Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Runous lyö politiikan ja tieteen mahdottoman käsittelijänä – Runeberg-ehdokas Susinukke Kosolan Turkoosi vyöhyke pukee jännitteet sanoiksi

Turkulainen Susinukke Kosola on Runeberg-palkintoehdokkaana neljännellä runoteoksellaan Turkoosi vyöhyke. Kirja ja kirjoittajansa ovat jo niittäneet mainetta Kirjailijaliiton Eeva-Liisa Manner -palkinnolla ja Nihil Interitin runoteoskisan voittajana.

Miten tyytyväinen olet kirjaan, entä kuinka paljon parempaan vielä pystyt?

– Yritän aina kirjoittaa ja tehdä jotain uutta ja erilaista suhteessa edellisiin teoksiini, jotakin sinänsä vertailukelvotonta. Menestyminen ja epäonnistuminen molemmat luovat todella epäterveitä, työskentelyä häiritseviä paineita, joita yritän välttää. Tällä hetkellä minusta kuitenkin tuntuu, että minulla on vielä annettavaa kirjallisuudelle, Kosola vastaa.

Turkoosi vyöhyke on älykäs kirja, muttei piehtaroi sitä alleviivatakseen.

–  Sanoisin, että kaiken takana on havainnointi. Miettiminen ilman havainnointia jättää lukijan helposti kylmäksi, havainnointi ilman miettimistä tylsistyttää. Havainnon ja mietiskelyn kitkasta syntyy tekstiä, johon olen eniten tyytyväinen.

Runoelman kaksi päähenkilöä sanailevat keskenään elämästään ja näkemyksistään. Teos kertoo näiden nuorten aikuisten kumppanuudesta tulevaisuudeltaan kapeaksi käyvässä maailmassa.

Havainnon ja mietiskelyn kitkasta syntyy tekstiä, johon olen eniten tyytyväinen.

– Se pukee sanoiksi ne maailman jännitteet, joiden välissä itse elän, ja se, että kirja on löytänyt lukijansa kertoo, etten ole yksin. Uskon, että kiinnostavuutta lisää vino kieli, nopeat siirtymät ja jonkinlainen arjen alla kytevä konflikti ja kaipuu muualle, sen ainakin näennäinen ratkaisemattomuus.

Runeberg-raati kiitteli teoksen sisäkannen julistusta, jossa muun muassa runous nostetaan mahdottoman käsittelijäksi politiikan tai tieteen sijaan.

– Politiikka ja tiede eivät ole kyenneet pysymään muuttuvan maailman perässä. Niillä ei ole kieltä, jolla tavoittaa modernin ihmisen toiveet ja pelot, eikä mielikuvitusta, jolla kuvitella utopioita, jotka olisivat tavoittelemisen arvoisia. Se ei tietenkään tee niistä hyödyttömiä, ainoastaan puutteellisia.

Mikä on tärkeää ja minkä pohdiskelussa meidän kannattaa päivämme kuluttaa?

– Tärkeää on tasapaino. On muistettava pitää huolta itsestään ja läheisistään, elää arvojensa mukaan ja pyrkiä kohti omaa käsitystään onnellisuudesta. Samaan aikaan on pyrittävä olemaan hyvä, tuottamaan hyvää maailmaan.

2010-luvulla täysi-ikäistyneet ikäluokat eivät enää pidä itsestään selvänä omaa yhteiskunnallista ja taloudellista nousuaan.

– Valta väkisinkin siirtyy ajan kanssa nuoremmille ja jonkinlainen nousu tapahtuu. Se tarkoittaa vähemmän ”menestymistä” ja enemmän mielenrauhaa, vakautta ja tulevaisuudennäkymiä.

Rockista on tullut harmitonta aikuisviihdettä. Entä lavarunous, jota Kosola on paljon harjoittanut, voisiko sillä tavoittaa nuoria ikäluokkia?

– Lavarunouden voima on paitsi itseilmaisun tukemisessa myös yhteisöllisyydessä. Molemmat asioita, joita ihmiset kaipaavat. Lavarunoillathan ovat täynnä nuoria! Ja koko ajan tulee lisää.

Hän ei kuitenkaan ole ollenkaan varma, syntyykö sen ympärille yhteiskunnallista voimaa.

– En ole niin optimistinen, että näkisin sen olevan immuuni kaupallistumiselle ja poliittisen potentiaalin poishiomiselle.

Kosola otti taiteilijanimensä käyttöön 16-vuotiaana, koska ei halunnut, että hänen tekstejään luettaisiin ulkomaalaisen nimen, sukupuolen tai iän kautta.

– Julkaisin pienlehtiä, joita jätin paikkoihin ja myin keikoilla ja talonvaltauksilla. Sitten se vaan jäi. Nykyään se ei palvele muuta kuin jonkinlaista tekijyyden jatkumoa. Pidän ajatuksesta, että voin haudata Susinuken, kun on sen aika.

Vuosi 2022 näyttää tuovan tullessaan kirjoittamista, kirjoittamista ja kirjoittamista.

– Voisin alkaa harrastaa jousiammuntaa ja messinkivalujen tekemistä. Korona ei hirveästi jätä tilaa muun kivan suunnittelulle.

Runeberg-palkinto olisi Kosolalle suuri kunnia, mutta mikä tärkeintä: se toisi vapautta.

– Vapautta levätä, häröillä taiteen kanssa ja auttaa lähimmäisiä.

Lue lisää: Runeberg-palkinnosta kilpailee kymmenen loistavaa kirjailijaa – erityistä kiitosta ehdokkailta saa kilpailun monipuolisuus: kaunokirjallisuuden eri lajit painivat rehdisti samassa liigassa

Äänestä omaa suosikkiasi tästä.