Ensimmäiset alle 12-vuotiaat saivat koronarokotteen Porvoossa –”Mukana pitää olla paperinen lupalappu”

Joukkorokottamiset jatkuivat keskiviikkona vauhdikkaasti Kokonhallissa, jossa rokotettavien joukossa oli ensi kertaa 5–11-vuotiaita lapsia. Monelle heistä rokote oli jo syyskauden kolmas: aiemmat saadut ovat HPV- ja influenssarokote.

Palvelupäällikkö Heli Sjöblom arveli keskiviikon rokotusmäärän jäävän kaikkiaan edellispäivää pienemmäksi, koska lapsirokotettavia on vähemmän. Tiistaina rokotteita pistettiin 1 100 henkilölle.

– Lapsille annetaan rokotteita väljemmällä aikataululla. Tänään meni kaikki yllättävän hyvin. Pysyttiin aikataulussa ja edettiin suunnitelmien mukaan. Vaikka ihmisiä oli iso määrä, se ei näkynyt tilassa. Ruuhkia tai jonoja ei muodostunut.

Sjöblomin mukaan lapset ottivat hyvin rokotteita vastaan. Tätä auttoi se, että lasten rokottajina toimivat sellaiset terveydenhoitajat, jotka ovat tottuneet ja tekevät mielellään töitä lasten kanssa.

Yksi ensimmäisistä koronarokotteen saaneista lapsista oli Peipon koulun viidesluokkalainen Roope. Hänelle pisti rokotteen terveydenhoitaja Virpi Vilkman.

Järjestelyt sujui hyvin, tuolit riitti ja parkkipaikat.

– Vähän pelotti ennen kuin mentiin, mutta se meni ohi. Niinkuin itikka olisi pistänyt, poika sanoi.

Lapset vanhempineen otettiin vastaan toisessa päässä salia, jossa hoitajat kävivät jututtamassa tulijoita jo ennen nimenhuutoa. Samalla kyseltiin vanhemmilta lupalappuja.

– Kun lapsi tulee huoltajan kanssa rokotteeseen, mukana pitää olla paperinen lupalappu, jossa on molempien vanhempien allekirjoitukset. Tätä eivät ihan kaikki vanhemmat olleet huomanneet, joten osan kohdalla soitettiin toiselle huoltajalle. Pärjättiin myös niin, että mukana ollut huoltaja saattoi vahvistaa, että lupa on saatu, Sjöblom selvitti.

– Emme yritä tehdä tätä hankalammaksi, kuin mitä se on, mutta emme myöskään voi poiketa THL:n ohjeistuksesta, etteikö kysyttäisi ollenkaan.

Rokotushenkilöstöä on päivittäin paikalla 35 henkilöä, joista 13 on rokotuspareja. Heidän lisäkseen tarvitaan asiakasohjaajia ja muita tukitehtävissä työskenteleviä.

Kaksi odotussalia olivat jatkuvasti lähes täynnä, mutta rakennuksesta poistuttiin jokseenkin samaa tahtia, kun toisesta ovesta tuli porvoolaisia sisään.

– Järjestelyt sujui hyvin, tuolit riitti ja parkkipaikat. Kulkureititkin ovat Kokonhallissa selkeät, summasi Heli Sjöblom.

Rokotukset jatkuvat torstaina kello 8.30–18.00 ja perjantaina 8.30–12.00 ajanvarauksella, ja seuraavan kerran maanantaina 3. tammikuuta. Sjöblomin mukaan aikoja on tarjolla hyvin lapsille ja aikuisille kolmanteen rokotukseen.

– Walk in -rokotuksia ei ole tällä hetkellä ja ajanvaraus tapahtuu osoitteessa koronarokotusaika.fi Toivottavasti saadaan puhelinlinjan ruuhka purettua tällä viikolla.

Koronatartuntoja on todettu Porvoossa keskiviikkoiltaan mennessä 153 henkilöllä. Sote-johtaja Ann-Sofie Silvennoisen mukaan se kertoo tilanteen nopeasta muutoksesta. Koko viime viikon aikana tartuntoja oli 194.

Mainos: Uusimaa

Etusivulla nyt

Luetuimmat

Mistä tänään puhutaan?

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut