Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

”Mitä he aikovat vaalivoitollaan tehdä?” – porvoolaiset Taru Tujunen ja Millariikka Rytkönen arvioivat aluevaalien tulosta

Valtakunnanpolitiikan asiantuntija, porvoolainen Taru Tujune n näkee aluevaaleissa toteutuneen kiistatta muutamia isoja yllätyksiä.

– Miten pielessä gallupit olivat Perussuomalaisten osalta ja miten Keskusta on pitänyt pintansa, tulos on heille ennakoitua parempi. Kokoomuksen voitto ei varmaan ollut yllätys, mutta tulos on parempi kuin ajateltiin. Demareissa jännitettiin kakkospaikan säilymistä. Nämä olivat perinteiset kolmen suuren vaalit, Tujunen summaa.

– Pienet puolueet, RKP ja KD pärjäsivät valtakunnallisesti galluppeja paremmin, mutta Vihreiden aikamoinen romahdus oli silmiinpistävää. Alle kahdeksaan prosenttiin jääminen johtaa varmaan aikamoiseen keskusteluun, että miksi. Tätä ei selitä yksinomaan Helsingin poisjäänti.

Itä-Uudenmaan hyvinvointialueen suhteen Tujunen ei näe aluevaalien yllättäneen.

– RKP:n vahva asema säilyy ja oli oletettavaa, että Kokoomus on kakkonen, koska se kunnallisvaaleissa Porvoossa saavutti toisen sijan ja Porvoo puolestaan on niin iso osa tätä aluetta. Vahva tulos. Hajurako esimerkiksi SDP:n on yllättävänkin iso.

Uuteen aluevaltuustoon tulee Porvoosta viimeisimmän tiedon mukaan 26 edustajaa.

– Se huomioiden, että Porvoon väestöpohja on yli puolet koko hyvinvointialueesta, olisi edustajia voinut tulla enemmänkin. Alueen pienemmissä kunnissa on selvästi käyty äänestämässä oman kunnan ehdokkaita ja tämä näkyy lopputuloksessa. Muilla hyvinvointialueilla esimerkiksi Espoo kahmi yli puolet alueensa paikoista.

Taru Tujunen kertoo ennakoineensa, keitä nimiä nousee Itä-Uudenmaan ääniharaviksi.

– Mikaela Nylander, Heikki Vestman ja muita tunnettuja valtakunnan ja kunnallispolitiikan ammattilaisia. Sote-ammattilaisten määrä korostuu näissä vaaleissa, ja heitä meillä on mennyt hienosti läpi: entinen Porvoon sote-johtaja Pia Nurme, Anette Karlsson, Bernhard Edgren... Äänestäjät ottivat näissä vaaleissa kantaa siihen, että he haluavat substanssiasioihin liittyvää osaamista aluevaltuustoon.

Vaalivoittajilta Taru Tujunen haluaisi kysyä, että mitä he aikovat vaalivoitollaan tehdä etenkin, kun sote-alueiden lähtötilanne on aivan erilainen. Itä-Uusimaa onneksi kuuluu alueisiin, joissa Porvoon sairaalan ympärillä on hiottu pitkään maakunnallista yhteistyötä. Suomessa on niitäkin alueita, joissa ei ole ennestään juuri yhteistyötä ole.

– Hirveä urakka se on jokaikisessa paikassa. Ensi vuonna on eduskuntavaalit ja alueasiat eivät jätä puolueita nyt rauhaan. Meillä on lupa edellyttää, että niillä on näkemys siitä, mitä hyvinvointialueille tapahtuu tulevaisuudessa. Verotukseen liittyvät kysymykset ovat auki. Entä pitäisikö muitakin ylikunnallisia toimintoja siirtää alueille, kuten koulutus? Näistä aiheista puolueissa varmasti keskustellaan joka tapauksessa. Toivotamme uusille valtuutetuilla paljon menestystä tehtävässään.

Porvoolainen Tehyn puheenjohtaja Millariikka Rytkönen luonnehtii olevansa aluevaalien äänestystuloksesta valtakunnallisesti ja Itä-Uudellamaalla niin onnellinen, ”etten pysy nahoissani.”

Rytköstä ilahduttavat etenkin äänestysprosentti, jonka pelättiin jäävän liian alhaiseksi, ja se että aluevaltuustoon tulee myös Itä-Uudellamaalla paljon sote-alan ammattilaisia.

– Lääkäreitä ja muita alan ammattilaisia nousee enemmän kuin kuntavaaleissa, yksi palomieskin. Sillä saamme asiantuntemusta päätöksentekoon kuntien hyvinvointiasioista.

Äänten jakautuminen puolueittain ei Rytköselle ollut yllätys. Hänen mukaansa laajalti jo ennalta arvioitiin, että Pohjanmaan rannikolla ja Itä-Uudellamaalla ovat kärjessä RKP, Kokoomus ja SDP tässä järjestyksessä. Sote-ammattilaisia lähti paljon ehdolle.

– Eivätkä läpimenijätkään olleet yllätys. Mikeala Nylander on tunnettu pitkän linjan poliitikko. Lisäksi siellä näyttää olevan joukossa Porvoon sairaalasta vastaava sosiaaliasiamies Tove Munkberg siinä heti Elin Blomqvist-Valtosen jälkeen.

RKP:stä myös lääkäri Bernhard Edgren näyttää menevän läpi ja myös Kokoomuksen Janne Lepola ja geriatri Marja Manninen-Ollberg, sairaanhoitaja Satu Lindgren ja osastonhoitajana minun aikanani ollut Irmeli Hoffren, listaa Millariikka Rytkönen läpimenijöitä selaillessaan.

Demareista kolme eniten ääniä saanutta sosionomi Anette Karlsson, Jenna Perokorpi, Marianne Korpi ovat kaikki sote-alan ammattilaisia. Niin on myös palomies-sairaanhoitaja Janne Turunen ja vihreistä psykoterapeutti Mari Lotila.

– Päätöksenteossa tarvitaan mutiakin sote-ammattilaisia, mutta soteymmärrys on näissä vaaleissa aivan olennaista, Millariikka Rytkönen päättää.