Porvoon tartuntatautilääkäri: "Koronatilanne on riistäytynyt täysin käsistä"

Porvoossa on todettu tiistai-iltapäivästä keskiviikkoiltapäivään mennessä 146 uutta koronatartuntaa.

– Vajaassa kolmessa päivässä tartuntoja on todettu 270, eikä tämä päivä ole vielä edes ohi, tartuntatautilääkäri Jeff Westerlund huokaa.

Koronatestaus on tällä hetkellä täysin ruuhkautunut. Keskiviikkoaamuna jaettiin testausaikoja lauantaille.

– Tämä tekee meidän toimintamme täysin tyhjäksi. Jos testiin ei pääse nopeasti, me emme voi myöskään soittaa nopeasti kenellekään. Toisaalta sillä ei enää ole suurta väliä. Omikron-variantin itämisaika on niin lyhyt, että siihen ei enää juurikaan pysty puuttumaan, Westerlund sanoo.

Westerlundin mukaan testaaminen, jäljittäminen sekä karanteeni- ja eristystoimet ovat käyneet tässä tilanteessa kaiken kaikkiaan turhiksi ja niistä pitäisi hänen mukaansa luopua nyt kokonaan.

– Jo ennen pandemioita tehdyssä pandemiaohjeessamme todetaan, että testaamista, jäljittämistä ja karanteenien kirjoittamista tehdään pandemian alkuvaiheessa. Joissain vaiheessa tilanne kasvaa ylitsepääsemättömäksi ja silloin pitää luopua muista toimista ja keskittyä hoitamiseen. Minusta olemme nyt siinä tilanteessa, mutta minusta tuntuu myös, että ministeritasolla tätä asiaa ei oikein ymmärretä, Westerlund jyrähtää.

Koulut alkavat ensi viikolla, joten tulemme näkemään vielä jotain pahempaa.

Jeff Westerlund

Westerlund toteaa, että tilanne on riistäytynyt jo täysin käsistä.

– Koulut alkavat ensi viikolla, joten tulemme näkemään vielä jotain pahempaa.

Hyvää tilanteessa on Westerlundin mukaan se, että rokotuskattavuus alkaa olla hyvä ja useimmat rokotetuista saavat sairastuessaan vain lieviä oireita.

– Mutta rokote ei todellakaan ole 100-prosenttinen. Epäilen, että rokotetuistakin suuri osa tulee sairastumaan tähän tautiin jossakin vaiheessa. Tämä tilanne helpottaa kyllä ennen pitkää. Mutta sitä ennen tauti pyyhkäisee koko kansan läpi, Westerlund sanoo.

Koronatestauksen ruuhkautumisen syy ei Westerlundin mukaan ole se, että testaus on kilpailutuksen myötä siirtynyt 9Lives-yritykselle vastapäätä Näsin S-marketia.

– Tämä oli HUSLabin valinta, siellä on varattu tietty määräraha testeille, ja se ei tässä tilanteessa riitä. Varmasti on myös niin, että moni vaikutusvaltainen taho katsoo, että testaaminen ei ole enää oikea tapa suitsia tätä pandemiaa. Itse asiassa olen samaa mieltä, Westerlund sanoo.

Myös karanteeni- ja eristyspäätösten kirjoittaminen takkuaa tällä hetkellä.

– Meillä ei ole resursseja kirjoittaa näin paljon todistuksia, mutta joudumme silti kirjoittamaan niitä, jotta ihmiset saisivat tartuntatautipäivärahaa. Tässä on ollut puolitoista vuotta aikaa, että hallitus ja sosiaali- ja terveysministeriö olisivat voineet puuttua tähän asiaan.

–Olisi ehdottomasti pitänyt luoda joku pakkokeinoa kevyempi toimi, mikä oikeuttaisi tartuntapäivärahaan ja sen pitäisi olla kokonaan eri prosessi. Nyt kaikki etuisuudet on kytketty eristykseen ja karanteeneihin, ja me olemme täysin pulassa. Olen pettynyt valtion toimiin, Westerlund puuskahtaa.

Mainos: LähiTapiola Uusimaa

Etusivulla nyt

Luetuimmat

Mistä tänään puhutaan?

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut