Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Kierrätystalo siirtyi pala kerrallaan uudelle tontille Porvoon Ilolassa – vanha koulurakennus muuttuu unelmien kodiksi

Ilolan koulun entinen paviljonkirakennus on vihdoin kulkenut muutaman kilometrin matkan kohti uutta tulevaisuuttaan Sanna Tirkkosen ja Pekka Miilumäen kotina.

Pariskunta osti vanhan koulurakennuksen lokakuussa (UM 5.11.2021). Alun perin kaupunki halusi, että talo siirretään pois jo marraskuun aikana. Jouluksi ei kuitenkaan päästy uuteen kotiin.

– Se ei ollut meille yllätys. Jouduimme odottamaan lupia, Porvoossa oli aikamoinen ruuhka. Talomme lupahakemus pääsi käsittelyyn vasta joulukuun puolessa välissä, Tirkkonen kertoo.

Kun byrokratia saatiin hoidettua, alkoi tapahtua. Viidestä moduulista koostuvan, noin 160-neliöisen koulurakennuksen liitoskohdat avattiin, putket ja sähköjohdot katkaistiin. Punainen tiilikatto purettiin. Tositoimiin päästiin loppiaisen jälkeisenä perjantaina, kun koululaiset olivat vielä joululomalla.

Tirkkonen ja Miilumäki joutuivat seuraamaan kauan odotettua siirtoa reilun matkan päästä, autosta kurkkien.

– Sairastuimme koronaan ja olimme vielä tuolloin karanteenissa. Toisaalta se oli ehkä hyväkin, sillä kyllähän tuo oli kauempaa seuratenkin aivan hirveän jännittävää. Mitä se olisikaan paikan päällä ollut! Projekti oli niin iso ja vaikuttava, että on vieläkin melkein vaikea uskoa, että talo on nyt tosiaan siirretty.

Juttu jatkuu kuvan alla.

Työmiehet aloittivat työnsä ennen aamun sarastusta. Taloon kiinnitettiin liinoja, nostureita ja lavettiautoja valmisteltiin. Ensimmäisenä ilmaan nousi kulmapala, puolikas luokkahuone, josta tulee osa Tirkkosen ja Miilumäen olohuonetta. Talon matkaa kohti uutta tonttia saapui seuraamaan vain muutama satunnainen kyläläinen.

Moduuleita ei suinkaan tipautettu uusille perustuksilleen helposti, humps vain.

– Se oli tarkkaa työtä, talon osat piti saada istumaan sentilleen oikein, Tirkkonen kertoo.

Iltayhdeksältä talossa hurisivat jo lämpöpuhaltimet. Päivä oli niin pitkä, että kattopalkkien asennus jäi maanantaille.

– Hiukan hirvitti, kun miehet laittoivat kattoa paikoilleen 20 asteen pakkasessa. Nostan hattua, se ei ole ihan joka pojan hommaa, Tirkkonen sanoo.

Kuluneella viikolla talo on liitetty vesi- ja viemäriverkkoon, sähköt on kytketty, väliseiniä rakennettu, kylpyhuoneen lattia aloitettu.

– Nyt tapahtuu vauhdilla, Tirkkonen iloitsee.

Tirkkonen olisi halunnut viettää kunnon harjakaiset talolla, mutta koronatilanne ja oma sairastuminen estivät aikeet. Karanteenista päästyään hän kuitenkin vei paikan päälle pihalounaan rakennusmiehille.

– Odotan niin, että pääsen tunnustelemaan oikein kunnolla, miltä talo nyt tuntuu uudella tontilla ja miten se alkaa muokkautua meidän kodiksemme. Vielä on epäuskoinen olo, mutta ehkä tämä kaikki sitten konkretisoituu, Tirkkonen sanoo.

Juttu jatkuu kuvan alla.

Nyt mielessä pyörivät jo sisustusmateriaalit ja värit.

– Aluksi ajattelin, että tämähän on helppo juttu. Sellaiset lattiat ja tuollaiset seinät. Nyt kun pitää oikeasti tehdä päätöksiä, tajusin, miten isosta asiasta on kyse. Laitetaanko tapetit vai maalataanko sittenkin? Mitä pitää huomioida keittiökalusteissa? Laitetaanko lattiaan koirankestävää vinyylilankkua vai korkkivinyyliä vai mitä. Projekti alkoi tuntua aika isolta.

Tirkkonen on hyvillään, että apua on Porvoossa helposti saatavilla.

– Olen sopinut suunnittelupalaverin nyt RTV:lle. Tuntuu hyvältä, että on ammattilainen apuna vinkkaamassa eri vaihtoehtoja, ehdottamassa väriyhdistelmiä ja neuvomassa materiaalien valinnassa, Tirkkonen kertoo.

Tirkkosen ja Miilumäen rakennusprojektia voi seurata sosiaalisessa mediassa Instagramissa ja Facebookissa nimellä Ilolan_koulusta_koti -löytyvillä sivuilla. Ajatus vanhan talon ”kierrättämisestä” on jo herättänyt paljon kiinnostusta.

– Onhan tämä aika erikoinen tapa rakentaa uusi koti. Ehkä muutkin saavat tätä seuraamalla itselleen sopivia vinkkejä, Tirkkonen pohtii.

Jouluksi kotiin – Ilolan koulun vanha paviljonki saa uuden elämän, rakennus siirtyy uudelle tontille osissa