Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Hattulan Puun uudet yrittäjät löytyivät omasta talosta – porvoolaisyritys on Uudenmaan ainoa puuhun keskittynyt rakennustuotekauppa

Puu- ja puurakennustuotteiden erikoisliike Hattulan Puu on saanut uudet nuoret omistajat, kun yritys siirtyi äskettäin perustajalta Risto Heiskaselta hänen pojalleen Lassi Heiskaselle, 24, ja Wille Willnerille, 24. Yrityksessä jo aiemmin työskennellyt kaksikko omistaa sen nyt suunnilleen puoliksi.

Hattulan Puu on Uudenmaan ainoa puutuotekauppa, sillä muut puuta myyvät rakentajia palvelevat liikkeet ovat myös rautakauppoja.

Nimensä mukaisesti yrityksen juuret ovat Porvoon Hattulassa joen varressa, jossa käytiin puutavarakauppaa 1800-luvulta asti aina vuoteen 2004, jolloin Hattulan Puu muutti Ölstensiin.

Risto Heiskanen on ollut alalla 42 vuotta. Hän perusti Hattulan Puun Timo Niemelän kanssa vuonna 1995 ostaessaan itselleen työpaikan, kun silloinen Enso myi kaikki paikalliset Puumerkki-myymälänsä.

Heiskanen on tyytyväinen, että yritykselle löytyi jatkaja lähipiiristä.

– Hyviin käsiin menee. Tämänkaltaisista yrityksistä uhkaavat kadota työpaikat, kun jatkajia ei löydy ja yrityskauppoihin on vaikea saada rahoitusta.

Tammi-helmikuu on halvinta aikaa tilata tavaraa.

Lassi Heiskanen, Hattulan Puu

Risto Heiskanen jatkaa Hattulan Puussa toistaiseksi kiireapulaisena, mutta nyt aikaa jää enemmän myös mieliharrastuksille pyöräilylle ja hiihdolle.

Hattulan Puun liikevaihto on noin kaksi miljoonaa euroa. Yritys työllistää viisi henkilöä. Korona-aikana liikevaihto on noussut noin 70 prosenttia. Taustalla ovat koronan synnyttämä rakentamisinto ja yrityksen hyvin käyntiin lähtenyt verkkokauppa.

– Meillä on paljon asiakkaita myös Porvoon ulkopuolelta, etenkin pääkaupunkiseudulta, Lassi Heiskanen kertoo.

Asiakkaista noin puolet on ammattirakentajia ja toinen puolisko omatoimirakentajia. Tee-se-itse -rakentajat haluavat usein tukea ja varmennusta omille ideoilleen, joten palvelu ja neuvonta ovat tärkeitä. Palveluun kuuluu, että asiakkaita autetaan ostosten lastauksessa.

– Tälle alalle on vaikea löytää uusia työntekijöitä, joilla olisi tietoa rakentamisesta. Tuntuu, että minun ikäiseni eivät ole tehneet mitään käsillään, Lassi Heiskanen sanoo.

Tuoreiden yrittäjien mukaan yksi Hattulan Puun menestyksen salaisuuksista on tehokkuus. It-taustan omaava Lassi Heiskanen rakensi yritykselle paitsi verkkokaupan myös toiminnanohjausjärjestelmän.

Puutuotekauppa on voimakkaasti sesonkiluonteista. Kesän myyntivolyymit ovat kolminkertaiset talvikuukausiin verrattuna, vaikka nykyisin melkein kaikkia rakennustöitä voi tehdä myös talvella.

Viime vuonna otsikoissa olivat puutuotteiden pitkät toimitusajat ja hintojen nousu.

– Tavaraa on saanut koko ajan, jos siitä on ollut valmis maksamaan. Hinnat ovat tulleet nyt alaspäin, mutta todennäköisesti ne nousevat jälleen kesää kohti. Tammi-helmikuu on halvinta aikaa tilata tavaraa, Lassi Heiskanen neuvoo.