Koronatartunnat ponkaisivat viikon sisällä lähes viiteensataan Porvoossa – Noin 80 prosenttia tartunnoista on helposti tarttuvaa omikronmuunnosta

Koronavirustartunnat leviävät tällä hetkellä Porvoossa kuin kulovalkea.

Viime viikon aikana uusia tartuntoja todettiin yhteensä 492, kun edellisviikolla niitä varmistui yhteensä 194.

– Nousu on hurja edelleen. Viime viikolla tartuntoja oli Porvoossa lähes 2,5-kertainen määrä, kaupungin tartuntatautilääkäri Jeff Westerlund vertaa.

Tartuntamäärän voimakas kasvu näkyy ilmaantuvuusluvussa, joka on kivunnut aivan uusille lukemille. Kun kahden viikon ilmaantuvuusluku oli edellisviikolla 651, se on nyt 1 358.

– Noin 80 prosenttia tartunnoista on omikronia. Testeistä positiivisia on nyt 28 prosenttia, kun viime viikolla positiivisia oli 11 prosenttia.

Tartuntamäärien nopea lisääntyminen vaikuttaa sekä koronatestaukseen että tartuntojen jäljitykseen.

Westerlundin tietojen mukaan koronatestiin on nyt ainakin parin päivän jono.

– Kotitestejä on varmaan hyvä suosia mutta niin, että testataan kahdesti, niin että saadaan luotettavampi tulos. Seurataan näytteenotto-ohjeita tarkasti ja otetaan kaksi testiä vaikka muutaman tunnin välein, niin on suurempi mahdollisuus saada esiin se positiivinen tulos.

Myös tartunnanjäljitys on tällä hetkellä paahteessa.

– Se on juntturassa. Töitä tehdään kovasti, mutta maanantaiaamuna kontaktoimattomia uusia potilaita oli vähän yli 300.

Edellisellä viikolla altistuneita oli 459.

– Koska emme ole kontaktoineet kaikkia positiivisia, suurin osa on varmaan sellaisia, joista emme tiedä mitään. Luku ei ole enää luotettava.

Vuodeosastolla on tällä hetkellä kaksi koronapositiivista porvoolaista.

– Tulevaisuudessa tartunnat varmaan näkyvät siellä.

Westerlund arvioi, että tartuntojen huippu osuu ehkä parin viikon päähän.

Hänen neuvonsa tartuntojen välttämiseen ovat tutut.

– On hyvää ottaa rokotukset, pitäisi käyttää kasvomaskia koko ajan aina, kun ihmisiä on hiemankaan lähempänä, koska tämä tarttuu äärimmäisen helposti.

Kasvomaskeista FFP2-maskit ovat tehokkaampia kuin yleisesti käytetyt kirurgiset suojaimet. Ne ovat myös kalliimpia ja niiden läpi on jonkin verran vaikeampi hengittää.

Terveydenhoitohenkilökunnan suojavarusteista ei Westerlundin mukaan ole pulaa Porvoossa, sillä Hus Logistiikka on huolehtinut hyvin varusteiden saatavuudesta.

Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen (THL) mukaan herkästi tarttuva omikronvariantti on levinnyt herkästi joulunvietossa. Tapausmäärät lähtivät kasvuun jo joulunalusviikolla.

Mainos: LähiTapiola Uusimaa

Etusivulla nyt

Luetuimmat

Mistä tänään puhutaan?

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut