Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Virallisista karanteeneista ja tartuntojen jäljityksestä pääosin luovutaan Porvoossa ja muualla Uudellamaalla – Tätä se tarkoittaa

Virallisista karanteeneista ja tartuntojen jäljityksestä pääosin luovutaan Uudellamaalla tästä päivästä lähtien asteettain. Jäljitys keskitetään terveydenhuollon yksiköihin, hoivalaitoksiin ja riskiryhmien asumisyksiköihin, kertoo Helsingin kaupunki tiedotteessaan.

Helsingin lisäksi näin aletaan toimia Porvoossa ja muualla Uudellamaalla, kuten Espoossa, Hyvinkäällä, Järvenpäässä, Keravalla, Kirkkonummella, Mäntsälässä, Nurmijärvellä, Pornaisissa, Tuusulassa ja Vantaalla.

Tiedotteen mukaan tartuntojen moninkertaistuttua viranomaisten tartunnanjäljitys on menettänyt vaikuttavuutensa. Koska testiin pääsy kestää useita vuorokausia, ei tartuntatautilääkärin jälkikäteen määräämillä karanteeneilla pystytä ehkäisemään tartuntojen leviämistä. Lisäksi aiempaa huomattavasti suurempi osa tartunnoista ei edes tule tartuntatautiviranomaisten tietoon.

Epidemian tässä vaiheessa on tiedotteen mukaan tärkeää, että lievästikin oireisena jäädään kotiin. Lisäksi tulee kertoa omille lähikontakteilleen altistumisen mahdollisuudesta.

Laboratoriotestillä todetun koronavirustartunnan saaneille lähetetään toimintaohjeet tekstiviestillä. Heille voidaan tarvittaessa tehdä tartuntatautilain mukainen eristyspäätös, mutta se saatetaan toimittaa useiden viikkojen viiveellä.

Tartunnan saaneiden kanssa samassa taloudessa asuville ja muille vastaaville lähikontakteille ei ole enää mahdollista antaa yksilöllistä neuvontaa ja asettaa tartuntatautilain mukaiseen karanteeniin.

Viranomaisjäljitystä tehdään 10. tammikuuta alkaen asteittain vain vakavan koronavirustaudin riskiryhmien asumisyksiköissä, hoivalaitoksissa ja terveydenhuollon yksiköissä. Muissa tilanteissa kuten perhepiirissä, työpaikalla, kouluissa ja varhaiskasvatuksessa altistuneita ei enää aseteta tartuntatautilain mukaiseen karanteeniin.

Laboratoriotestillä todetun koronavirustartunnan saaneille lähetetään toimintaohjeet tekstiviestillä, ja heille voidaan tarvittaessa tehdä tartuntatautilain mukainen eristyspäätös. Päätös saatetaan toimittaa useiden viikkojen viiveellä.

Tartunnan saaneiden kanssa samassa taloudessa asuville ja muille vastaaville lähikontakteille ei ole enää mahdollista antaa yksilöllistä neuvontaa ja asettaa tartuntatautilain mukaiseen karanteeniin.

Lieväoireisten ei tule tiedotteen mukaan hakeutua laboratoriotestiin, jos ei kuulu koronaviruksen riskiryhmiin.

Jos on oireinen ja saa kotitestissä negatiivisen tuloksen, neuvotaan varmistamaan tulos myöhemmin uudelleen tehtävällä kotitestillä. Lisäksi muistutetaan, että oireisena ei pidä hakeutua kontaktiin muiden kanssa, vaikka olisi saanut negatiivisen testituloksen.

Tiedotteessa muistutetaan, että terveydenhuollon testiin hakeutuminen vain tartunnan todentamiseksi tartuntatautipäivärahaa varten kuormittaa terveydenhuollon palveluita ja ruuhkauttaa kaikki yhteydenottokanavat. Sen vuoksi esitetään, että eristykseen asettamisen sijaan koronavirustautiin sairastuneiden osalta tulisi siirtyä normaaleihin sairauspoissaolokäytäntöihin.