosien 2019 ja 2021 välillä ja kohdistuivat ruokakauppoihin, romualan toimistoihin ja sähköpyöräyritykseen.

Yli kymmenessä tapauksessa kyse on pääosin törkeistä varkauksista ja törkeiden varkauksien yrityksistä. Epäiltyjä 18–23-vuotiaita on kahdeksan, joista kuuden epäillään suorittaneen varkaudet. Kaksi muuta pitivät hallussaan varastettuja tavaroita.

Kaksi rikoksista epäiltyä oli esitutkinnan aikana vangittuina.

– Poliisi epäilee, että miehet tunkeutuivat naamioituneina eri kokoonpanoissa kohdekiinteistöihin. He leikkasivat rakennusten seiniin reikiä tai rikkoivat sisäänkäyntien ikkunoita. Poliisi analysoi rikokset samojen rikoksesta epäiltyjen tekemiksi tekotavan ja valvontakameran tallenteiden perusteella, kertoo tutkinnanjohtaja Kari Martikainen.

Murtautumiseen käytettiin esimerkiksi kulmahiomakonetta, sirkkeliä, sorkkarautaa, vasaroita ja lekaa.

Saaliiksi epäillyt saivat muun muassa tuhansien eurojen arvoisia sähköpyöriä, käteistä rahaa ja lounasseteleitä.

Kokonaisuus siirtyy syyteharkintaan ennen joulua.

Esimerkiksi lokakuussa 2019 kaksi epäiltyä murtautui markettiin Pornaisissa. He olivat tehneet tiedusteluretken alueelle noin vuosi ennen tekoa. Miehet tekivät kaupan seinään reiän, josta pääsivät sisään liiketilaan.

Myymälässä epäillyt vetivät kassakaapin ulos seinässä olleesta reiästä ja kuljettivat kaapin nokkakärryillä autoon.

Myöhemmin he leikkasivat kassakaappiin reiän kulmahiomakoneella. Rikottu kaappi heitettiin lampeen.

Ryöstösaalis oli noin 16 000 euroa käteistä ja Veikkauksen arpoja. Tapausta tutkittiin törkeänä varkautena.

Kolme epäiltyä murtautui huhtikuussa 2020 polkupyörämyymälään Vantaalla, jossa he anastivat liikkeestä kolme sähköpyörää, arvoltaan noin 20 000 euroa. Tapausta tutkittiin törkeänä varkautena.

Yksi pyöristä löytyi kotietsinnässä ja toisen pyörän jäljille päästiin, kun epäilty hankki varaosia anastettuun pyörään. Kolmas sähköpyörä jäi kateisiin.

Romualan toimistoon Espoossa maaliskuussa 2021 tehty murto jäi kesken. Epäillyt ruuvasivat irti seiniä, mutta pakenivat kun vahti ei vastannut puhelimeen. Hän oli poistunut nähtyään sivullisen.

Epäillyt palasivat seuraavana yönä rikospaikalle, löysivät kassakaapin ja hajottivat sen sirkkelillä. Ryöstösaalis oli noin 23 000 euroa käteistä ja noin 11 000 euron arvosta lounasseteleitä. Tätä tutkittiin törkeänä varkautena sekä kätkemisrikoksena.