Lämmitys: Vähemmän syöpävaarallisia päästöjä ja puitakin säästyy? – Testasimme lisälaitteen, joka tekee vanhasta takasta aiempaa ympäristöystävällisemmän

Suomessa on arviolta pari miljoonaa vanhaa tulisijaa, joista iso osa ei täytä nykypäivän vaatimuksia energiatehokkuutensa ja päästöjensä suhteen. Vanhan takan uusiminen on mittava investointi, mutta mitä jos tulisijan sisään laitettavalla lisälaitteella vanhanaikaisesta takasta tulisi lähes moderni?

Tätä pohti palomiehenä työskennellyt Pasi Sillanpää. Hän halusi nähdä vanhassakin tulisijassa tulikukon eli ilmiön, joka syntyy, kun sopivasti lämmennyt ilma ohjautuu oikeaan paikkaan. Tällöin savukaasut suorastaan leimahtavat.

Sillanpää kehitti ilmaa ohjaavan lisälaitteen. Tuote sai nimen LumoX EkoAir. Ilmanohjainta valmistaa FinnWarma, jota johtaa keksijän poika Jaakko Sillanpää.

Perinteisen takan luukussa on tavallisesti säädettävät aukot, joiden kautta niin sanotun toisioilman pitäisi siirtyä puiden päälle. Ilmanohjaus on heikkoa. Modernit vähäpäästöiset tulisijat sen sijaan ohjaavat käytännössä kaiken ilman tulipesän yläosaan.

LumoX laitetaan tulipesään arinan päälle. Ilmanohjain on tavallaan kouru, joka nappaa tuhkaluukun ja arinan kautta tulevan ensiöilman sisäänsä ja nostaa sen puupanoksen päälle. Eli laite pyrkii ohjaamaan ilman puiden päälle modernien takkojen tapaan.

Jaakko Sillanpään mukaan ilmanohjain hidastaa ja optimoi puun kaasuuntumista ja savukaasujen palamista. Koska palaminen on tehokkaampaa, ilmanohjain säästää valmistajan teettämien tutkimusten mukaan havaittavasti puun tarvetta ja vähentää merkittävästi vaarallisia pienhiukkaspäästöjä. Kuinka paljon, se riippuu takan mallista ja polttotavasta, mutta parhaat tulokset saavutetaan varaavilla tulisijoilla.

Vanhojen tulisijojen päästöjen vähentämisessä näillä voisi olla merkittäväkin vaikutus

Jarkko Tissari, yliopistotutkija

Jaakko Sillanpää korostaa, että vanhojen tulisijojen ongelma on nimenomaan se, että liian kovan vedon ja heikon ilmanohjauksen takia savukaasut eivät pala kunnolla kovassa kuumuudessa. Tällöin puun kaikkea energiaa ei saada talteen, ja lisäksi palamattomien savukaasujen päästöt ovat suuret. Juuri tätä ongelmaa LumoX pyrkii korjaamaan.

Lupaukset ovat kovat, joten laitteeseen pitää perehtyä. Ilmanohjain tulee paketissa osina. Muutaman osan kokoaminen ei tuota vaivaa. Paksusta teräksestä valmistettu laite vaikuttaa kestävältä.

Talossani on kaksi perinteistä takkaa. Pitkän hormin ja heikkojen säätömahdollisuuksien takia veto on molemmissa kova ja palotapahtuma silmämääräisesti hätäinen. Savupiipusta tupruttaa luvattoman usein paksua, tummaa savua. Arinan päälle ja tuhkaluukkuun jää hienojakoisen tuhkan lisäksi karkeita paloja.

Noin 20 vuotta vanhassa, 800-kiloisessa valmistakassa tulipesä on niin kapea, että joudun jättämään laitteen toisen ”yläohjurin” pois. Laite peittää koko arinan. Ilmanohjain pienentää tulipesää sen verran, että joudun valitsemaan normiklapien sijaan lyhyitä puita. Puupanos jää aika pieneksi.

Ilmanohjain tuntuu tehostavan puiden sytyttämistä, koska sytytän puut aina päältä.

Syttymisen jälkeen liekki palaa aiempaa levollisemmin ja täyteläisemmin. Tumman ja paksun tuprun sijasta savupiipusta leviää vaaleampi ja hennompi hattara.

Talon toinen takka on alle 10 vuotta vanha muurarin oma 1 200-kiloinen malli.

LumoX istuu suureen tulipesään niin, ettei se käytännössä muuta puiden asettelua entiseen verrattuna. Nyt ilmanohjaimessa ovat myös molemmat ”yläohjurit” mukana.

Tiilitakan ongelma on ollut hirmuinen veto reilusti yli 10 metriä pitkässä hormissa. Vaikka ilmanohjain ei peitä aivan koko arinaa, se hillitsee vetoa huomattavasti. Palovaihe on aiempaa rauhallisempi, ja täyden palon vaiheessa tulipesä täyttyy hehkuvasta tulimerestä, kun aiemmin liekki on näyttänyt hätäiseltä.

Kokeilin ilmanohjainta molemmissa varaavissa takoissani kymmenkunta kertaa. Puun säästö oli karkeasti viidennes aiempaan verrattuna.

Kaupunkialueella vielä merkittävämpi hyöty on syöpävaarallisten päästöjen väheneminen. Esimerkiksi Helsingin seudun ympäristöpalveluiden ja Työtehoseuran teettämän tuoreen tutkimuksen mukaan pääkaupunkiseudun polttoperäisistä hiukkaspäästöistä kolmannes johtuu kotitalouksien puunpoltosta – osuus on suurempi kuin autoilun pakokaasupäästöillä.

Pienestä ongelmasta ei ole kyse, sillä kansallisen ilmansuojeluohjelman mukaan puunpolton pienhiukkaset aiheuttavat Suomessa noin parinsadan ihmisen ennenaikaisen kuoleman vuodessa.

Energiatehokkuuteen ja päästöihin vaikuttavat tulisijan mallin lisäksi muutkin seikat, kuten poltettavan puun laatu, kosteus ja panoksen kasaaminen ja sytyttäminen. Puiden lisääminen on erityisen kriittinen vaihe päästöjen kannalta.

Tulisijassa pitäisi polttaa vain kuivaa puuta, eikä pesää saa ahtaa liian täyteen eikä kiinni reunoihin. Panos pitäisi sytyttää tulisijan valmistajan ohjeiden mukaan, mutta pääsääntöisesti päältä, jolloin puusta irtoavat kaasut palavat tehokkaasti alusta asti.

Ilmanohjaimessa on myös mietittävää. Se pidentää palotapahtumaa, joten lämmittämiseen kuluu aikaa. Varsinkin loppuvaihe kestää kauan, joten tarkkana pitää olla, jotta pellin saa ajoissa kiinni ja välttää lämmön karkaamisen harakoille.

LumoX EkoAir maksaa 249 euroa. Ostaisinko sen? Ainakin harkitsen vakavasti, koska laite tuntuu auttavan ongelmaani, joka on liian kovan vedon ja huonon ilmanohjauksen aiheuttama savukaasujen vajaa palaminen. Piipusta tulevan savun värin ja katkun perusteella laite auttaa vähentämään selvästi vaarallisia päästöjä. Lisäksi sain varattua takkani ainakin jonkun verran aiempaa pienemmällä puumäärällä.

Samoilla linjoilla on Itä-Suomen yliopiston tutkija Jarkko Tissari, jonka erikoisalaa tulisijojen päästöt ovat.

– Päästöjen vähentämisessä lisälaitteet toimivat, mutta energiatehokkuuden osalta eivät välttämättä. Palaminen on niin monimutkainen asia. Vanhojen tulisijojen päästöjen vähentämisessä näillä voisi olla merkittäväkin vaikutus, LumoX EkoAiriin laboratoriossaan tutustunut Tissari sanoo.

Tissarin mukaan vanhoja tulisijoja on niin valtavasti, että kanta ei hetkessä uusiudu. Tarvetta olisi, sillä niiden aiheuttamat päästöt ovat iso ongelma.

– Siksi tällaisilla LumoXin kaltaisilla ratkaisuilla voi olla oma roolinsa, hän arvioi.

Tissari muistuttaa, että varsinkin vanhoissa perinteisen polttotekniikan laitteissa käyttötapa vaikuttaa kaikkein eniten päästöihin. Uusienkin tulisijojen päästöt ovat merkittävästi valmistajan mainoksia suuremmat, kun niitä poltetaan huolimattomasti. Myös lisälaitteita täytyy käyttää valmistajan ohjeiden mukaan.

Markkinoilla on muitakin vastaavia laitteita, kuten LumoX EkoAirin pikkuveli, joka sopii suoraan sirompiin tulipesiin ja puukiukaisiin.

Myös esimerkiksi Uunisepät on kehittänyt ja patentoinut Ikon-toisioilmakasetin. Valmistaja lupaa, että se vähentää perinteisten varaavien tulisijojen häkä- ja pienhiukkaspäästöjä sekä palamattomien orgaanisten aineiden määrää merkittävästi.

Fakta

Vakava ongelma

Puunpolton pienhiukkaset aiheuttavat Suomessa arviolta parinsadan ihmisen ennenaikaisen kuoleman vuosittain.

EU:n ekosuunnitteludirektiivi määrittää enimmäispäästörajat uusille tulisijoille.

Direktiivi ei koske kiukaita. Kiukaiden osuus Suomen polttoperäisistä päästöistä on noin 40 prosenttia.

Vanhanaikaisen tulisijan päästöt ovat noin kaksinkertaiset nykyaikaiseen verrattuna.

Etusivulla nyt

Luetuimmat

Mistä tänään puhutaan?

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut