Hopeasijaa Itä-Uudellamaalla pitävä kokoomus kysyy äänestäjien kuluttajansuojan perään

Kokoomuksen ja kristillisdemokraattien vaaliliitto sai toiseksi eniten paikkoja Itä-Uudenmaan aluevaltuustoon RKP:n jälkeen, kokoomus 13 ja kristilliset kaksi.

– Meillä on ollut hyvähenkinen kampanja. Saimme listoille ehdokkaiksi paljon asiantuntijoita ja uusia kasvoja, jotka eivät olleet taustaltaan poliitikkoja, Porvoon Kokoomuksen varapuheenjohtaja ja aluevaltuustoon nousemassa ollut Silja Metsola totesi.

Kokoomuksen ääniharava aluevaaleissa oli sipoolainen kansanedustaja Heikki Vestman (kok.). Hän on samalla ainoa Itä-Uudenmaan aluevaltuutettu, joka on myös kansanedustaja ja kunnanvaltuutettu.

– Nämä olivat äärimäisen tärkeät vaalit, koska ne olivat ensimmäiset laatuaan. Nyt rakennetaan hyvinvointialueen talouden ja palvelujen perusta. Uskon, että kokemuksestani Arkadianmäeltä koko sote-uudistuksen käsittelystä on hyötyä hyvinvointialueelle, ja sen osaamisen tarjoan mielelläni Itä-Uudenmaan käyttöön.

Äänestysinto jäi hyvin laimeaksi, mutta Heikki Vestmanin mielestä siitä huolimatta vaalit olivat legitiimit, vaikkakin ne näyttävät jääneen äänestäjille vieraiksi.

– Ihmiset ovat puhuneet. Äänestäjän kuluttajansuojaa mietin, kun viimeisiä vaalikeskusteluja katsoin. Monet puolueet lupasivat todella paljon, kun tosiasia on, että tuskin mihinkään on lisää rahaa. Meidän viestimme on ollut, että on tehtävä paljon työtä, jotta saamme turvattua edes nykyiset peruspalvelut.

Vestmanin mukaan Itä-Uudenmaan hyvinvointialueella on erityisiä haasteita, koska alueella on vauhdikkaimmin ikääntyvä väestö.

Kokoomus on antanut eduskunnassa hallitukselle kritiikkiä siitä, että uudistuksen aikataulu on liian tiukka.

– Todella kiire tulee. Aluevaltuuston mandaatti alkaa maaliskuussa, ja siitä reilun puolen vuoden päästä kaiken pitäisi olla valmista.

Toiseksi eniten ääniä oli saamassa kuntavaalien ääniharavaksi Porvoossa puolueessaan noussut Jorma Wiitakorpi.

Hän tapasi kuntavaalien alla todella paljon äänestäjiä, mikä ei koronan takia nyt ollut mahdollista.

– Se harmitti, koska uskon, että ihmisiä tapamaalla ja kuuntelemalla saavutetaan parhaat tulokset.

Wiitakorven mukaan kampanjassa puhuttiin oikeista asioista, mutta liian vähän siitä, miten luvatut asiat toteutetaan.

– En osaa sitä politiikkaa, että luvataan kaikkea hyvää kertomatta, miten se rahoitetaan. Avainasia on, että palvelut pystytään jatkossa tuottamaan entistä kustannustehokkaammin. Tuloksia saavutetaan vain tekemällä asioita eri tavalla kuin perinteisesti, ja sen pitää olla tavoitteena tässäkin uudistuksessa.

Kolmanneksi eniten kokoomuksen listoilla ääniä keräsi yksityisiä hoivapalveluja tuottavan Wallaton Oy:n toimitusjohtaja Pia Nurme, joka on Porvoon entinen sote-johtaja.

– Monet ovat ajatelleet, että nämä olivat myös asiantuntijavaalit. Sote-palvelujen sisällön tuntemus ja johtajakokemus varmasti auttoivat. Tunnen alueen ja palveluverkon myös hyvin, koska olen tehnyt paljon yhteistyötä sen sisällä virkamiehenä, Nurme analysoi vaalimenestystään.

Hänkin sanoo, että vaaleissa luvattiin kansalaisille aika paljon.

– Fakta on, että rahat eivät riitä nykyisenkaltaiseen palveluverkkoon tai palvelutasoon. Karsintaa joudutaan tekemään, mutta harvemmin siitä vaalien alla puhutaan.

– Aluevaltuustolla on paljon tehtävää ja alussa se on sellaista, joka ei heijastu kansalaisten palveluihin, vaan hallintoon ja organisoitumiseen. Tulevana valtuutettuna ajattelen varmasti porvoolaisten etua, mutta kaikkien etu on, että hyvinvointialuetta ajatellaan taloudellisesti ja toiminnallisesti kokonaisuutena.

Mainos: Uusimaa

Etusivulla nyt

Luetuimmat

Palvelut