Itäuusmaalaiset ehdokkaat erimielisiä soten säästömahdollisuuksista – Keskustassa ja demareissa uskoa, kokoomuksessa ei

Uusimaan aluevaalikoneessa on myös väittämiä sote-uudistuksen ja -palveluiden tulevaisuuteen liittyen. Yhdessä niistä päättäjiksi pyrkivät arvioivat, pystytäänkö uudistuksen avulla saamaan aikaan viidessä vuodessa kustannussäästöjä verrattuna vanhaan malliin.

Itäuusmaalaisehdokkaista hiukan useampi uskoo kuin ei usko säästömahdollisuuksiin. Jakauma on 43 prosenttia puolesta ja 38 prosenttia vastaan.

Ehdokkaan puoluekannalla on tässä väittämässä huomattavan suurta merkitystä. Sote-uudistuksen voimakkaimmat puolustajat ja hallituspuolueet keskusta, vihreät ja SDP uskovat myös kustannussäästöihin eniten.

Sen sijaan liike nytin, perussuomalaisten ja kokoomuksen ehdokkaista selkeä enemmistö ei usko sote-uudistuksen tuovan säästöjä.

Hallituspuolueista vasemmistoliitto ja RKP asettuvat tässä asiassa oppositiopuolue kristillisdemokraattien kanssa välimaastoon – ehdokkkaiden mielipiteet jakautuvat kahtia.

Keskustan askolalaisehdokas Rauna Kiiskisen mukaan sote-menojen siirtäminen maakunnille ja palveluiden monituottajamalli vahvistaa kuntataloutta, parantaa palveluiden saatavuutta ja jarruttaa valtiontalouden velkaa.

Vaikuttavuus tuo säästöjä.

Rauna Kiiskinen (kesk.)

– Vaikuttavuus tuo säästöjä. Siksi kustannuspaineita hillitään parhaiten panostamalla lähipalveluihin, nopeaan palveluihin pääsyyn ja ennaltaehkäisyyn, Kiiskinen toteaa.

– Rakenteet tulee miettiä ennakkoluulottomasti uudestaan ja ottaa mallia kunnista, joissa jo asiat toimivat hyvin, porvoolaisehdokas Mari Tammisaari (vihr.) kehottaa.

SDP:n porvoolaisehdokas Mikko Valtonen arvioi, että jos uudistus toteutuu tavoitteiden mukaisesti, se tulee parantamaan kaikkien palveluita ja samalla hillitsemään tulevaa kustannusten kasvua.

– Näin ollen kustannussäästöjä syntyy verrattuna siihen tilanteeseen, että sote-uudistusta ei olisi tehty.

Sipoolaisen Charlotta Engblomin (r.) mukaan tarvitaan monipuolisia rahoitusmalleja, esim. sairaskulukassoja ja erilaisia vakuutusratkaisuja.

– Toivottavasti nyt tehtyjä ratkaisuja voidaan jatkuvasti parantaa ja etsiä uusia toimintatapoja. Lyhyellä tähtäimellä en usko että toivottu palvelutaso saavutetaan ilman että valtion menot kasvavat kestämättömästi.

Askolalaisen Pia Sääskin (vas.) mukaan tasa-arvoisten palvelujen saaminen riippumatta asuinpaikasta on uudistuksen tavoitteena eivätkä kustannussäästöt.

– Säästäminen on eri asia kuin kustannustehokkuus. Sosiaali- ja terveydenhuollon palveluita määrittää pitkälle viety lainsäädäntö ja alueilla ei ole niihin vaikutusmahdollisuuksia ja näillä suoria kustannusvaikutuksia, Jere Riikonen (kd.) Porvoosta huomauttaa.

Loviisalaisehdokas Eero Mullin (kok.) mukaan sote-uudistuksessa luotiin uusi himmeli, joka todennäköisesti vain heikentää palveluja ja lisää kustannuksia.

Sipoolainen Jarkko Haverinen (ps.) katsoo, että jos ihmisten terveyttä oikeasti tuettaisiin, ei olisi niin paljon sairaita, tai yleisesti sosiaali- ja terveysongelmia.

– Jos kyse olisi todellisesta sote uudistuksesta, asioita tehtäisiin ihmisten terveys edellä, eikä byrokratian ja tehottomien ratkaisujen ja lääketeollisuuden kytkösten kautta, hän kritisoi.

Porvoolaisen Olli Kykkäsen (nyt.) mukaan on vielä mahdotonta sanoa, tulisiko tällä mallilla säästöjä.

Etsi oma ehdokkaasi Uusimaan vaalikoneesta

Lue lisää: Vanhusten hoitopaikkoja lisäämällä voisi purkaa ruuhkia Porvoon sairaalan päivystyksessä – Kokoomus on vaalikoneessa eri linjoilla kuin muut suuret puolueet

Lue lisää: Itäuusmaalaisehdokkailta vahva tuki kattavalle paloasemaverkolle – Sopimuspalokuntien rooli mietityttää Uusimaan vaalikoneessa vastanneita

Mainos: LähiTapiola Uusimaa

Etusivulla nyt

Luetuimmat

Mistä tänään puhutaan?

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut