Porvoon sairaalaan osastot ovat täynnä ja osa henkilökunnasta sairauslomalla koronan takia – ei mahdollisuutta ottaa hoitoon koronapotilaita pääkaupunkiseudulta

Porvoon sairaalassa on parhaillaan pahin ruuhka koko koronaepidemian aikana. Sairaalan osastot ovat täynnä potilaita ja henkilökuntaa on sairaana.

Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiiri Hus on tiedustellut, voidaanko Porvooseen siirtää koronapotilaita Husin muista yksiköistä pääkaupunkiseudulta. Lisäksi Porvoosta on pyydetty henkilöstöä koronapotilaille vastikään avattuun Herttoniemen varasairaalaan.

– Meillä ei ole käytännössä mahdollista ottaa potilaita muualta. Valvontatasoisissa potilaissa olemme luvanneet auttaa, jos se on mahdollista, mutta omat osastomme ovat aivan täynnä, Porvoon sairaalan päivystysalueen ylilääkäri Anna Meuronen kertoo.

Hätätilanteessa Porvoon sairaala voi ottaa 1-2 potilasta valvontaan sillä edellytyksellä, että valvonnassa on sillä hetkellä tilaa.

– Pääkaupunkiseudun potilaita emme pysty tänne muuten ottamaan, koska kaikki meidän osastomme ovat jatkuvasti täynnä.

Meurosen mukaan sairaalan osastot täyttävät tällä hetkellä pääosin muut kuin koronapotilaat. Sairaalan ennätys on ollut tähän mennessä seitsemän covid-potilasta. Siitä huolimatta väljää ei ole.

Toista vuodeosastoa on jouduttu supistamaan koronapoissaolojen vuoksi.

Anna Meuronen, ylilääkäri

– Olemme ylipaikoilla jatkuvasti.

Porvoon sairaalasta on kysytty myös henkilökuntaa Herttoniemen varasairaalaan, jonka Helsingin kaupunki avasi tällä viikolla. Sairaalassa on 50 paikkaa koronapotilaille.

– Hus on ymmärtääkseni jakanut virallisen kutsun koko alueelle. Meiltä ei ikävä kyllä pystytä myöskään henkilökuntaa tässä tilanteessa irrottamaan. Tarvitsemme kaiken henkilökunnan omaan käyttöön.

– Toistaiseksi ainakin näin, mutta tilannetta arvioidaan uudelleen jatkuvasti.

Sairaalan henkilökuntaa on lisäksi sairaana tavallista enemmän.

– Koko ajan tulee yksittäisiä poissaoloja. Toista vuodeosastoa on jouduttu supistamaan koronapoissaolojen vuoksi. Myös leikkaustoimintaa on ajettu alas, Meuronen kertoo.

– Kokonaisuutta ajatellen korona näkyy nyt voimakkaimmin kuin koskaan aikaisemmin. Potilaat eivät ole niinkään tehohoitoa vaan vuodeosastoa tarvitsevia. Ihan uusi asia on henkilökunnan sairastuminen tässä laajuudessa.

Hyvin iso osa sairastuneesta henkilökunnasta potee koronavirustautia, mutta myös muut infektiot ovat vieneet henkilöstöä sairauslomille.

Meurosen mukaan joka yksiköstä puuttuu jatkuvasti henkilökuntaa ja sairastumisia on normaalia enemmän.

Porvoon kaupunki ei ole Meurosen tietojen mukaan tällä hetkellä avaamassa koronaosastoa.

Kaupungin koronaosaston avaamista uudelleen alettiin miettiä viime vuoden lopulla, kun koronavirustartunnat kääntyivät voimakkaaseen kasvuun.

– Kaupungilla on sama tilanne kuin meillä. Se ei todennäköisesti toisi lisähyötyä. Kaikki resurssit, jotka pystytään ottamaan, ovat nyt aika hyvin käytössä.

Fakta

Koronatilanne

Viikolla 1 eli 3.–9.1. Porvoossa otettiin 2058 koronatestiä. Testeistä 33 prosenttia oli positiivisia.

Ilmaantuvuusluku kahdessa viikossa on nyt 2 327,8 100 000 asukasta kohti.

Tartuntoja todettiin viikon aikana 684.

Mainos: LähiTapiola Uusimaa

Etusivulla nyt

Luetuimmat

Mistä tänään puhutaan?

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut