Tautitapausten määrä koko pandemia-ajan ennätykseen – Koronatestaus ruuhkautui Porvoossa joulunpyhinä, myös sairaalaan yritetty testiin

Jouluviikolla Porvoossa todettiin ennätyksellinen määrä uusia koronavirustartuntoja, 194. Edellisviikolla tartuntoja oli 135.

Tartuntojen lukumäärä oli nyt viikkotasolla korkein koko pandemian aikana. Tartuntojen ilmaantuvuusluku on nyt 651,2 kahdessa viikossa 100 000 asukasta kohti.

– Tämä tilanne on todella hankala ja hyvin ikävä, kaupungin sosiaali- ja terveysjohtaja Ann-Sofie Silvennoinen kuvailee.

Koronatestejä viime viikon aikana tehtiin yhteensä 1 726.

– Tiedämme, että testiaikoja ei ole ollut tarpeeksi joulunpyhinä. Luku ei välttämättä kerro todellista tarvetta.

Silvennoisen mukaan koronatestiin pyrkijöitä jouduttiin ohjaamaan muualle testattavaksi, mutta heidän määrästään ei ole tietoa.

Testausaikoja oli vähemmän tarjolla kuin niille olisi ollut tarvetta.

Ann-Sofie Silvennoinen, sote-johtaja

– Sen tiedän, että aikoja oli vähemmän tarjolla kuin niille olisi ollut tarvetta.

Positiivisten testitulosten osuus koronatestatuista oli 11,24. Luku on jonkin verran matalampi kuin pääkaupunkiseudulla, jossa positiivisten osuus on jo yli 20 prosenttia.

Koronatesteissä käytiin viime viikolla enemmän kuin edellisviikolla.

– Se on tietenkin hyvä asia, jos tästä jotain hyvää pitää etsiä. Tartuntaluku on joka tapauksessa korkea.

Myös tartunnanjäljitys on ollut Porvoossa kuormittunut.

– Siellä on ollut paljon kiirettä, se on selvä.

Husin päivystykset ruuhkautuivat jo ennen joulua ja odotusajat pitenivät. Hus tiedotti jo tuolloin, että päivystykseen tulee hakeutua vain kiireellistä hoitoa vaativissa tilanteissa. Koronavirustestiin pääsy ei ole syy hakeutua päivystykseen.

Husin päivystysalueen ylilääkäri Anna Meuronen kertoo, että näytteenoton ruuhkautuminen on näkynyt myös Porvoon sairaalassa.

– On jouduttu jonkin verran käännyttelemään potilaita, kun he ovat halunneet hakeutua tänne pelkkään näytteenottoon. Emme ole niitä voineet ottaa, koska joudumme keskittymään potilaiden hoitoon.

– Tilanne on näkynyt täällä monella tavalla.

Koronatestiin pyrkineitä hyväkuntoisia asiakkaita on neuvottu varaamaan aika testiin ja odottamaan.

Myös koronaoireissa sairaalaan on viime päivinä hakeuduttu.

Sairaalassa osastolla on Meurosen mukaan tällä hetkellä muutama koronapotilas.

Myös sairaalassa tehtävien koronatestien analysointi on ruuhkautunut ja näytteenottotaktiikkaa on jouduttu muuttamaan. Koronatesti otetaan sairaalaan tulevilta potilailta oireiden ja Husin yleisten oirekriteerien mukaan. Jos niistä yksikin täyttyy, koronatesti otetaan.

Potilasmäärät sinänsä ovat sairaalassa pysyneet entisellään.

Kaupungin sosiaali- ja terveystoimi ohjeistaa positiivisen koronatestituloksen saanutta jäämään omaehtoisesti kotiin eristykseen 10 päiväksi oireiden alusta, tai jos on oireeton, niin 10 päivää näytteenottopäivästä.

Omaehtoiseen eristykseen tulee jäädä heti kun on saanut positiivisen testituloksen, jo ennen kuin terveyskeskuksesta otetaan yhteyttä.

Myös perheenjäsenten on syytä jäädä kotiin omaehtoiseen karanteeniin 10 päiväksi siitä päivästä, kun sairastunut sai oireita, tai jos hän on oireeton, testipäivästä. Tartunnanjäljitys ottaa yhteyttä viiveellä.

Kaupungin tiedotteen mukaan virallinen päätös eristyksestä ja karanteenista tehdään myöhemmin ja lähetetään asianosaiselle.

Jos avuntarvitsija tuntee olonsa hyvin sairaaksi ja on lääkärin arvion tarpeessa, on syytä soittaa terveyskeskukseen puhelinnumeroon 019 520 4351, iltaisin ja viikonloppuisin otetaan yhteys Päivystysapuun, puhelin. 116 117.

– Omikronmuunnos leviää herkästi. Lievissäkin oireissa jäädään kotiin, ja kokoontumiset kannattaa pitää pienimuotoisina, Silvennoinen neuvoo.

Vapaaehtoisia ilmoittautui tarvittava määrä parissa tunnissa Porvoossa

Porvoon sote-toimi kartoitti ennen joulua vapaaehtoiset, jotka voivat tarvittaessa tulla töihin, jos henkilöstöstä alkaa koronatartuntojen levitessä tulla pulaa.

Sote-johtaja Ann-Sofie Silvennoinen kertoo, että vapaaehtoisia ilmoittautui riittävä määrä ainoastaan parissa tunnissa.

– Todella hienosti ihmiset ovat vielä pitkän korona-ajan jälkeenkin halukkaita olemaan avuksi, jos tarvitsemme lisäapua. Joulun aikaan oli paljon töitä, mutta meillä ei ollut tarvetta ottaa varautumissuunnitelmaa käyttöön.

Vapaaehtoisia pyydettiin kymmenkunta päivää kohti. Heille maksetaan 150 euron motivaatiolisä, vaikka heitä ei jouduttaisi kutsumaan töihin.

Mainos: Uusimaa

Etusivulla nyt

Luetuimmat

Palvelut