Maskit myös nuorimmille, koulut aloittavat lähiopetuksessa – Porvoossa todettu viidessä päivässä 500 koronavirustartuntaa

Porvoon kaupunki suosittelee kaikille koululaisille kasvomaskin käyttämistä, kun kevätlukukausi alkaa maanantaina lähiopetuksessa.

Perjantaihin mennessä kaupungissa on tällä viikolla todettu jo lähes 500 tartuntaa.

– Tartunnanjäljityksessä on edelleen merkittäviä viiveitä. Jäljityksessä keskitytään suuren tartuntariskin tilanteisiin, kuten esimerkiksi perheensisäisiin tartuntoihin, ja sosiaali- ja terveydenhuollossa sekä hoitolaitoksissa tapahtuviin altistumisiin, sosiaali- ja terveysjohtaja Ann-Sofie Silvennoinen kertoo kaupungin tiedotteessa.

Kaupunki suosittelee kotitestien käyttöä ennen viralliseen testiin hakeutumista. Viralliseen testiin täytyy kuitenkin hakeutua suoraan lievissäkin oireissa, jos on esimerkiksi altistunut tartunnalle tai kuuluu riskiryhmään. Viralliseen testiin on kuitenkin aika ajoin vaikea saada aikaa.

Kaupungin verkkopalveluun on lisätty ohjeet sairastuneille ja altistuneille, mikäli tartunnanjäljitys ei ehdi ottaa yhteyttä ajoissa.

Koulut alkavat maanantaina 10. tammikuuta lähiopetuksessa. Maskisuositus laajenee koskemaan myös 1. ja 2. luokkalaisia.

Olemme huolestuneita soten kantokyvystä.

Ann-Sofie Silvennoinen

Pienimpien koululaisten maskit saadaan käyttöön ensimmäisen kouluviikon aikana. Jos koulun tiloissa on esiopetusta, maskisuositus koskee myös esiopetuksessa olevia lapsia.

Loppiaisena Toukovuoren palvelutalossa sekä Johanna-kodissa todettujen koronatartuntojen alkuperä ei ole tiedossa. Yhteensä muutamalla asukkaalla on todettu koronatartunta ja tartunnalle ovat altistuneet lähes kaikki asukkaat.

Sen sijaan henkilökunnalla ei ole todettu tartuntoja.

Silvennoinen kertoo, että palvelutaloihin on saatu ylimääräisiä hoitajia. Palvelutalojen asukkaat on pääsääntöisesti rokotettu kolmesti.

– On erittäin tärkeää, että eilen (torstaina) kaikille omaisille soitettiin. Henkilöstö ei ole altistunut ja tilanne on rauhallinen. He ovat käyttäneet suojavarusteita oikeaoppisesti ja suojautuneet.

– Meillä ei ole tarkkaa tietoa, mistä virus on tullut taloihin. Mutta kun virus leviää yhteiskunnassa tällä tavalla, jossain vaiheessa se pääsee [palvelutaloihin].

Kaupungin palvelutalojen asukkaat ovat tähän saakka säästyneet koronatartunnoilta koko pandemian ajan.

Johanna -kodin Toivo ja Helmi -yksiköissä on nyt vierailukielto, samoin Toukovuoressa Villa Tovessa. Toukovuoressa vierailukielto päättyy 14. tammikuuta ja Johanna-kodin kahdessa yksikössä 16. tammikuuta.

Vierailukielto ei koske saattohoitoa.

– Olemme huolestuneita soten kantokyvystä. Jos tilanne on haastava erikoisterveydenhuollossa, se on sitä myös perusterveydenhuollossa. Toistaiseksi emme ole ottaneet varautumissuunnitelmaamme käyttöön, sillä olemme saaneet sijaisia, josta olen henkilöstöllemme kiitollinen, Silvennoinen sanoo.

– Yhteishenki on hyvä ja yritämme yhdessä selvitä tästä tilanteesta. Mutta on hyvin mahdollista, että ensi viikolla tilanne on vielä hankalampi ja varaudumme siihen.

Etelä-Suomen aluehallintovirasto päätti perjantaina jatkaa kahdella viikolla voimassa olevia rajoituksia.

AVI pohjaa päätöksensä sairaanhoitopiirin lausuntoon, jonka mukaan omikronmuunnos uhkaa erittäin vakavasti terveydenhuollon kantokykyä.

Rajoitukset

Joukkueliikunnan sisätilat, sekä mm. kuntosalit, uimahallit ja kauppakeskusten oleskelutilat ovat suljettuina 24.1. saakka. Suljettuja tiloja voi kuitenkin käyttää vuonna 2003 syntyneiden ja sitä nuorempien harrastustoimintaan.

Sisätiloissa järjestettävät yleisötilaisuudet on kielletty 31.1. asti.

Mainos: LähiTapiola Uusimaa

Etusivulla nyt

Luetuimmat

Mistä tänään puhutaan?

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut