Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Nyt jäätiiliä jäätymään! Porvoolaiset rakentavat sunnuntaina kaikkien yhteisen jäälinnan – kuka vain saa osallistua rakennustöihin, kunhan turvavälit säilytetään: "Tehdään linnaa vähitellen ja vuoroissa"

Kaikki halukkaat voivat osallistua sunnuntaina 2. tammikuuta yhteisen jäälinnan rakentamiseen kello kymmenestä alkaen. Linna on tarkoitus rakentaa kaupunginpuistoon Muumipuiston läheisyyteen.

Idea rakennustalkoisiin virisi Facebookin Porvoolaisille-ryhmässä, jossa perheineen Helsingistä Porvooseen muuttanut Raila Lassila kyseli innokkaiden perään.

– Ainakin viime jouluna rakennettiin tällainen Helsingin Punavuoressa Koffinpuistoon ja aikaisemmin olemme osallistuneet tällaiseen muutaman tiilen verran Lauttasaaressa. Samalla ajatuksella julkaisin kyselyn Porvoolaisille-ryhmässä, Lassila kertoo.

Lassilan 5-vuotias esikoinen ja 2,5-vuotiaat kaksoset ovat jo jäädyttäneen linnatarpeita ja odottavat kovin rakennustöiden alkua.

– Sain kuulla, että Porvoossa on tiettävästi rakennettu tällainen ainakin Omenatarhassa viime vuonna ja Runeberginpuistossakin oli pieni rakennelma. Kukaan ei kuitenkaan hihkaissut keskustan lähistölle rakentuvasta toisesta linnasta, ja moni tuntui innostuvan.

Ideana on, että kukin osallistuja voi jäädyttää vain muutamia ”tiiliä”, eikä tehtävä käy kenellekään raskaaksi.

– Yhden perheen maitopurkit eivät millään riitä linnaksi asti, Lassila naurahtaa.

Tiilet jäädytetään täyttämällä maito- tai mehutölkkejä tai muita rasioita vedellä.

– Tiilet kannattaa laittaa mahdollisimman pian jäätymään, sillä yksi yö ei yleensä riitä, varsinkaan jos paloja jäädyttää parvekkeella, Lassila vinkkaa.

Jäätiiliä voi värjätä laittamalla veden sekaan esimerkiksi tilkan punajuuripurkin lientä, tipan elintarvikeväriä tai vaikka vesivärejä.

Koronatilanteen vuoksi Lassila toivoo, että rakennuspuuhissakin maltetaan säilyttää turvavälit ja vain muutama henkilö olisi muuraamassa jäätiiliä kerrallaan.

– Tehdään linnaa vähitellen ja vuoroissa, Lassila pyytää.

Mukaan rakennustöihin kannattaa ottaa vettä pullossa, sillä jäätiilet muurataan paikoilleen lumesta ja vedestä sekoitetulla laastilla.

– Myös aikuisten kannattaa ottaa lämpimät hanskat mukaan. Tiiliä on hyvä pitää hetki paikoillaan, että ne jäätyvät hyvin kiinni.

Ajatuksena on, että linnaan tehdään yhteisvoimin perustukset sunnuntaina, mutta kuka tahansa voi jatkossa jäädytellä lisää tiiliä, tuoda niitä linnalle ja rakentaa sitä edelleen pitkin talvea.

– Tyyli on vapaa, kunhan siivoaa omat jälkensä. Mielestäni hauskinta onkin seurata, miten linna sitten lähtee rakentumaan ”itsestään”. Toivottavasti näin tapahtuu tällekin linnalle, Lassila sanoo.