Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Väkivallantekoja, kotihälytyksiä ja kovia nopeuksia liikenteessä Itä-Uudellamaalla – ”Osalla menee entistä huonommin”

Itä-Uudenmaan poliisia työllistivät päättyneellä viikolla väkivalta- ja kotihälytystehtävät sekä kovat nopeudet liikenteessä.

Poliisitehtäviä oli 1 650, joista 650 painottui viikonloppuun ja varsinkin yöt olivat vilkkaita, vaikka ravintolat olivat koronarajoitusten vuoksi suljettuina.

Komisario Jarmo Ojalan mukaan yksilönsuojaan liittyviä tehtäviä oli 180, joista kotihälytyksiä 90. Niiden määrä on korona-aikana ollut korkea varsinkin viikonloppuisin.

– Tehtävistä iso osa liittyy häiritsevään meteliin naapurissa tai tehtäviin, jossa yksittäinen henkilön on häiriöksi. Kotihälytysten määrä on viimeisen neljän viikon aikana ollut noin 22 tehtävää vuorokaudessa, komisario Ojala kertoo.

Henkilön suojaan liittyvät tehtävät ovat kasvaneet myös. Ojalan mukaan tämä kuvaa sitä, miten osalla ihmisiä menee entistä huonommin.

– Partiomme kohtaavat työssään usein myös mielenterveysongelmaisia, jotka ovat ikään kuin pudonneet yhteiskunnan suojaverkon ulkopuolelle.

Väkivaltatehtävät ovat myös lisääntyneet. Itä-Uudenmaan poliisissa kirjattiin viime viikolla 20 yleisten paikkojen pahoinpitelyrikoksia ja 36 yksityisten paikkojen pahoinpitelyitä. Edellisviikolla lukemat olivat 15 ja 47.

Ojalan mukaan pahoinpitelyt keskittyvät nyt ihmisten koteihin.

– Muuten tehtävät olivat pitkälti päihtyneitä, rattijuoppoja, omaisuusjuttuja, virka-apujen hoitamista, ryöstörikoksia, etsintäkuulutettujen hakuja sekä yleisen järjestyksen ja turvallisuuden valvontaa paikoissa, missä ihmisiä liikkuu ja oleskelee, Ojala summaa.

Erilaisten liikenneonnettomuuksien määrä oli edellisiin viikkoihin verrattuna maltillinen. Niitä oli alueella 88, joista 22 oli peurakolareita.

Liikenteestä vastaavat partiot olivat hekin viikonvaihteessa kiinni hälytystehtävissä, mutta ehtivät valvoa liikennettäkin.

– Lumisade ja talviset keliolosuhteet työllistivät partioita myös erilaisten kolareiden ja ulosajojen muodossa, komisario Asko Sartanen kertoo.

Poliisi mittasi säästä huolimatta useilta kuljettajilta reippaita ylinopeuslukemia. Törkeästä liikenneturvallisuuden vaarantamisesta epäillään kolme kuljettajaa ja piittaamattomuudesta liikenneturvallisuutta kohtaan jopa 12 kuljettajaa.

Sartasen mukaan myös raskaan liikenteen valvonnassa havaittiin puutteita lepoajoissa ja ajoneuvon rakenteissa.

– Jouduimme puuttumaan muun muassa yhdistelmäajoneuvon kuljettajan toimintaan, koska hän ei noudattanut lakisääteisiä ajo- ja lepoaikoja. Väsyneenä ajaminen on suuri riski liikenneturvallisuudelle. Jouduimme myös keskeyttämään toisen yrittäjän erikoiskuljetuksen, koska yhdistelmän telimassat olivat liian suuret ja lisäksi kuljettaja oli poikennut erikoiskuljetusluvassa mainitulta reitiltä.