Tartuntojen hillitseminen on nyt jokaisen omissa käsissä Porvoossa – tartunnanjäljitys kohdennetaan kriittisiin ryhmiin

Koronavirustartuntojen leviämisen jarruttaminen on jatkossa entistä enemmän jokaisen omalla kontolla, kun viranomaiset keskittyvät riskiryhmien, ikääntyneiden ja sote-henkilöstön tartuntojen seulontaan.

Perhepiirissä, työpaikalla, kouluissa ja varhaiskasvatuksessa altistuneita ei enää aseteta Porvoossa tartuntatautilain mukaiseen karanteeniin, vaan altistuneiden suositellaan toimivan omatoimisesti tartuntariskin vähentämiseksi.

– Näin se menee, todennäköisesti keskiviikosta lähtien, kun nettisivut ehditään saada kuntoon, tartuntatautilääkäri Jeff Westerlund kertoo.

– Kaikkien pitää nyt ottaa vastuuta: jäädä kotiin, tehdä kotitestejä ja ilmoittaa kaikille jotka on tavannut, jos testitulos on positiivinen.

Uuden toimintatavan käyttöönotosta ilmoitettiin maanantaina pääkaupunkiseudulla. Mukana on myös muita uusmaalaisia kuntia, kuten Porvoo. Syynä uuteen strategiaan on, että tartuntoja on nyt niin paljon, että testauksen ja tartunnanjäljityksen vaikuttavuus on kärsinyt. Kaupunkien viranomaisjäljitystä aletaan tehdä asteittain vain vakavan koronavirustaudin riskiryhmien asumisyksiköissä, hoivalaitoksissa ja terveydenhuollon yksiköissä.

Helsingin lisäksi näin aletaan toimia Porvoossa ja esimerkiksi Mäntsälässä ja Pornaisissa.

Kaikkien pitää nyt ottaa vastuuta.

Jeff Westerlund, tartuntatautilääkäri

– Jos ihminen kuuluu riskiryhmään tai jos hän työskentelee sotessa, niin otamme yleensä yhteyttä. Kontaktoimme herkästi myös ikäihmisiä, koska he saattavat kuulua riskiryhmään, Westerlund kertoo.

Testauskapasiteetin kuormituksen vuoksi lieväoireisten ei tule hakeutua laboratoriotestiin, jos ei kuulu koronaviruksen suhteen riskiryhmiin. Muut voivat tehdä kotitestin.

Kaikilta muilta odotetaan omatoimisuutta ja vastuunkantoa.

– Siihen on pakko mennä ja siihen on erittäin hyvät syyt. Yksi on se, että karanteeni- tai eristyspäätös pitäisi tehdä vain silloin kun on pakko, esimerkiksi jos potilas on psyykkisesti sairas tai pahasti alkoholisoitunut ja hänellä todetaan esimerkiksi tarttuva tuberkuloosi.

Systeemi on Westerlund mukaan alunperin tehty harvinaisia, vakavia, yksittäisiä tartuntatautitapauksia varten.

– Sitten se on otettu tällaiseen käyttöön, ja siihen on liitetty erilaisia etuuksia, kuten tartuntatautipäiväraha ja oikeus etäopetukseen.

Westerlundin mukaan seurauksena on ollut, että yksilön liikkumisvapautta rajoitetaan väärin perustein.

– Päätöksiä tehdään vain siksi, että ihmiset saisivat rahaa, ei siksi, että ne on tarpeen tehdä.

Karanteeni- ja erityspäätökset ovat vailla vaikutusta senkin vuoksi, että niitä ei kukaan pysty valvomaan.

– Ei poliisi tiedä, kuka on karanteenissa tai eristyksissä, emmekä myöskään saa ilmoittaa asiasta poliisille, vaikka poliisi kysyisi. Eli systeemi on hyvin hampaaton ja periaatteessa ihan turha.

Westerlund toivookin maan hallitukselta korvaavaa järjestelmää, jolla ihmiset saisivat tartuntatauti- tai sairauspäivärahaa, vaikka he eivät ole sairaita, mutta he ovat karanteenissa.

Sairas on sairauslomalla. Karanteeni on koronataudin sairastamiseen verrattuna hankalampi tilanne.

Kaupunki on linjannut, että karanteenissa oleva henkilö voi olla esimiehen luvalla poissa korkeintaan kymmenen päivää. Westerlund pitää todennäköisenä, että rajaksi tulee seitsemän päivää ainakin niille, jotka eivät työskentele sotessa.

– Jos on karanteenissa, pitäisi ensisijaisesti tehdä etätyötä. Jos se ei onnistu, pitää neuvotella työnantajan kanssa, mitä tehdään.

Kaupungin sote-henkilöstössä on koronatartuntoja ollut Westerlundin mukaan suhteellisen paljon. Poissaoloja koronan takia on ollut esimerkiksi terveyskeskuksessa.

– Viitteitä ei ole siitä, että tartunta olisi saatu työssä, vaan yleensä se on saatu perheenjäseneltä, Westerlund huomauttaa.

Koronatartunnoissa viikko alkoi Porvoossa aiempaa rauhallisemmin. Maanantaina uusia tartuntoja oli kirjattu 71.

Koronatestissä positiivisen tuloksen saaneille on lähtenyt tekstiviesti.

Westerlund pitää kuitenkin todennäköisenä tartuntojen lisääntymistä koulujen kevätlukukauden alettua.

Etusivulla nyt

Luetuimmat

Mistä tänään puhutaan?

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut