Porvoossa luovutaan koronaan sairastuneiden virallisista eristyspäätöksistä, palvelutalojen tartunnoista ja vierailukielloista ei enää tiedoteta

Porvoon kaupunki ei useiden muiden kaupunkien tapaan enää määrää koronavirustartunnan saaneita viralliseen eristykseen. Altistuneiden virallisista karanteenipäätöksistä luovuttiin jo aikaisemmin. Käytäntö astuu voimaan välittömästi. Kaupunki tiedottaa, että muutoksen taustalla on korontartuntamäärien voimakas kasvu ja tartunnanjäljityksen mahdottomuus.

Tämä ei kuitenkaan tarkoita, että sairastuneiden ei enää tarvitsisi pysytellä omissa oloissaan.

– Positiivisen koronatestituloksen saanut jää kotiin omaehtoiseen eristykseen vähintään seitsemäksi päiväksi oireiden alusta laskien tai jos on oireeton, testauspäivästä laskien, tartuntatautilääkäri Jeff Westerlund muistuttaa kaupungin tiedotteessa.

Kuntalaisten vastuullinen toiminta on välttämätöntä oman lähipiirin suojaamiseksi, epidemian hidastamiseksi sekä sairaalahoidon kuormituksen vähentämiseksi. Lievästikin oireisena kotiin jääminen ja omien lähikontaktien nopea informoiminen altistumisen mahdollisuudesta on tärkeämpää kuin koskaan.

Tartuntataudeista vastaavan lääkärin tekemiä eristyspäätöksiä käytetään jatkossa vain tilanteissa, joissa hallintopäätöksellä aidosti pystytään ehkäisemään jatkotartuntoja. Kuntien tartuntatautiyksiköt jatkavat epidemian torjuntaa myös muilla käytettävissä olevin keinoin.

Tällä viikolla perjantaiaamuun mennessä Porvoossa oli todettu 461 vahvistettua tartuntaa. Ilmaantuvuusluku on kahden edellisen viikon vahvistettujen tartuntojen perusteella 3048,4.

– Tartunnanjäljitys ei enää yksinkertaisesti pysy tartuntamäärien perässä, eivätkä tartuntatautilääkärit ehdi tehdä kaikille positiivisen tartuntatuloksen saaneille eristyspäätöstä. Eristyksellä pyritään vähentämään tartuntataudin leviämistä, mutta tilanteessa, jossa tautia on yhteiskunnassa paljon, tartuntojen jäljittämisestä, karanteenipäätöksistä ja eristämispäätöksistä ei enää ole hyötyä. Tilanne on sama lähes koko Uudenmaan alueella, Westerlund toteaa.

– Lisäksi viruksen omikronmuunnoksen merkittävä tartuttavuus jo ennen oireiden alkua ja viiveet näytteenottoon pääsyssä aiheuttavat sen, että suurin osa jatkotartunnoista on jo tapahtunut, kun testitulos tulee viranomaisten tietoon. Näin ollen ei ole epidemiologista perustetta asettaa henkilöä eristykseen, Westerlund jatkaa.

Myös kaupunginjohtaja Jukka-Pekka Ujula muistuttaa, että tartuntojen hillitseminen on nyt yhä enemmän jokaisen omalla vastuulla.

Kaupungin tiedotteen mukaan koronatartuntoja on tällä hetkellä paljon myös kaupungin henkilöstössä eri toimialoilla, mutta toistaiseksi toiminta ja palvelut myös kriittisissä palveluissa on voitu turvata esimerkiksi henkilön sisäisillä siirroilla ja sijaisilla.

– Varautumista on tehty joka toimialalla. Kuntalaisten on hyvä varautua siihen, että peruutuksia tai muutoksia voi tulla lyhyelläkin varoitusajalla. Kaupungin palveluissa tapahtuvista muutoksista pyritään tietenkin kaupunkilaisille tiedottamaan, Ujula sanoo.

Kaupungin koronatilanteesta ja muutoksista tiedottamista jatketaan aktiivisesti mediatiedotteilla ja verkkosivuilla, mutta viikoittaisesta tartuntatautimäärien raportoinnista kaupungin Koronatartunnat Porvoossa -verkkosivuilla luovutaan. Kotitestaamisen yleistyessä tiedot tartuntamääristä eivät ole täsmällisiä eikä jäljityksestä luopumisen vuoksi tiedetä altistuneiden todellista määrää.

Kaupunki on jo aikaisemmin lopettanut julkisen tiedottamisen koulujen ja varhaiskasvatuksen tartunnoista ja altistumisista, ja jatkossa ei myöskään tiedoteta julkisuuteen palvelukodeissa tapahtuneista tartunnoista ja vierailukielloista.

– Kuten tähänkin asti, informoimme tartunnoista ja vierailukielloista tietenkin omaisia ja palvelutalojen sisäänkäynneillä, mutta luovumme julkisesta tiedottamisesta, sosiaali- ja terveysjohtaja Ann-Sofie Silvennoinen sanoo.

Kouluissa ja varhaiskasvatuksessa ilmenevistä tartunnoista ryhmän tai luokan muille huoltajille tiedottamiseen tarvitaan Opetushallituksen ohjeistuksen mukaisesti sairastuneen lapsen huoltajan lupa.

– Tämä on luonnollisesti herättänyt huolta, mutta onneksi huoltajat ymmärtävät, että on kaikille eduksi, että muu luokka tai ryhmä saa tietää altistuksesta, jotta mahdollisten oireiden ilmaantuessa pystytään kodeissa reagoimaan nopeasti, sivistysjohtaja Sari Gustafsson toteaa tiedotteessa.

Mainos: Uusimaa

Etusivulla nyt

Luetuimmat

Palvelut